Σχετικά με την ενοποίηση της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης με την Γενική Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών που προτείνεται στον νέο οργανισμό θα θέλαμε να αναφέρουμε τα παρακάτω:
Πρόκειται για δύο μεγάλες Γενικές διευθύνσεις σε αριθμό υπαλλήλων, σε αριθμό αντικειμένων αλλά και σε ποικιλία αρμοδιοτήτων. Επίσης τα αντικείμενα και οι ασκούμενες αρμοδιότητες των δύο Δ/νσεων είναι διαφορετικής φύσης χωρίς να γειτνιάζουν μεταξύ τους. Ακόμα και οι κεντρικές εποπτεύουσες διοικητικές δομές της πολιτείας για τις δύο Γενικές Δ/νσεις είναι εντελώς διαφορετικοί φορείς/υπουργεία.
Συνεπώς με την ενοποίηση δημιουργούμε μια Γενική Δ/νση υπερβολικά μεγάλου όγκου χωρίς να υπάρχει ομοιογένεια και συνεκτικότητα αλλά ούτε να προκύπτει κάποια οικονομία σε πόρους από πιθανή ενιαία άσκηση κάποιων αρμοδιοτήτων. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρώτη από τις Βασικές Κατευθύνσεις Ανασχεδιασμού του Μοντέλου Λειτουργίας όπως περιγράφονται από την Εισηγητική Έκθεση Αναδιοργάνωσης του Οργανισμού:
«Δημιουργία συνεκτικών και ευέλικτων δομών με τα αναγκαία ιεραρχικά επίπεδα, για την ενιαία άσκηση ομοειδών λειτουργιών και τη δυνατότητα ενσωμάτωσης νέων αρμοδιοτήτων».
Πεποίθησή μας είναι ότι, έστω και σε αυτό το υψηλό ιεραρχικό επίπεδο, ένας Γενικός Δ/ντης για να ασκήσει με ουσία τα καθήκοντα του θα πρέπει να έχει γνώση και προηγούμενη εμπειρία των σχετικών αντικειμένων, πράγμα που δεν είναι δυνατό λόγω του όγκου και της διαφορετικότητας των αντικειμένων. Διαφορετικά η συνεισφορά του θα είναι κυρίως τυπική/διοικητική χωρίς να μπορεί να διαμορφώσει πραγματική προσωπική θέση/άποψη για τα θέματα, τα προβλήματα και τις προσκλήσεις που προκύπτουν στην κεφαλή μιας Γενικής Διεύθυνσης.
Η αφαίρεση του όρου ‘Ανάπτυξη’ από την υφιστάμενη Γενική Δ/νση Ανάπτυξης και η προσάρτηση του σε άλλη Γενική Δ/νση είναι σίγουρο ότι θα προκαλεί σύγχυση στο μέλλον λόγω του ότι πανελλαδικά ο όρος ‘Ανάπτυξη’ είναι συνυφασμένος με την Βιομηχανία και το Εμπόριο (Γ.Γ. Βιομηχανίας και Γ.Γ. Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων) και όχι με τα αντικείμενα της προτεινόμενης νέας Γενικής Δ/νσης Οργάνωσης και Ανάπτυξης.
Προβληματισμό τέλος μας προκαλεί η δημιουργία νέων Δ/νσεων οι οποίες αποτελούνται από ακόμα περισσότερα νέα Τμήματα, με το σκεπτικό ότι κάθε Τμήμα για να έχει λειτουργικό νόημα πρέπει να στελεχώνεται από τουλάχιστον τρία άτομα. Εάν υπολογιστεί και ο αντίστοιχος αριθμός θέσεων ευθύνης εύκολα κάποιος μπορεί να σκεφτεί τάση μαζικής μετακίνησης υπαλλήλων αφήνοντας υπηρεσίες και πόστα που εξυπηρετούνται ήδη οριακά τη στιγμή αυτή. Και όλα αυτά σε μια εποχή που οι ανθρώπινοι πόροι της Περιφέρειας όλο και λιγοστεύουν.
