Σχετικά με το οργανόγραμμα της ΔΑΟΚ της κάθε ΠΕ, και ιδίως των Κτηνιατρικών, έχω να κάνω παρατηρήσεις.
1. Οι Κτηνιατρικές υπηρεσίες πάντα είχαν ιδιαίτερα εξειδικευμένο έργο. Πάντα υπήρχε Διευθυντής Κτηνιατρικής σε κάθε ΠΕ, 3 Τμήματα σε κάθε Διεύθυνση(Υγείας Ζώων-Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων και Εφαρμογών-Κτηνιατρικής Δημόσιας υγείας). Υπήρχαν πάντα και τα Αγροτικά Κτηνιατρεία, τα οποία ήταν και Τμήματα και πάντα δούλευαν σε διαφορετικούς ρυθμούς και δραστηριότητες (θα εξηγηθούν παρακάτω) από την τότε Διεύθυνση Κτηνιατρικής. Δυστυχώς, με το υπάρχον οργανόγραμμα καταργήθηκαν τα πάντα και η Κτηνιατρική υπηρεσία έγινε ολόκληρη από Διεύθυνση με Τμήματα απλώς ένα Τμήμα.
2. Δυστυχώς, αν και τα Αγροτικά Κτηνιατρεία απέχουν έως και 40 χλμ από το Τμήμα –πλέον- Κτηνιατρικής, δεν λειτουργούν ως τμήματα, αν και επιτελούν σε πολλές περιπτώσεις έργο επιπέδου ακόμα και Διεύθυνσης. Συγκεκριμένα δεν έχει δοθεί στα Κτηνιατρεία κανένα δικαίωμα υπογραφής, ενώ στην πράξη τα κτηνιατρεία διαχειρίζονται και υπογράφουν τελικά τα πάντα στο χώρο δραστηριότητας τους. Παρακάτω παραθέτω τα αντικείμενα που καθημερινά ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ οι κτηνίατροι στα κτηνιατρικά γραφεία:
1. Άδειες διακίνησης ζώων-υγειονομικά πιστοποιητικά. Το κυριότερο καθημερινό αντικείμενο. Κάθε ζώο για να διακινηθεί απαιτείται η έκδοση υγειονομικού πιστοποιητικού, τα οποία βάσει οργανογράμματος πρέπει να τα υπογράφει ο Διευθυντής ΔΑΟΚ και όχι οι κτηνίατροι στα κτηνιατρεία. οι οποίοι αναγκάζονται τελικά να τα υπογράφουν καθώς οι χειρόγραφες υπογραφές από τον τελικό υπογράφοντα θα λαμβάνονταν στη καλύτερη περίπτωση την επόμενη μέρα. Αλλά και ηλεκτρονικά πλέον, ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Η ΤΥΠΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ -ΙΔΙΩΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΑΙΧΜΗΣ -ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΠΟΤΕ ΖΩΑ ΚΑΙ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ, τη στιγμή που γρήγορα και εύκολα επί σειρά ετών οι τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες ρυθμίζουν τέτοιες υποθέσεις). Συνεπώς το κτηνιατρείο διαχειρίζεται αντικείμενο ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ.
Στο σημείο αυτό θα αναφερθεί μια άποψη που αναφέρθηκε από κάποιους. Λέει πως δήθεν, τα καθήκοντα αυτά, μας έχουν ανατεθεί από το υπουργείο. Σύμφωνα με τα προγράμματα του Μελιταίου κλπ, αυτά αναφέρουν την Τοπική κτηνιατρική Αρχή κατά Καλλικράτη και συνεπώς σύμφωνα με το οργανόγραμμα της ΠΔΜ τον Δ/ντη ΔΑΟΚ της ΠΕ ως τελικό υπογράφοντα.
2. Καθημερινά οι κτηνίατροι υπογράφουν ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΒΟΟΕΙΔΩΝ (ταυτότητες), κάτι το οποίο φέρει το λογότυπο της υπηρεσίας και δεν έχει ο αγροτικός κτηνίατρος δικαίωμα υπογραφής. Αν τα υπογράφει ο Δ/ντης ΔΑΟΚ και αυτά (8.000/ έτος), τότε πια δεν θα λειτουργεί απολύτως τίποτε άλλο.
3. Καθημερινά εν δυνάμει τα Κτηνιατρεία αναφέρουν στο Τμήμα Κτηνιατρικής και τη ΔΑΟΚ την παρουσία νοσημάτων, με τις ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ, τα πρακτικά ενημέρωσης, τις εισηγήσεις προς τη Διεύθυνση για άρσεις μέτρων, με ΣΦΡΑΓΙΔΑ και ΥΠΟΓΡΑΦΗ , για να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις, ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟΥ και πρωτόκολλο, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ. Επίσης, προωθούμε δικαιολογητικά αποζημιώσεων με διαβιβαστικά, ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ, ώστε να αποζημιωθούν πληττόμενοι κτηνοτρόφοι, ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ, ακολουθώντας τρόπο λειτουργίας δεκαετιών, ώστε κάπως να λειτουργεί η υπηρεσία.
4. Αποστολή μηνιαίων δελτίων, με υπογραφή και πρωτόκολλο, ώστε ο Τμηματάρχης Κτηνιατρικής να ενημερώσει το ΥΠΑΑΤ, ως τελικός υπογράφων, για τις δραστηριότητες των κτηνιατρείων και της κτηνιατρικής υπηρεσίας γενικότερα (αντικείμενο για το οποίο αμείβεται ως θέση ευθύνης).
