O Σύλλογος των Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας θέλει να εκφράσει τη πρόθεσή του να συνεργαστεί, στο βαθμό που του αναλογεί, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των Υπηρεσιών της Περιφέρειάς, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών, με γνώμονα την ισονομία, ισοπολιτεία και την αξιοπρέπεια που αρμόζει, εξασφαλίζοντας το καλύτερο δυνατό επίπεδο διαβίωσης σε όλους τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Σχετικά με το σχέδιο του νέου Ο.Ε.Υ. (Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας) της Π.Δ.Μ., έχουμε τις ακόλουθες προτάσεις – παρατηρήσεις και παρακαλούμε να τις συμπεριλάβετε στο σχεδιασμό του τελικού οργανογράμματος.
Α. Θα πρέπει στο διάγραμμα ροής, που αφορά την προτεινόμενη οργανωτική δομή, τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και τις Διευθύνσεις υλοποίησής τους, όπου αποτυπώνονται οι σχέσεις αλληλεπίδρασης των αιρετών με τις υπηρεσίες, να τοποθετηθούν ως επικεφαλείς των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε) οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες.
Β. Στο διάγραμμα ροής η τοποθέτηση του Εκτελεστικού Γραμματέα δεν πρέπει να παραπέμπει στη "Διαμόρφωση Στρατηγικής" (αρμοδιότητα η οποία ανήκει στον Περιφερειάρχη, στους εκάστοτε Αντιπεριφερειάρχες και στο Περιφερειακό Συμβούλιο) αλλά να συνδέεται με τις διάφορες Διευθύνσεις μόνο σε ότι αφορά στην βελτίωση της αποδοτικότερης λειτουργίας αυτών και γενικά να γίνεται μνεία στις αρμοδιότητες του Εκτελεστικού Γραμματέα όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 242 του N. 3852/2010 (Καλλικράτης), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Γ. Διεύθυνση Διοικητικού – Οικονομικού Π.Ε.
Η συγκεκριμένη Διεύθυνση είναι σήμερα επιφορτισμένη με δύο διαφορετικά αντικείμενα που δεν συνάδουν μεταξύ τους. Με γνώμονα την καλύτερη λειτουργία, θεωρούμε τον διαχωρισμό της παραπάνω Διεύθυνσης σε δύο διαφορετικές Διευθύνσεις (Διεύθυνση Διοικητικού και Διεύθυνση Οικονομικού) απαραίτητη ενέργεια γιατί ο Προϊστάμενος της ενιαίας Διεύθυνσης δεν μπορεί να γνωρίζει, ως οφείλει, το σύνολο των αντικειμένων των δύο υπηρεσιών.
Διαφωνούμε με την δημιουργία μιας ενιαίας γραμματείας που θα εξυπηρετεί όλες τις Διευθύνσεις, διότι οι υπάλληλοι που σήμερα εξυπηρετούν την κάθε Διεύθυνση γνωρίζουν το εξειδικευμένο αντικείμενο αυτής και με την άμεση επαφή με τους υπαλλήλους της γίνεται εξοικονόμηση χρόνου. Στην περίπτωση της δημιουργίας ενιαίας γραμματείας δεν θα υπάρχει η αμεσότητα της επαφής και των επεξηγήσεων που απαιτούνται σε κάποιες περιπτώσεις έκδοσης εγγράφων με αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου διεκπεραίωσης των εγγράφων. Επιπλέον το κοινό έχει μάθει να συναλλάσετε με τη γραμματεία της κάθε Διεύθυνσης. Διαφορετικά το κοινό θα πρέπει να απευθύνετε σε ένα συγκεκριμένο γραφείο το οποίο τελικά θα πρέπει να οργανωθεί με υποδοχή για να τηρείται η σειρά των ενδιαφερόμενων ατόμων, η στελέχωση της οποίας, λόγω έλλειψης προσωπικού και χώρων, είναι αδύνατη.
Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στην Π.Ε. Φλώρινας, στο παρελθόν και σε εποχές με περισσότερο προσωπικό, συστάθηκε ενιαία γραμματεία χωρίς ωστόσο η λειτουργία της να καταστεί ποτέ εύρυθμη και αποτελεσματική.
Αν παρόλα αυτά δημιουργηθεί ενιαία γραμματεία, πρότασή μας είναι να δημιουργηθούν και γραφεία διοικητικής υποστήριξης (γραμματείες) σε κάθε διεύθυνση σε άμεση συνεργασία με την κεντρική γραμματεία, προκειμένου να επιτευχθούν τα ανωτέρω.
Δ. Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών Π.Ε.