Σχετικά με την ενοποίηση της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης με την Γενική Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών που προτείνεται στον νέο οργανισμό θα θέλαμε να αναφέρουμε τα παρακάτω: Πρόκειται για δύο μεγάλες Γενικές διευθύνσεις σε αριθμό υπαλλήλων, σε αριθμό αντικειμένων αλλά και σε ποικιλία αρμοδιοτήτων. Επίσης τα αντικείμενα και οι ασκούμενες αρμοδιότητες των δύο Δ/νσεων είναι διαφορετικής φύσης χωρίς να γειτνιάζουν μεταξύ τους. Ακόμα και οι κεντρικές εποπτεύουσες διοικητικές δομές της πολιτείας για τις δύο Γενικές Δ/νσεις είναι εντελώς διαφορετικοί φορείς/υπουργεία. Συνεπώς με την ενοποίηση δημιουργούμε μια Γενική Δ/νση υπερβολικά μεγάλου όγκου χωρίς να υπάρχει ομοιογένεια και συνεκτικότητα αλλά ούτε να προκύπτει κάποια οικονομία σε πόρους από πιθανή ενιαία άσκηση κάποιων αρμοδιοτήτων. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρώτη από τις Βασικές Κατευθύνσεις Ανασχεδιασμού του Μοντέλου Λειτουργίας όπως περιγράφονται από την Εισηγητική Έκθεση Αναδιοργάνωσης του Οργανισμού: «Δημιουργία συνεκτικών και ευέλικτων δομών με τα αναγκαία ιεραρχικά επίπεδα, για την ενιαία άσκηση ομοειδών λειτουργιών και τη δυνατότητα ενσωμάτωσης νέων αρμοδιοτήτων». Πεποίθησή μας είναι ότι, έστω και σε αυτό το υψηλό ιεραρχικό επίπεδο, ένας Γενικός Δ/ντης για να ασκήσει με ουσία τα καθήκοντα του θα πρέπει να έχει γνώση και προηγούμενη εμπειρία των σχετικών αντικειμένων, πράγμα που δεν είναι δυνατό λόγω του όγκου και της διαφορετικότητας των αντικειμένων. Διαφορετικά η συνεισφορά του θα είναι κυρίως τυπική/διοικητική χωρίς να μπορεί να διαμορφώσει πραγματική προσωπική θέση/άποψη για τα θέματα, τα προβλήματα και τις προσκλήσεις που προκύπτουν στην κεφαλή μιας Γενικής Διεύθυνσης. Η αφαίρεση του όρου ‘Ανάπτυξη’ από την υφιστάμενη Γενική Δ/νση Ανάπτυξης και η προσάρτηση του σε άλλη Γενική Δ/νση είναι σίγουρο ότι θα προκαλεί σύγχυση στο μέλλον λόγω του ότι πανελλαδικά ο όρος ‘Ανάπτυξη’ είναι συνυφασμένος με την Βιομηχανία και το Εμπόριο (Γ.Γ. Βιομηχανίας και Γ.Γ. Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων) και όχι με τα αντικείμενα της προτεινόμενης νέας Γενικής Δ/νσης Οργάνωσης και Ανάπτυξης. Προβληματισμό τέλος μας προκαλεί η δημιουργία νέων Δ/νσεων οι οποίες αποτελούνται από ακόμα περισσότερα νέα Τμήματα, με το σκεπτικό ότι κάθε Τμήμα για να έχει λειτουργικό νόημα πρέπει να στελεχώνεται από τουλάχιστον τρία άτομα. Εάν υπολογιστεί και ο αντίστοιχος αριθμός θέσεων ευθύνης εύκολα κάποιος μπορεί να σκεφτεί τάση μαζικής μετακίνησης υπαλλήλων αφήνοντας υπηρεσίες και πόστα που εξυπηρετούνται ήδη οριακά τη στιγμή αυτή. Και όλα αυτά σε μια εποχή που οι ανθρώπινοι πόροι της Περιφέρειας όλο και λιγοστεύουν.