5. Στις αποζημιώσεις ζώων, στο αίτημα που υποβάλει ο κτηνοτρόφος το κτηνιατρείο βεβαιώνει πως τηρήθηκαν τα μέτρα, κάτι που επίσης λαμβάνει το πρωτόκολλο της υπηρεσίας.
6. Τακτικά τα κτηνιατρεία πραγματοποιούν δειγματοληψίες (αίμα για βρουκέλλωση, Δυτικό Νείλο, καταρροϊκό πυρετό κλπ, νευρικός ιστός, γάλα, πρόγραμμα λύσσας, τοξικολογικές εξετάσεις, φυματινισμό κλπ). Από δεκαετίες τα Κτηνιατρεία στέλνουν και υπογράφουν τα ίδια τα διαβιβαστικά των δειγμάτων που λαμβάνουν, χωρίς μεσολάβηση της Δ/νσης-η οποία αποφεύγει πολλές φορές να υπογράψει, επικαλούμενη φόρτο εργασίας. Από μόνο του το σύστημα δουλεύει με την αρχή πως ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ είναι να τα υπογράφει και να τα αποστέλλει το Κτηνιατρείο. Και είναι κάτι που γίνεται τακτικότατα.
7. Ο αγροτικός κτηνίατρος υπογράφει χωρίς δικαίωμα υπογραφής τους ελέγχους οχημάτων μεταφοράς ζώων, με πρωτόκολλο και λογότυπο υπηρεσίας. Το οργανόγραμμα δεν νομίζω να αναφέρει πως έχει ο αγροτικός κτηνίατρος δικαίωμα υπογραφής πχ κατά τον κρεοσκοπικό έλεγχο, σε έλεγχο οχημάτων, έλεγχο ευζωίας μόσχων, χοίρων ή πτηνών, επιτόπιους ελέγχους ΟΣΔΕ, έλεγχους ΖΥΠ, ελέγχους κρεοπωλείων, σουπερμάρκετ, εγκαταστάσεων τροφίμων, επιτροπές εκτίμησης ζώων, επιτροπές επιβολής προστίμων, επιτροπές παραλαβών κρέατος, βεβαίωση απολύμανσης, έλεγχους μητρώων φαρμακευτικής αγωγής, δελτία κλινικής εξέτασης ζώων, ελέγχους διακίνησης κτηνιατρικών φαρμάκων, έλεγχους καταλληλότητας οχημάτων μεταφοράς ζώων, τροφίμων (τα οποία επίσης λόγω απόστασης πολλές φορές εκτελεί το κτηνιατρείο, χωρίς να έχει αρμοδιότητα και δικαίωμα υπογραφής) κλπ. Κάποιοι φαίνεται πως το αμέλησαν ή το αγνόησαν σκόπιμα.
8. Τα κτηνιατρεία χορηγούν και υπογράφουν διάφορες ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ (πχ κατοχής ζώων για δάνεια, επιδοτήσεις κλπ), καθώς ο αρμόδιος Δ/ντης ΔΑΟΚ είναι στην έδρα της ΠΕ (αντικείμενο Προϊσταμένου για υπογραφή) και, όπως φαίνεται, η απόσταση είναι ανασταλτικός παράγοντας για υπογραφή από τον ορθό τελικό υπογράφοντα. Σημαντικός αριθμός βεβαιώσεων αποτελούν οι βεβαιώσεις παράδοσης γάλακτος, με αυτονόητη αξία. Τα κτηνιατρεία αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη τακτικά, επιπέδου ΔΑΟΚ, και έτσι επιτρέπουν στο Διευθυντή και Τμηματάρχη να ασχοληθεί με άλλα αντικείμενα. Το κάθε κτηνιατρείο εξυπηρετεί περίπου 400-500 κτηνοτρόφους, καθημερινά, τακτικά και όχι εφάπαξ (πχ έλεγχος εφάπαξ δικαιολογητικών για ένταξη σε προγράμματα βελτίωσης), καθώς κάθε φορά που διακινούνται ζώα απαιτούνται νέα πιστοποιητικά.
9. Καθημερινά ενημερώνεται με ευθύνη των υπαλλήλων του κτηνιατρείου η βάση δεδομένων του Υπουργείου για το ζωικό κεφάλαιο, χωρίς να απαιτείται η προσυπογραφή του Προϊσταμένου. Κάθε κακή καταχώρηση, από λάθος μας ή του κτηνοτρόφου μπορεί να σημαίνει απώλεια χιλιάδων ευρώ, όπως έχει γίνει πολλάκις στο παρελθόν, με ιδιαίτερα δυσάρεστες συνέπειες (εντάσεις, αγωγές κλπ). Σε συνέχεια των παραπάνω, με πρωτόκολλο και λογότυπο υπηρεσίας υπογράφει το κτηνιατρείο εγκρίσεις παραγγελίας ενωτίων για τη σήμανση ζώων, κάτι το οποίο πάλι ο Διευθυντής ΔΑΟΚ θα έπρεπε βάσει οργανογράμματος.