Δεν έχουμε να επισημάνουμε τίποτα επί του σχεδίου εκτός του να δημιουργηθεί γραφείο διοικητικής υποστήριξης.
Ε. Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Π.Ε.
Δεν έχουμε να επισημάνουμε τίποτα επί του σχεδίου εκτός του να δημιουργηθεί γραφείο διοικητικής υποστήριξης.
Στ.Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε.
Να δημιουργηθεί γραφείο διοικητικής υποστήριξης.
Το Τμήμα Τοπογραφίας Εποικισμού & Αναδασμού θα ήταν ορθότερο να μην ενταχθεί στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας. Το γεγονός ότι ο προϊστάμενος του τμήματος δεν έχει τη δυνατότητα να γίνει προϊστάμενος της Διεύθυνσης, αποτελεί ένδειξη ότι το Τμήμα δεν πρέπει να υπάγεται στην Διεύθυνση, όπως εξηγείται παρακάτω.
Ζ. Διεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε.
Με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και τη καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, θεωρούμε ότι πρέπει να δημιουργηθούν Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και όχι υποδιευθύνσεις στις Π.Ε. καθώς και γραφείο διοικητικής υποστήριξης (όπως αναλύονται στο με αριθμ. πρωτ. 115574/18-08-2020 έγγραφο).
H. Διεύθυνση Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού Π.Ε.
Πρέπει να δημιουργηθεί γραφείο διοικητικής υποστήριξης, λαμβάνοντας υπόψη ότι στη συγκεκριμένη Διεύθυνση ακολουθείται το πρωτόκολλο ΟΠΣΝΑ, του Υπουργείου Ανάπτυξης, σχετικό με τα θέματα Εμπορίου, Επαγγελματικών αδειών και Αδειοδότησης Βιομηχανιών.
Θ. Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε.
Σε ότι αφορά τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, το Γραφείο Διοικητικής και Τεχνικής Υποστήριξης δεν αναφέρονται πουθενά οι απαραίτητες ειδικότητες που θα πρέπει να το στελεχώνουν σε σχέση με τις αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί (όπως αναφέρεται και παρακάτω), αντίθετα σε έγγραφο με τίτλο Αναλυτικός Πίνακας Κατανομής Θέσεων φαίνεται (όπως και σε άλλες Π.Ε.) να στελεχώνεται από έναν υπάλληλο Δ.Ε. Διοικητικών-Γραμματέων ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανωτέρω αρμοδιότητες. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά οι απαραίτητες ειδικότητες που θα πρέπει να στελεχώνουν κάθε Διεύθυνση και Τμήμα σε σχέση με τις αρμοδιότητες (όπως προτείνουμε και παρακάτω).
Προτείνουμε επιπλέον τη δημιουργία:
Ι. Τμήματος ή Γραφείου Προγραμματισμού που θα είναι επιφορτισμένο με τη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος της Π.Ε., την παρακολούθηση της υλοποίησής του και των αναγκαίων τροποποιήσεων του καθώς και με τον συντονισμό της Τεχνικής Υπηρεσίας με την Οικονομική Υπηρεσία.
ΙΙ. Τμήματος ή Γραφείου Έγκρισης Ποιοτικών Χαρακτηριστικών και Ποιοτικού Ελέγχου σε άμεση συνεργασία με το προτεινόμενο Τμήμα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Έδρας. Η έγκριση των Υλικών και των Ποιοτικών Χαρακτηριστικών τους που θα ενσωματώνονται στα έργα είναι ουσιώδους σημασίας για την ποιότητα του τελικώς παραγόμενου έργου και πρέπει να γίνεται από εξιδεικευμένο προσωπικό.
Ι. Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε.
Δεν αναφέρονται πουθενά οι απαραίτητες ειδικότητες που θα πρέπει να το στελεχώνουν σε σχέση με τις αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί (όπως αναφέρεται και παρακάτω), αντίθετα σε έγγραφο με τίτλο Αναλυτικός Πίνακας Κατανομής Θέσεων φαίνεται (όπως και σε άλλες Π.Ε.) να στελεχώνεται από έναν υπάλληλο Δ.Ε. Διοικητικών-Γραμματέων ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητες του τμήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά οι απαραίτητες ειδικότητες που θα πρέπει να στελεχώνουν κάθε Διεύθυνση και Τμήμα σε σχέση με τις αρμοδιότητες (όπως προτείνουμε και παρακάτω).