10. Κτηνίατρος πρέπει επίσης να προσυπογράφει τα εμπορικά έγγραφα, με τα οποία οδηγείται ένα πτώμα ζώου προς τελική διάθεση, ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ως τώρα. Επίσης, εκπροσωπώντας την υπηρεσία σε σφαγεία εκτός ΠΕ, ο αγροτικός κτηνίατρος συντονίζει δειγματοληψίες εγκεφαλοπαθειών με σχετικό έντυπο, ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ υπογραφής. Όπως φαίνεται για άλλη μια φορά, το κτηνιατρείο συντονίζει τα πάντα στο χώρο ευθύνης του.
11. Καταχωρήσεις απογραφών στο ηλεκτρονικό σύστημα ΟΠΣ, όπου κάθε λάθος καταχώρηση χρησιμοποιείται λάθος σε πληρωμές. Επίσης, ο αγροτικός κτηνίατρος υπογράφει-θεωρεί τα βιβλία των αιγοπροβατοτρόφων ΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΣ πως υποβλήθηκε η απογραφή, κάτι που με το τυπικό έπρεπε να κάνει ο Δ/ντης ΔΑΟΚ (χορήγηση βεβαίωσης που μας την αφαίρεσε το οργανόγραμμα). Απλά τηρούμε μια παλιά κατάσταση, ώστε να μην υπογράφει ο Διευθυντής ΔΑΟΚ, που βρίσκεται ως 40-50 χλμ μακρύτερα.
12. Επιτήρηση ρίψεων αεροπλάνων για τα δολώματα λύσσας και σχετικές υπογραφές.
13. Σε περίπτωση επιβολής προστίμου, ο πρόεδρος της επιτροπής (πολλές φορές είναι αγροτικός κτηνίατρος), με το λογότυπο της υπηρεσίας και πρωτόκολλο και υπογραφή, καλεί σε ακρόαση τον παραβάτη. Έπειτα, τα μέλη της επιτροπής, ΧΩΡΙΣ δικαίωμα υπογραφής υπογράφουν πρόστιμο ή αθωώνουν τον κατηγορούμενο ενώπιων της επιτροπής.
14. Πολλές φορές, λόγω εγγύτητας, το κτηνιατρείο πραγματοποιεί ελέγχους, όπως πχ σε φαρμακεία, ΖΥΠ (ζωικά υποπροϊόντα), οχήματα μεταφοράς τροφίμων (αν και δεν αναφέρεται στο οργανόγραμμα-καθήκον του Τμηματάρχη κτηνιατρικής), οχήματα μεταφοράς ζώων (τα προηγούμενα δεν αναφέρεται στα καθήκοντα των κτηνιατρείων σύμφωνα με το οργανόγραμμα), ορίζονται οι κτηνίατροι στα κτηνιατρεία τακτικά πραγματογνώμονες από την αστυνομία λόγω εγγύτητας σε περιπτώσεις που απαιτείται (πχ εγκληματικές ενέργειες, κακοποίηση ζώων, δηλητηρίαση, παράνομες σφαγές κλπ). Δεν υπάρχει δικαίωμα υπογραφής ούτε για τους ελέγχους που πραγματοποιούν οι ελεγκτές κτηνίατροι.
15. Ο κτηνίατρος του κτηνιατρείου είναι εν δυνάμει contact person σε αγοραπωλησίες ζώων από Βουλγαρία αντί του Διευθυντή ΔΑΟΚ. Εκπροσωπεί λοιπόν την υπηρεσία σε ΑΙΤΗΜΑ ΑΛΛΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ένα καθήκον του Δ/ντη ΔΑΟΚ.
16. Τραγικό θέμα που μετατοπίστηκε άτυπα στα κτηνιατρεία είναι η έγκριση θερινών μετακινήσεων των ζώων. Προφανώς απάντηση θα έπρεπε να δίνει ο Δ/ΝΤΗΣ ΔΑΟΚ, μιας και εκπροσωπεί την υπηρεσία σε αίτημα άλλης υπηρεσίας, σύμφωνα με το οργανόγραμμα.
17. Χορήγηση στατιστικών στοιχείων, επίσης αντικείμενο του Δ/ντη ΔΑΟΚ ή/και της Γενικής Διευθύντριας-όχι πάντως των κτηνιατρείων, στο οποίο μας το ζητάνε παραδοσιακά από εμάς, αν και τελικός υπογράφων είναι επίσημα άλλος. Επίσης, μόνιμα ο Δήμος ζητά στοιχεία των κτηνοτρόφων από το κτηνιατρείο πχ για χρέωση νερού των ζώων και αναμένουν όλοι από το Κτηνιατρείο Αμυνταίου να το λύσει.
18. Οι υπάλληλοι των κτηνιατρείων πολλές φορές έχουν και καθήκοντα οδηγού, καθώς επίσης μεριμνούν για τη συντήρηση του υπηρεσιακού αυτοκινήτου, ελλείψει οδηγών και πέρα των επιστημονικών τους καθηκόντων. ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ χωρίς δικαίωμα υπογραφής τη προμήθεια βενζίνης, τα σέρβις του αυτοκινήτου κλπ. Κάποιοι οδηγοί είναι και Τμηματάρχες.
19. Συχνά καλείται ο αγροτικός κτηνίατρος για διάφορα θέματα στον εισαγγελέα, τη στιγμή που βάσει οργανογράμματος ως τελικός υπογράφων θα έπρεπε να απολογείται και να δίνει εξηγήσεις ο Δ/ντης ΔΑΟΚ και ο Τμηματάρχης (αίτημα άλλων υπηρεσιών). Ξανά παραδοσιακά μετατοπίζεται ένα αντικείμενο σε απλούς υπαλλήλους και όχι σε προϊστάμενο.
20. Συμμετοχή σε διάφορες επιτροπές (πχ του Δήμων για τα αδέσποτα λόγω εγγύτητας) , ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ.
21. Σχετικά με το ζήτημα των υπογραφών στα κτηνιατρεία και την εκ του πονηρού μετατόπιση προς τα κτηνιατρεία αντικειμένων προς τελική υπογραφή, νομικοί εξέφρασαν την άποψη πως τα υπογεγραμμένα από μη σωστό υπογράφοντα έγγραφα είναι ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΑ έγγραφα με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο.
Δυστυχώς κάποιοι υποτίμησαν σκόπιμα τη λειτουργία των Κτηνιατρείων, αλλά και ολόκληρης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, υποβιβάζοντας την σε επίπεδο ΔΕ πολλές φορές, με την ύπαρξη ενός μόνο τμηματάρχη, εξισώνοντας την τήρηση πρωτοκόλλου και την αρχειοθέτηση και τη φωτοτύπηση εγγράφων (αντικείμενα που και ο τελευταίος υπάλληλος ενός Κτηνιατρείου εκτελεί χωρίς επίδομα ευθύνης –Τμήματος), με ελέγχους και ευθύνες Δημόσιας υγείας, Υγείας ζώων και οικονομικών αποζημιώσεων. Δηλαδή κάποιος που χειρίζεται ΤΑ ΠΑΝΤΑ σε τοπικό επίπεδο στον τομέα της κτηνοτροφίας από κτηνιατρικής άποψης στη περιοχή ευθύνης του με ευθύνες στη δημόσια υγεία, την υγεία του ζωικού κεφαλαίου και την εξυπηρέτηση των πολιτών, είναι λιγότερο Τμηματάρχης από κάποιους που πρέπει να ευνοηθούν.
Για τα Τμήματα Υγείας Ζώων, Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας και Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων και εφαρμογών (ΚΑΦΕ), είναι πολύ πιο σημαντικός ο συντονισμός των θεμάτων τους, με αντίκτυπο στη Δημόσια Υγεία, παρά η αρχειοθέτηση στις γραμματείες να αμείβεται περισσότερο. Ελπίζουμε να μην είναι αυτό <> εξισώνοντας ή και υποτιμώντας τον κάτοχο πτυχίου ΠΕ, μεταπτυχιακού και διδακτορικού με τον απόφοιτο λυκείου. Σε κάθε περίπτωση, αφού υπάρχει δυνατότητα για ύπαρξη τμήματος σε γραμματείες, είναι αδιανόητο να μην υπάρχει δυνατότητα ύπαρξης Τμημάτων για θέματα Δημόσιας υγείας –και όχι μόνο- στις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Επίσης εφόσον υπάρχει δυνατότητα ύπαρξης Τμήματος Γραμματείας, θα μπορούσαν πχ και οι τεχνολόγοι των αγροτικών κτηνιατρείων να είναι Τμηματάρχες-υπεύθυνοι για πρωτόκολλο και αρχείο κλπ.
Ελπίζουμε να επιλυθεί σύντομα το θέμα. Θεωρώ πως η υπομονή των κτηνιάτρων σε θέματα ιεραρχίας έχει εξαντληθεί, με δυσάρεστες ενδεχομένως συνέπειες, ιδίως όταν αρχίσουν οι αγροτικοί κτηνίατροι να εφαρμόζουν το γράμμα του οργανογράμματος σε θέματα εξυπηρέτησης κοινού (χορήγηση πιστοποιητικών-αδειών διακίνησης κλπ) με διαβίβαση εγγράφων στον ορθό τελικό υπογράφοντα, καθώς και διακοπή της εκπροσώπησης της υπηρεσίας σε άλλες υπηρεσίες. Θεωρούμε, επίσης, πως θα πρέπει να σταματήσουν να είναι αποδέκτες παραπόνων, απειλών και φοβέρας από το κοινό και πολιτικούς προϊσταμένους οι υπάλληλοι των αγροτικών κτηνιατρείων, καθώς τη παρούσα στιγμή ο Δ/ντης ΔΑΟΚ είναι ο τελικός υπογράφων και θα πρέπει να απευθύνονται οι παραπονούμενοι σε αυτόν. Υπενθυμίζω πως τη παρούσα στιγμή κτηνιατρεία ουσιαστικά υφίστανται μόνο στη ΠΕ Φλώρινας (Φλώρινα Αμύνταιο Πρέσπα Παπαγιάννης), στη Πτολεμαΐδα, στη Κοζάνη και στη Δεσκάτη. Ιδίως τα κτηνιατρεία που βρίσκονται εκτός της έδρας θα πρέπει άμεσα να γίνουν τμήματα (Αμύνταιο, Πρέσπα, Πτολεμαΐδα, Δεσκάτη).