O Σύλλογος θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσει για έγκριση το σχέδιο του νέου Ο.Ε.Υ. (Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας), σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 187840/16-11-2018 (εισερχόμενο στην Π.Δ.Μ. 209916/3278/16-11-2018) έγγραφο, και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μεταβάλλοντας το κείμενο ώστε να εφαρμοστεί τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του ανωτέρω εγγράφου και της κείμενης νομοθεσίας (Ν.3528/2007 Άρθρο 97 (Προβάδισμα) του Υ.Κ., άρθρο 103 του Συντάγματος, υπ’ αριθμ. 2817/2017 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.Τ.Ε.) και άλλες πέντε αποφάσεις σχετικά με το θεσπιζόμενο από το άρθρο 97 του Υπαλληλικού Κώδικα προβάδισμα των κατηγοριών στην επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων, την με αριθμ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.508/2412/οικ.21795/18-6-2018 (Α.Δ.Α.: ΨΤΜΓ465ΧΘΨ-ΣΟΔ) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την επιλογή προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης και αναφέρεται το προβάδισμα των κατηγοριών Π.Ε. έναντι Τ.Ε. και όχι στην αδιάκριτη επιλογή διαζευκτικώς υπαλλήλων διαφορετικής κατηγορίας (Π.Ε. ή Τ.Ε.) κ.α.). Τα ανωτέρω δεν φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη στο σχέδιο του νέου Ο.Ε.Υ. (Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας) όπου διατηρείται το διαζευκτικό "ή" για πάρα πολλές θέσεις ευθύνης, σε αντίθεση με το υπ’ αριθμ. 187840/16-11-2018 έγγραφο το οποίο αναφέρει: "…α) Να μην αξιοποιούν την εξαιρετική διατύπωση του άρθρου 97 περ. δ’ Υ.Κ. αδιακρίτως σε όλες τις περιπτώσεις θέσεων ευθύνης, δηλαδή να περιορίζονται σε όσες περιπτώσεις μπορεί να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα και σκοπιμότητα της και β) Να προκύπτει σχετική τεκμηρίωση ώστε να διασφαλίζεται ότι η εξαίρεση που υλοποιείται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 97 περ. δ’ Υ.Κ., δεν οδηγεί σε αδιάκριτη κατάργηση του προβαδίσματος των κατηγοριών, αλλά είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την εξυπηρέτηση της αρχής της αποτελεσματικότητας της διοίκησης και εντός του πλαισίου των εξουσιοδοτικών διατάξεων…". Επιπλέον δεν υπάρχει στην διαβούλευση η σχετική ειδική, σαφής και επαρκής τεκμηρίωση, που να δικαιολογεί το διαζευκτικό "ή" στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως αναφέρεται στο ανωτέρω έγγραφο: "… η αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας δεν μπορεί να γίνεται αδιακρίτως (ήτοι σε όλες τις αναφερθείσες οργανικές μονάδες του φορέα) και χωρίς ειδική, σαφή και επαρκή τεκμηρίωση, η οποία θα προκύπτει είτε από το σώμα της πράξης είτε από τα στοιχεία του φακέλου…".
Το Άρθρο 97 του Υπαλληλικού Κώδικα (το εν λόγω άρθρο παραμένει ανέπαφο ακόμα και από το Άρθρο 29 του Ν. 4369/2016 το οποίο τροποποιεί μόνο τα Άρθρα 84 έως 89 του Υ.Κ. καθώς και από το Άρθρο 45 του Ν. 4674/2020 που τροποποιεί μόνο το Άρθρο 84 του Υ.Κ., γεγονός που αποδεικνύει ότι το πνεύμα των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.Τ.Ε.), παρόλο που λαμβάνει υπόψη προγενέστερους νόμους, δεν μεταβάλλεται επουδενί), που εξειδικεύει τον τρόπο που τοποθετούνται οι παραπάνω κατηγορίες καθορίζει σαφώς το προβάδισμα κατηγοριών ως εξής: "Το προβάδισμα μεταξύ των υπαλλήλων καθορίζεται ως εξής: α) Μεταξύ υπαλλήλων που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες προηγούνται οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΕΘ και ακολουθούν κατά σειρά οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ, της κατηγορίας ΤΕ, της κατηγορίας ΔΕ και τέλος οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΥΕ.". Η σαφήνεια με την οποία έχει διατυπωθεί η ως άνω διάταξη, το δίχως άλλο δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών σχετικά με την αληθινή βούληση του νομοθέτη, η οποία δεν είναι άλλη από την πρόθεση του να αναγνωρίσει σαφές προβάδισμα στους υπαλλήλους της κατηγορίας Π.Ε. έναντι αυτών της κατηγορίας Τ.Ε., που με τη σειρά τους προηγούνται σε σχέση με τους υπαλλήλους Δ.Ε. κ.ο.κ., γεγονός που αποτυπώνεται και στις ανάλογες αποφάσεις του Σ.Τ.Ε.. Η αξιοποίηση της διατύπωσης του άρθρου 97 περ. δ του Υ.Κ. και του άρθρου 99 του Ν.3584/2007 (Κ.Δ.Κ.Υ.), δύναται να περιορίζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατόπιν ειδικής, σαφούς και επαρκούς τεκμηρίωσης, η αναγκαιότητα της οποίας πρέπει να προκύπτει από το σώμα της πράξης ή τα στοιχεία του φακέλου.