Τέλος, θεωρώ πως μπορεί να προΐσταται και Κτηνίατρος στο Τμήμα Αλιείας, δεδομένων των ελέγχων σε προϊόντα ζωικής προέλευσης (συμπεριλαμβανομένων ψαριών) από τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Ευχαριστώ
Ράγκος Γεώργιος
Κτηνίατρος
Σχετικά με το οργανόγραμμα της ΔΑΟΚ της κάθε ΠΕ, και ιδίως των Κτηνιατρικών, έχω να κάνω παρατηρήσεις. 1. Οι Κτηνιατρικές υπηρεσίες πάντα είχαν ιδιαίτερα εξειδικευμένο έργο. Πάντα υπήρχε Διευθυντής Κτηνιατρικής σε κάθε ΠΕ, 3 Τμήματα σε κάθε Διεύθυνση(Υγείας Ζώων-Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων και Εφαρμογών-Κτηνιατρικής Δημόσιας υγείας). Υπήρχαν πάντα και τα Αγροτικά Κτηνιατρεία, τα οποία ήταν και Τμήματα και πάντα δούλευαν σε διαφορετικούς ρυθμούς και δραστηριότητες (θα εξηγηθούν παρακάτω) από την τότε Διεύθυνση Κτηνιατρικής. Δυστυχώς, με το υπάρχον οργανόγραμμα καταργήθηκαν τα πάντα και η Κτηνιατρική υπηρεσία έγινε ολόκληρη από Διεύθυνση με Τμήματα απλώς ένα Τμήμα. 2. Δυστυχώς, αν και τα Αγροτικά Κτηνιατρεία απέχουν έως και 40 χλμ από το Τμήμα –πλέον- Κτηνιατρικής, δεν λειτουργούν ως τμήματα, αν και επιτελούν σε πολλές περιπτώσεις έργο επιπέδου ακόμα και Διεύθυνσης. Συγκεκριμένα δεν έχει δοθεί στα Κτηνιατρεία κανένα δικαίωμα υπογραφής, ενώ στην πράξη τα κτηνιατρεία διαχειρίζονται και υπογράφουν τελικά τα πάντα στο χώρο δραστηριότητας τους. Παρακάτω παραθέτω τα αντικείμενα που καθημερινά ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ οι κτηνίατροι στα κτηνιατρικά γραφεία: 1. Άδειες διακίνησης ζώων-υγειονομικά πιστοποιητικά. Το κυριότερο καθημερινό αντικείμενο. Κάθε ζώο για να διακινηθεί απαιτείται η έκδοση υγειονομικού πιστοποιητικού, τα οποία βάσει οργανογράμματος πρέπει να τα υπογράφει ο Διευθυντής ΔΑΟΚ και όχι οι κτηνίατροι στα κτηνιατρεία. οι οποίοι αναγκάζονται τελικά να τα υπογράφουν καθώς οι χειρόγραφες υπογραφές από τον τελικό υπογράφοντα θα λαμβάνονταν στη καλύτερη περίπτωση την επόμενη μέρα. Αλλά και ηλεκτρονικά πλέον, ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Η ΤΥΠΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ -ΙΔΙΩΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΑΙΧΜΗΣ -ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΠΟΤΕ ΖΩΑ ΚΑΙ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ, τη στιγμή που γρήγορα και εύκολα επί σειρά ετών οι τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες ρυθμίζουν τέτοιες υποθέσεις). Συνεπώς το κτηνιατρείο διαχειρίζεται αντικείμενο ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ. Στο σημείο αυτό θα αναφερθεί μια άποψη που αναφέρθηκε από κάποιους. Λέει πως δήθεν, τα καθήκοντα αυτά, μας έχουν ανατεθεί από το υπουργείο. Σύμφωνα με τα προγράμματα του Μελιταίου κλπ, αυτά αναφέρουν την Τοπική κτηνιατρική Αρχή κατά Καλλικράτη και συνεπώς σύμφωνα με το οργανόγραμμα της ΠΔΜ τον Δ/ντη ΔΑΟΚ της ΠΕ ως τελικό υπογράφοντα. 2. Καθημερινά οι κτηνίατροι υπογράφουν ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΒΟΟΕΙΔΩΝ (ταυτότητες), κάτι το οποίο φέρει το λογότυπο της υπηρεσίας και δεν έχει ο αγροτικός κτηνίατρος δικαίωμα υπογραφής. Αν τα υπογράφει ο Δ/ντης ΔΑΟΚ και αυτά (8.000/ έτος), τότε πια δεν θα λειτουργεί απολύτως τίποτε άλλο. 3. Καθημερινά εν δυνάμει τα Κτηνιατρεία αναφέρουν στο Τμήμα Κτηνιατρικής και τη ΔΑΟΚ την παρουσία νοσημάτων, με τις ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ, τα πρακτικά ενημέρωσης, τις εισηγήσεις προς τη Διεύθυνση για άρσεις μέτρων, με ΣΦΡΑΓΙΔΑ και ΥΠΟΓΡΑΦΗ , για να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις, ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟΥ και πρωτόκολλο, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ. Επίσης, προωθούμε δικαιολογητικά αποζημιώσεων με διαβιβαστικά, ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ, ώστε να αποζημιωθούν πληττόμενοι κτηνοτρόφοι, ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ, ακολουθώντας τρόπο λειτουργίας δεκαετιών, ώστε κάπως να λειτουργεί η υπηρεσία. 4. Αποστολή μηνιαίων δελτίων, με υπογραφή και πρωτόκολλο, ώστε ο Τμηματάρχης Κτηνιατρικής να ενημερώσει το ΥΠΑΑΤ, ως τελικός υπογράφων, για τις δραστηριότητες των κτηνιατρείων και της κτηνιατρικής υπηρεσίας γενικότερα (αντικείμενο για το οποίο αμείβεται ως θέση ευθύνης). 5. Στις αποζημιώσεις ζώων, στο αίτημα που υποβάλει ο κτηνοτρόφος το κτηνιατρείο βεβαιώνει πως τηρήθηκαν τα μέτρα, κάτι που επίσης λαμβάνει το πρωτόκολλο της υπηρεσίας. 6. Τακτικά τα κτηνιατρεία πραγματοποιούν δειγματοληψίες (αίμα για βρουκέλλωση, Δυτικό Νείλο, καταρροϊκό πυρετό κλπ, νευρικός ιστός, γάλα, πρόγραμμα λύσσας, τοξικολογικές εξετάσεις, φυματινισμό κλπ). Από δεκαετίες τα Κτηνιατρεία στέλνουν και υπογράφουν τα ίδια τα διαβιβαστικά των δειγμάτων που λαμβάνουν, χωρίς μεσολάβηση της Δ/νσης-η οποία αποφεύγει πολλές φορές να υπογράψει, επικαλούμενη φόρτο εργασίας. Από μόνο του το σύστημα δουλεύει με την αρχή πως ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ είναι να τα υπογράφει και να τα αποστέλλει το Κτηνιατρείο. Και είναι κάτι που γίνεται τακτικότατα. 7. Ο αγροτικός κτηνίατρος υπογράφει χωρίς δικαίωμα υπογραφής τους ελέγχους οχημάτων μεταφοράς ζώων, με πρωτόκολλο και λογότυπο υπηρεσίας. Το οργανόγραμμα δεν νομίζω να αναφέρει πως έχει ο αγροτικός κτηνίατρος δικαίωμα υπογραφής πχ κατά τον κρεοσκοπικό έλεγχο, σε έλεγχο οχημάτων, έλεγχο ευζωίας μόσχων, χοίρων ή πτηνών, επιτόπιους ελέγχους ΟΣΔΕ, έλεγχους ΖΥΠ, ελέγχους κρεοπωλείων, σουπερμάρκετ, εγκαταστάσεων τροφίμων, επιτροπές εκτίμησης ζώων, επιτροπές επιβολής προστίμων, επιτροπές παραλαβών κρέατος, βεβαίωση απολύμανσης, έλεγχους μητρώων φαρμακευτικής αγωγής, δελτία κλινικής εξέτασης ζώων, ελέγχους διακίνησης κτηνιατρικών φαρμάκων, έλεγχους καταλληλότητας οχημάτων μεταφοράς ζώων, τροφίμων (τα οποία επίσης λόγω απόστασης πολλές φορές εκτελεί το κτηνιατρείο, χωρίς να έχει αρμοδιότητα και δικαίωμα υπογραφής) κλπ. Κάποιοι φαίνεται πως το αμέλησαν ή το αγνόησαν σκόπιμα. 8. Τα κτηνιατρεία χορηγούν και υπογράφουν διάφορες ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ (πχ κατοχής ζώων για δάνεια, επιδοτήσεις κλπ), καθώς ο αρμόδιος Δ/ντης ΔΑΟΚ είναι στην έδρα της ΠΕ (αντικείμενο Προϊσταμένου για υπογραφή) και, όπως φαίνεται, η απόσταση είναι ανασταλτικός παράγοντας για υπογραφή από τον ορθό τελικό υπογράφοντα. Σημαντικός αριθμός βεβαιώσεων αποτελούν οι βεβαιώσεις παράδοσης γάλακτος, με αυτονόητη αξία. Τα κτηνιατρεία αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη τακτικά, επιπέδου ΔΑΟΚ, και έτσι επιτρέπουν στο Διευθυντή και Τμηματάρχη να ασχοληθεί με άλλα αντικείμενα. Το κάθε κτηνιατρείο εξυπηρετεί περίπου 400-500 κτηνοτρόφους, καθημερινά, τακτικά και όχι εφάπαξ (πχ έλεγχος εφάπαξ δικαιολογητικών για ένταξη σε προγράμματα βελτίωσης), καθώς κάθε φορά που διακινούνται ζώα απαιτούνται νέα πιστοποιητικά. 9. Καθημερινά ενημερώνεται με ευθύνη των υπαλλήλων του κτηνιατρείου η βάση δεδομένων του Υπουργείου για το ζωικό κεφάλαιο, χωρίς να απαιτείται η προσυπογραφή του Προϊσταμένου. Κάθε κακή καταχώρηση, από λάθος μας ή του κτηνοτρόφου μπορεί να σημαίνει απώλεια χιλιάδων ευρώ, όπως έχει γίνει πολλάκις στο παρελθόν, με ιδιαίτερα δυσάρεστες συνέπειες (εντάσεις, αγωγές κλπ). Σε συνέχεια των παραπάνω, με πρωτόκολλο και λογότυπο υπηρεσίας υπογράφει το κτηνιατρείο εγκρίσεις παραγγελίας ενωτίων για τη σήμανση ζώων, κάτι το οποίο πάλι ο Διευθυντής ΔΑΟΚ θα έπρεπε βάσει οργανογράμματος. 