Κατόπιν των ανωτέρω και στα πλαίσια της χρηστής Διοίκησης που όλοι επιθυμούμε, επανερχόμαστε και παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη τα ανωτέρω κατά τη σύνταξη του Οργανισμού και να αντικατασταθεί η αδιάκριτη επιλογή, διαζευκτικώς, υπαλλήλων διαφορετικής κατηγορίας (Π.Ε. ή Τ.Ε.) από την "εν ελλείψει", επιλογή σύμφωνη με το προβάδισμα κατηγοριών, προκειμένου να αποφύγουμε περαιτέρω καθυστερήσεις με την μη έγκριση του οργανισμού.
Διαπιστώνεται ότι στο σχέδιο του νέου Ο.Ε.Υ. (Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας), που είναι στην διαβούλευση, δεν αναφέρονται πουθενά οι απαραίτητες ειδικότητες που θα πρέπει να στελεχώνουν κάθε Διεύθυνση και Τμήμα σε σχέση με τις αρμοδιότητες, καθώς και ο απαραίτητος αριθμός υπαλλήλων κάθε ειδικότητας, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών. Από τον συνδυασμό των ειδικοτήτων που στελεχώνουν κάθε Διεύθυνση και Τμήμα καθώς και των αρμοδιοτήτων που έχουν καθοριστεί, προκύπτει ποιές ειδικότητες είναι αναγκαίο να προΐστανται σε κάθε Διεύθυνση και Τμήμα. Ακόμα δεν αναφέρονται πουθενά οι ειδικότητες και ο αριθμός των υπαλλήλων που υπηρετούν σε κάθε Διεύθυνση και σε κάθε Τμήμα, γεγονός που σε συνδυασμό με τα ανωτέρω θα καθόριζε και τις ανάγκες σε έμψυχο δυναμικό.
Ένα άλλο σημείο που χρήζει επανεξέτασης, έγκειται στο γεγονός ότι στο σχέδιο του νέου Ο.Ε.Υ. (Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας) παρατηρήθηκε σε τμήματα των ίδιων διευθύνσεων, να υπάρχει διαφοροποίηση ως προς τον τρόπο που χρησιμοποιείται το προβάδισμα διαφορετικών κατηγοριών για την κατάληψη θέσεων ευθύνης. Δηλαδή σε ένα τμήμα χρησιμοποιείται η διατύπωση "Π.Ε. και εν ελλείψει Τ.Ε.", σε άλλο η διατύπωση "Π.Ε. ή Τ.Ε." και σε άλλο μόνο "ΠΕ". Καλό θα ήταν να υπάρχει ίδια διατύπωση για λόγους ισότητας και ισονομίας. Σε συνέχεια με τα ανωτέρω, διαπιστώθηκε ότι σε κάποιες ειδικότητες κατηγοριών ζητείται εξειδίκευση, ενώ στις περισσότερες ειδικότητες όχι (π.χ. συνήθως ζητείται κατηγορία ΠΕ Γεωτεχνικών (Γεωπόνων)), σε κάποια τμήματα ζητείται εξειδίκευση ΠΕ Γεωτεχνικών (π.χ. Γεωπόνων Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπόνων Εγγείων Βελτιώσεων). Καλό είναι να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση. Είτε παντού να ζητείται εξειδίκευση, είτε παντού μόνο ειδικότητα.
Όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας των Υπηρεσιών μας θέλουμε να γνωρίζετε ότι είμαστε αντίθετοι στην διαχείριση του προσωπικού με όρους αδιαφανείς και αναξιοκρατικούς. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια κατάργησης του Δημόσιου Τομέα. Διαφωνούμε με πολιτικές που έχουν στόχο να καταστήσουν τους υπαλλήλους ομήρους, ανίκανους να αντιδράσουν στις όποιες επιθυμίες – προσταγές των πολιτικών προϊσταμένων, που προσπαθούν να τους μετατρέψουν σε όργανα εκπλήρωσης πολιτικών υποσχέσεων και όχι διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι πιστεύουμε ακράδαντα πως αν υπάρχει η πρόθεση να τηρηθεί η νομιμότητα και η αξιοκρατία, είναι δυνατή η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.