10. Κτηνίατρος πρέπει επίσης να προσυπογράφει τα εμπορικά έγγραφα, με τα οποία οδηγείται ένα πτώμα ζώου προς τελική διάθεση, ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ως τώρα. Επίσης, εκπροσωπώντας την υπηρεσία σε σφαγεία εκτός ΠΕ, ο αγροτικός κτηνίατρος συντονίζει δειγματοληψίες εγκεφαλοπαθειών με σχετικό έντυπο, ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ υπογραφής. Όπως φαίνεται για άλλη μια φορά, το κτηνιατρείο συντονίζει τα πάντα στο χώρο ευθύνης του. 11. Καταχωρήσεις απογραφών στο ηλεκτρονικό σύστημα ΟΠΣ, όπου κάθε λάθος καταχώρηση χρησιμοποιείται λάθος σε πληρωμές. Επίσης, ο αγροτικός κτηνίατρος υπογράφει-θεωρεί τα βιβλία των αιγοπροβατοτρόφων ΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΣ πως υποβλήθηκε η απογραφή, κάτι που με το τυπικό έπρεπε να κάνει ο Δ/ντης ΔΑΟΚ (χορήγηση βεβαίωσης που μας την αφαίρεσε το οργανόγραμμα). Απλά τηρούμε μια παλιά κατάσταση, ώστε να μην υπογράφει ο Διευθυντής ΔΑΟΚ, που βρίσκεται ως 40-50 χλμ μακρύτερα. 12. Επιτήρηση ρίψεων αεροπλάνων για τα δολώματα λύσσας και σχετικές υπογραφές. 13. Σε περίπτωση επιβολής προστίμου, ο πρόεδρος της επιτροπής (πολλές φορές είναι αγροτικός κτηνίατρος), με το λογότυπο της υπηρεσίας και πρωτόκολλο και υπογραφή, καλεί σε ακρόαση τον παραβάτη. Έπειτα, τα μέλη της επιτροπής, ΧΩΡΙΣ δικαίωμα υπογραφής υπογράφουν πρόστιμο ή αθωώνουν τον κατηγορούμενο ενώπιων της επιτροπής. 14. Πολλές φορές, λόγω εγγύτητας, το κτηνιατρείο πραγματοποιεί ελέγχους, όπως πχ σε φαρμακεία, ΖΥΠ (ζωικά υποπροϊόντα), οχήματα μεταφοράς τροφίμων (αν και δεν αναφέρεται στο οργανόγραμμα-καθήκον του Τμηματάρχη κτηνιατρικής), οχήματα μεταφοράς ζώων (τα προηγούμενα δεν αναφέρεται στα καθήκοντα των κτηνιατρείων σύμφωνα με το οργανόγραμμα), ορίζονται οι κτηνίατροι στα κτηνιατρεία τακτικά πραγματογνώμονες από την αστυνομία λόγω εγγύτητας σε περιπτώσεις που απαιτείται (πχ εγκληματικές ενέργειες, κακοποίηση ζώων, δηλητηρίαση, παράνομες σφαγές κλπ). Δεν υπάρχει δικαίωμα υπογραφής ούτε για τους ελέγχους που πραγματοποιούν οι ελεγκτές κτηνίατροι. 15. Ο κτηνίατρος του κτηνιατρείου είναι εν δυνάμει contact person σε αγοραπωλησίες ζώων από Βουλγαρία αντί του Διευθυντή ΔΑΟΚ. Εκπροσωπεί λοιπόν την υπηρεσία σε ΑΙΤΗΜΑ ΑΛΛΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ένα καθήκον του Δ/ντη ΔΑΟΚ. 16. Τραγικό θέμα που μετατοπίστηκε άτυπα στα κτηνιατρεία είναι η έγκριση θερινών μετακινήσεων των ζώων. Προφανώς απάντηση θα έπρεπε να δίνει ο Δ/ΝΤΗΣ ΔΑΟΚ, μιας και εκπροσωπεί την υπηρεσία σε αίτημα άλλης υπηρεσίας, σύμφωνα με το οργανόγραμμα. 17. Χορήγηση στατιστικών στοιχείων, επίσης αντικείμενο του Δ/ντη ΔΑΟΚ ή/και της Γενικής Διευθύντριας-όχι πάντως των κτηνιατρείων, στο οποίο μας το ζητάνε παραδοσιακά από εμάς, αν και τελικός υπογράφων είναι επίσημα άλλος. Επίσης, μόνιμα ο Δήμος ζητά στοιχεία των κτηνοτρόφων από το κτηνιατρείο πχ για χρέωση νερού των ζώων και αναμένουν όλοι από το Κτηνιατρείο Αμυνταίου να το λύσει. 18. Οι υπάλληλοι των κτηνιατρείων πολλές φορές έχουν και καθήκοντα οδηγού, καθώς επίσης μεριμνούν για τη συντήρηση του υπηρεσιακού αυτοκινήτου, ελλείψει οδηγών και πέρα των επιστημονικών τους καθηκόντων. ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ χωρίς δικαίωμα υπογραφής τη προμήθεια βενζίνης, τα σέρβις του αυτοκινήτου κλπ. Κάποιοι οδηγοί είναι και Τμηματάρχες. 19. Συχνά καλείται ο αγροτικός κτηνίατρος για διάφορα θέματα στον εισαγγελέα, τη στιγμή που βάσει οργανογράμματος ως τελικός υπογράφων θα έπρεπε να απολογείται και να δίνει εξηγήσεις ο Δ/ντης ΔΑΟΚ και ο Τμηματάρχης (αίτημα άλλων υπηρεσιών). Ξανά παραδοσιακά μετατοπίζεται ένα αντικείμενο σε απλούς υπαλλήλους και όχι σε προϊστάμενο. 20. Συμμετοχή σε διάφορες επιτροπές (πχ του Δήμων για τα αδέσποτα λόγω εγγύτητας) , ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ. 21. Σχετικά με το ζήτημα των υπογραφών στα κτηνιατρεία και την εκ του πονηρού μετατόπιση προς τα κτηνιατρεία αντικειμένων προς τελική υπογραφή, νομικοί εξέφρασαν την άποψη πως τα υπογεγραμμένα από μη σωστό υπογράφοντα έγγραφα είναι ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΑ έγγραφα με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο. Δυστυχώς κάποιοι υποτίμησαν σκόπιμα τη λειτουργία των Κτηνιατρείων, αλλά και ολόκληρης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, υποβιβάζοντας την σε επίπεδο ΔΕ πολλές φορές, με την ύπαρξη ενός μόνο τμηματάρχη, εξισώνοντας την τήρηση πρωτοκόλλου και την αρχειοθέτηση και τη φωτοτύπηση εγγράφων (αντικείμενα που και ο τελευταίος υπάλληλος ενός Κτηνιατρείου εκτελεί χωρίς επίδομα ευθύνης –Τμήματος), με ελέγχους και ευθύνες Δημόσιας υγείας, Υγείας ζώων και οικονομικών αποζημιώσεων. Δηλαδή κάποιος που χειρίζεται ΤΑ ΠΑΝΤΑ σε τοπικό επίπεδο στον τομέα της κτηνοτροφίας από κτηνιατρικής άποψης στη περιοχή ευθύνης του με ευθύνες στη δημόσια υγεία, την υγεία του ζωικού κεφαλαίου και την εξυπηρέτηση των πολιτών, είναι λιγότερο Τμηματάρχης από κάποιους που πρέπει να ευνοηθούν. Για τα Τμήματα Υγείας Ζώων, Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας και Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων και εφαρμογών (ΚΑΦΕ), είναι πολύ πιο σημαντικός ο συντονισμός των θεμάτων τους, με αντίκτυπο στη Δημόσια Υγεία, παρά η αρχειοθέτηση στις γραμματείες να αμείβεται περισσότερο. Ελπίζουμε να μην είναι αυτό <> εξισώνοντας ή και υποτιμώντας τον κάτοχο πτυχίου ΠΕ, μεταπτυχιακού και διδακτορικού με τον απόφοιτο λυκείου. Σε κάθε περίπτωση, αφού υπάρχει δυνατότητα για ύπαρξη τμήματος σε γραμματείες, είναι αδιανόητο να μην υπάρχει δυνατότητα ύπαρξης Τμημάτων για θέματα Δημόσιας υγείας –και όχι μόνο- στις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Επίσης εφόσον υπάρχει δυνατότητα ύπαρξης Τμήματος Γραμματείας, θα μπορούσαν πχ και οι τεχνολόγοι των αγροτικών κτηνιατρείων να είναι Τμηματάρχες-υπεύθυνοι για πρωτόκολλο και αρχείο κλπ. Ελπίζουμε να επιλυθεί σύντομα το θέμα. Θεωρώ πως η υπομονή των κτηνιάτρων σε θέματα ιεραρχίας έχει εξαντληθεί, με δυσάρεστες ενδεχομένως συνέπειες, ιδίως όταν αρχίσουν οι αγροτικοί κτηνίατροι να εφαρμόζουν το γράμμα του οργανογράμματος σε θέματα εξυπηρέτησης κοινού (χορήγηση πιστοποιητικών-αδειών διακίνησης κλπ) με διαβίβαση εγγράφων στον ορθό τελικό υπογράφοντα, καθώς και διακοπή της εκπροσώπησης της υπηρεσίας σε άλλες υπηρεσίες. Θεωρούμε, επίσης, πως θα πρέπει να σταματήσουν να είναι αποδέκτες παραπόνων, απειλών και φοβέρας από το κοινό και πολιτικούς προϊσταμένους οι υπάλληλοι των αγροτικών κτηνιατρείων, καθώς τη παρούσα στιγμή ο Δ/ντης ΔΑΟΚ είναι ο τελικός υπογράφων και θα πρέπει να απευθύνονται οι παραπονούμενοι σε αυτόν. Υπενθυμίζω πως τη παρούσα στιγμή κτηνιατρεία ουσιαστικά υφίστανται μόνο στη ΠΕ Φλώρινας (Φλώρινα Αμύνταιο Πρέσπα Παπαγιάννης), στη Πτολεμαΐδα, στη Κοζάνη και στη Δεσκάτη. Ιδίως τα κτηνιατρεία που βρίσκονται εκτός της έδρας θα πρέπει άμεσα να γίνουν τμήματα (Αμύνταιο, Πρέσπα, Πτολεμαΐδα, Δεσκάτη). Τέλος, θεωρώ πως μπορεί να προΐσταται και Κτηνίατρος στο Τμήμα Αλιείας, δεδομένων των ελέγχων σε προϊόντα ζωικής προέλευσης (συμπεριλαμβανομένων ψαριών) από τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες. Ευχαριστώ Ράγκος Γεώργιος Κτηνίατρος