O Σύλλογος των Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας θέλει να εκφράσει τη πρόθεσή του να συνεργαστεί, στο βαθμό που του αναλογεί, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των Υπηρεσιών της Περιφέρειάς, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών, με γνώμονα την ισονομία, ισοπολιτεία και την αξιοπρέπεια που αρμόζει, εξασφαλίζοντας το καλύτερο δυνατό επίπεδο διαβίωσης σε όλους τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Σχετικά με το σχέδιο του νέου Ο.Ε.Υ. (Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας) της Π.Δ.Μ., έχουμε τις ακόλουθες προτάσεις – παρατηρήσεις και παρακαλούμε να τις συμπεριλάβετε στο σχεδιασμό του τελικού οργανογράμματος. Α. Θα πρέπει στο διάγραμμα ροής, που αφορά την προτεινόμενη οργανωτική δομή, τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και τις Διευθύνσεις υλοποίησής τους, όπου αποτυπώνονται οι σχέσεις αλληλεπίδρασης των αιρετών με τις υπηρεσίες, να τοποθετηθούν ως επικεφαλείς των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε) οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες. Β. Στο διάγραμμα ροής η τοποθέτηση του Εκτελεστικού Γραμματέα δεν πρέπει να παραπέμπει στη "Διαμόρφωση Στρατηγικής" (αρμοδιότητα η οποία ανήκει στον Περιφερειάρχη, στους εκάστοτε Αντιπεριφερειάρχες και στο Περιφερειακό Συμβούλιο) αλλά να συνδέεται με τις διάφορες Διευθύνσεις μόνο σε ότι αφορά στην βελτίωση της αποδοτικότερης λειτουργίας αυτών και γενικά να γίνεται μνεία στις αρμοδιότητες του Εκτελεστικού Γραμματέα όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 242 του N. 3852/2010 (Καλλικράτης), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Γ. Διεύθυνση Διοικητικού – Οικονομικού Π.Ε. Η συγκεκριμένη Διεύθυνση είναι σήμερα επιφορτισμένη με δύο διαφορετικά αντικείμενα που δεν συνάδουν μεταξύ τους. Με γνώμονα την καλύτερη λειτουργία, θεωρούμε τον διαχωρισμό της παραπάνω Διεύθυνσης σε δύο διαφορετικές Διευθύνσεις (Διεύθυνση Διοικητικού και Διεύθυνση Οικονομικού) απαραίτητη ενέργεια γιατί ο Προϊστάμενος της ενιαίας Διεύθυνσης δεν μπορεί να γνωρίζει, ως οφείλει, το σύνολο των αντικειμένων των δύο υπηρεσιών. Διαφωνούμε με την δημιουργία μιας ενιαίας γραμματείας που θα εξυπηρετεί όλες τις Διευθύνσεις, διότι οι υπάλληλοι που σήμερα εξυπηρετούν την κάθε Διεύθυνση γνωρίζουν το εξειδικευμένο αντικείμενο αυτής και με την άμεση επαφή με τους υπαλλήλους της γίνεται εξοικονόμηση χρόνου. Στην περίπτωση της δημιουργίας ενιαίας γραμματείας δεν θα υπάρχει η αμεσότητα της επαφής και των επεξηγήσεων που απαιτούνται σε κάποιες περιπτώσεις έκδοσης εγγράφων με αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου διεκπεραίωσης των εγγράφων. Επιπλέον το κοινό έχει μάθει να συναλλάσετε με τη γραμματεία της κάθε Διεύθυνσης. Διαφορετικά το κοινό θα πρέπει να απευθύνετε σε ένα συγκεκριμένο γραφείο το οποίο τελικά θα πρέπει να οργανωθεί με υποδοχή για να τηρείται η σειρά των ενδιαφερόμενων ατόμων, η στελέχωση της οποίας, λόγω έλλειψης προσωπικού και χώρων, είναι αδύνατη. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στην Π.Ε. Φλώρινας, στο παρελθόν και σε εποχές με περισσότερο προσωπικό, συστάθηκε ενιαία γραμματεία χωρίς ωστόσο η λειτουργία της να καταστεί ποτέ εύρυθμη και αποτελεσματική. Αν παρόλα αυτά δημιουργηθεί ενιαία γραμματεία, πρότασή μας είναι να δημιουργηθούν και γραφεία διοικητικής υποστήριξης (γραμματείες) σε κάθε διεύθυνση σε άμεση συνεργασία με την κεντρική γραμματεία, προκειμένου να επιτευχθούν τα ανωτέρω. Δ. Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών Π.Ε. Δεν έχουμε να επισημάνουμε τίποτα επί του σχεδίου εκτός του να δημιουργηθεί γραφείο διοικητικής υποστήριξης. Ε. Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Δεν έχουμε να επισημάνουμε τίποτα επί του σχεδίου εκτός του να δημιουργηθεί γραφείο διοικητικής υποστήριξης. Στ.Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Να δημιουργηθεί γραφείο διοικητικής υποστήριξης. Το Τμήμα Τοπογραφίας Εποικισμού & Αναδασμού θα ήταν ορθότερο να μην ενταχθεί στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας. Το γεγονός ότι ο προϊστάμενος του τμήματος δεν έχει τη δυνατότητα να γίνει προϊστάμενος της Διεύθυνσης, αποτελεί ένδειξη ότι το Τμήμα δεν πρέπει να υπάγεται στην Διεύθυνση, όπως εξηγείται παρακάτω. Ζ. Διεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και τη καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, θεωρούμε ότι πρέπει να δημιουργηθούν Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και όχι υποδιευθύνσεις στις Π.Ε. καθώς και γραφείο διοικητικής υποστήριξης (όπως αναλύονται στο με αριθμ. πρωτ. 115574/18-08-2020 έγγραφο). H. Διεύθυνση Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού Π.Ε. Πρέπει να δημιουργηθεί γραφείο διοικητικής υποστήριξης, λαμβάνοντας υπόψη ότι στη συγκεκριμένη Διεύθυνση ακολουθείται το πρωτόκολλο ΟΠΣΝΑ, του Υπουργείου Ανάπτυξης, σχετικό με τα θέματα Εμπορίου, Επαγγελματικών αδειών και Αδειοδότησης Βιομηχανιών. Θ. Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Σε ότι αφορά τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, το Γραφείο Διοικητικής και Τεχνικής Υποστήριξης δεν αναφέρονται πουθενά οι απαραίτητες ειδικότητες που θα πρέπει να το στελεχώνουν σε σχέση με τις αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί (όπως αναφέρεται και παρακάτω), αντίθετα σε έγγραφο με τίτλο Αναλυτικός Πίνακας Κατανομής Θέσεων φαίνεται (όπως και σε άλλες Π.Ε.) να στελεχώνεται από έναν υπάλληλο Δ.Ε. Διοικητικών-Γραμματέων ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανωτέρω αρμοδιότητες. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά οι απαραίτητες ειδικότητες που θα πρέπει να στελεχώνουν κάθε Διεύθυνση και Τμήμα σε σχέση με τις αρμοδιότητες (όπως προτείνουμε και παρακάτω). Προτείνουμε επιπλέον τη δημιουργία: Ι. Τμήματος ή Γραφείου Προγραμματισμού που θα είναι επιφορτισμένο με τη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος της Π.Ε., την παρακολούθηση της υλοποίησής του και των αναγκαίων τροποποιήσεων του καθώς και με τον συντονισμό της Τεχνικής Υπηρεσίας με την Οικονομική Υπηρεσία. ΙΙ. Τμήματος ή Γραφείου Έγκρισης Ποιοτικών Χαρακτηριστικών και Ποιοτικού Ελέγχου σε άμεση συνεργασία με το προτεινόμενο Τμήμα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Έδρας. Η έγκριση των Υλικών και των Ποιοτικών Χαρακτηριστικών τους που θα ενσωματώνονται στα έργα είναι ουσιώδους σημασίας για την ποιότητα του τελικώς παραγόμενου έργου και πρέπει να γίνεται από εξιδεικευμένο προσωπικό. Ι. Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Δεν αναφέρονται πουθενά οι απαραίτητες ειδικότητες που θα πρέπει να το στελεχώνουν σε σχέση με τις αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί (όπως αναφέρεται και παρακάτω), αντίθετα σε έγγραφο με τίτλο Αναλυτικός Πίνακας Κατανομής Θέσεων φαίνεται (όπως και σε άλλες Π.Ε.) να στελεχώνεται από έναν υπάλληλο Δ.Ε. Διοικητικών-Γραμματέων ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητες του τμήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά οι απαραίτητες ειδικότητες που θα πρέπει να στελεχώνουν κάθε Διεύθυνση και Τμήμα σε σχέση με τις αρμοδιότητες (όπως προτείνουμε και παρακάτω). O Σύλλογος θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσει για έγκριση το σχέδιο του νέου Ο.Ε.Υ. (Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας), σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 187840/16-11-2018 (εισερχόμενο στην Π.Δ.Μ. 209916/3278/16-11-2018) έγγραφο, και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μεταβάλλοντας το κείμενο ώστε να εφαρμοστεί τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του ανωτέρω εγγράφου και της κείμενης νομοθεσίας (Ν.3528/2007 Άρθρο 97 (Προβάδισμα) του Υ.Κ., άρθρο 103 του Συντάγματος, υπ’ αριθμ. 2817/2017 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.Τ.Ε.) και άλλες πέντε αποφάσεις σχετικά με το θεσπιζόμενο από το άρθρο 97 του Υπαλληλικού Κώδικα προβάδισμα των κατηγοριών στην επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων, την με αριθμ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.508/2412/οικ.21795/18-6-2018 (Α.Δ.Α.: ΨΤΜΓ465ΧΘΨ-ΣΟΔ) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την επιλογή προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης και αναφέρεται το προβάδισμα των κατηγοριών Π.Ε. έναντι Τ.Ε. και όχι στην αδιάκριτη επιλογή διαζευκτικώς υπαλλήλων διαφορετικής κατηγορίας (Π.Ε. ή Τ.Ε.) κ.α.). Τα ανωτέρω δεν φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη στο σχέδιο του νέου Ο.Ε.Υ. (Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας) όπου διατηρείται το διαζευκτικό "ή" για πάρα πολλές θέσεις ευθύνης, σε αντίθεση με το υπ’ αριθμ. 187840/16-11-2018 έγγραφο το οποίο αναφέρει: "…α) Να μην αξιοποιούν την εξαιρετική διατύπωση του άρθρου 97 περ. δ’ Υ.Κ. αδιακρίτως σε όλες τις περιπτώσεις θέσεων ευθύνης, δηλαδή να περιορίζονται σε όσες περιπτώσεις μπορεί να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα και σκοπιμότητα της και β) Να προκύπτει σχετική τεκμηρίωση ώστε να διασφαλίζεται ότι η εξαίρεση που υλοποιείται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 97 περ. δ’ Υ.Κ., δεν οδηγεί σε αδιάκριτη κατάργηση του προβαδίσματος των κατηγοριών, αλλά είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την εξυπηρέτηση της αρχής της αποτελεσματικότητας της διοίκησης και εντός του πλαισίου των εξουσιοδοτικών διατάξεων…". Επιπλέον δεν υπάρχει στην διαβούλευση η σχετική ειδική, σαφής και επαρκής τεκμηρίωση, που να δικαιολογεί το διαζευκτικό "ή" στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως αναφέρεται στο ανωτέρω έγγραφο: "… η αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας δεν μπορεί να γίνεται αδιακρίτως (ήτοι σε όλες τις αναφερθείσες οργανικές μονάδες του φορέα) και χωρίς ειδική, σαφή και επαρκή τεκμηρίωση, η οποία θα προκύπτει είτε από το σώμα της πράξης είτε από τα στοιχεία του φακέλου…". Το Άρθρο 97 του Υπαλληλικού Κώδικα (το εν λόγω άρθρο παραμένει ανέπαφο ακόμα και από το Άρθρο 29 του Ν. 4369/2016 το οποίο τροποποιεί μόνο τα Άρθρα 84 έως 89 του Υ.Κ. καθώς και από το Άρθρο 45 του Ν. 4674/2020 που τροποποιεί μόνο το Άρθρο 84 του Υ.Κ., γεγονός που αποδεικνύει ότι το πνεύμα των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.Τ.Ε.), παρόλο που λαμβάνει υπόψη προγενέστερους νόμους, δεν μεταβάλλεται επουδενί), που εξειδικεύει τον τρόπο που τοποθετούνται οι παραπάνω κατηγορίες καθορίζει σαφώς το προβάδισμα κατηγοριών ως εξής: "Το προβάδισμα μεταξύ των υπαλλήλων καθορίζεται ως εξής: α) Μεταξύ υπαλλήλων που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες προηγούνται οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΕΘ και ακολουθούν κατά σειρά οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ, της κατηγορίας ΤΕ, της κατηγορίας ΔΕ και τέλος οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΥΕ.". Η σαφήνεια με την οποία έχει διατυπωθεί η ως άνω διάταξη, το δίχως άλλο δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών σχετικά με την αληθινή βούληση του νομοθέτη, η οποία δεν είναι άλλη από την πρόθεση του να αναγνωρίσει σαφές προβάδισμα στους υπαλλήλους της κατηγορίας Π.Ε. έναντι αυτών της κατηγορίας Τ.Ε., που με τη σειρά τους προηγούνται σε σχέση με τους υπαλλήλους Δ.Ε. κ.ο.κ., γεγονός που αποτυπώνεται και στις ανάλογες αποφάσεις του Σ.Τ.Ε.. Η αξιοποίηση της διατύπωσης του άρθρου 97 περ. δ του Υ.Κ. και του άρθρου 99 του Ν.3584/2007 (Κ.Δ.Κ.Υ.), δύναται να περιορίζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατόπιν ειδικής, σαφούς και επαρκούς τεκμηρίωσης, η αναγκαιότητα της οποίας πρέπει να προκύπτει από το σώμα της πράξης ή τα στοιχεία του φακέλου. Κατόπιν των ανωτέρω και στα πλαίσια της χρηστής Διοίκησης που όλοι επιθυμούμε, επανερχόμαστε και παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη τα ανωτέρω κατά τη σύνταξη του Οργανισμού και να αντικατασταθεί η αδιάκριτη επιλογή, διαζευκτικώς, υπαλλήλων διαφορετικής κατηγορίας (Π.Ε. ή Τ.Ε.) από την "εν ελλείψει", επιλογή σύμφωνη με το προβάδισμα κατηγοριών, προκειμένου να αποφύγουμε περαιτέρω καθυστερήσεις με την μη έγκριση του οργανισμού. Διαπιστώνεται ότι στο σχέδιο του νέου Ο.Ε.Υ. (Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας), που είναι στην διαβούλευση, δεν αναφέρονται πουθενά οι απαραίτητες ειδικότητες που θα πρέπει να στελεχώνουν κάθε Διεύθυνση και Τμήμα σε σχέση με τις αρμοδιότητες, καθώς και ο απαραίτητος αριθμός υπαλλήλων κάθε ειδικότητας, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών. Από τον συνδυασμό των ειδικοτήτων που στελεχώνουν κάθε Διεύθυνση και Τμήμα καθώς και των αρμοδιοτήτων που έχουν καθοριστεί, προκύπτει ποιές ειδικότητες είναι αναγκαίο να προΐστανται σε κάθε Διεύθυνση και Τμήμα. Ακόμα δεν αναφέρονται πουθενά οι ειδικότητες και ο αριθμός των υπαλλήλων που υπηρετούν σε κάθε Διεύθυνση και σε κάθε Τμήμα, γεγονός που σε συνδυασμό με τα ανωτέρω θα καθόριζε και τις ανάγκες σε έμψυχο δυναμικό. Ένα άλλο σημείο που χρήζει επανεξέτασης, έγκειται στο γεγονός ότι στο σχέδιο του νέου Ο.Ε.Υ. (Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας) παρατηρήθηκε σε τμήματα των ίδιων διευθύνσεων, να υπάρχει διαφοροποίηση ως προς τον τρόπο που χρησιμοποιείται το προβάδισμα διαφορετικών κατηγοριών για την κατάληψη θέσεων ευθύνης. Δηλαδή σε ένα τμήμα χρησιμοποιείται η διατύπωση "Π.Ε. και εν ελλείψει Τ.Ε.", σε άλλο η διατύπωση "Π.Ε. ή Τ.Ε." και σε άλλο μόνο "ΠΕ". Καλό θα ήταν να υπάρχει ίδια διατύπωση για λόγους ισότητας και ισονομίας. Σε συνέχεια με τα ανωτέρω, διαπιστώθηκε ότι σε κάποιες ειδικότητες κατηγοριών ζητείται εξειδίκευση, ενώ στις περισσότερες ειδικότητες όχι (π.χ. συνήθως ζητείται κατηγορία ΠΕ Γεωτεχνικών (Γεωπόνων)), σε κάποια τμήματα ζητείται εξειδίκευση ΠΕ Γεωτεχνικών (π.χ. Γεωπόνων Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπόνων Εγγείων Βελτιώσεων). Καλό είναι να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση. Είτε παντού να ζητείται εξειδίκευση, είτε παντού μόνο ειδικότητα. Όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας των Υπηρεσιών μας θέλουμε να γνωρίζετε ότι είμαστε αντίθετοι στην διαχείριση του προσωπικού με όρους αδιαφανείς και αναξιοκρατικούς. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια κατάργησης του Δημόσιου Τομέα. Διαφωνούμε με πολιτικές που έχουν στόχο να καταστήσουν τους υπαλλήλους ομήρους, ανίκανους να αντιδράσουν στις όποιες επιθυμίες – προσταγές των πολιτικών προϊσταμένων, που προσπαθούν να τους μετατρέψουν σε όργανα εκπλήρωσης πολιτικών υποσχέσεων και όχι διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος. Θέλουμε να τονίσουμε ότι πιστεύουμε ακράδαντα πως αν υπάρχει η πρόθεση να τηρηθεί η νομιμότητα και η αξιοκρατία, είναι δυνατή η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.