Παρατηρήσεις στο πλαίσιο της Διαβούλευσης για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2020 (ΠΔΜ).
Σύμφωνα με το σχέδιο του νέου ΟΕΥ της ΠΔΜ, η υφιστάμενη Γενική Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών μετονομάζεται σε Γενική Δ/νση Οργάνωσης και Ανάπτυξης και συγκροτείται από 5 Οργανικές μονάδες (4 Διευθύνσεις και ένα Γραφείο της Γενικής Δ/νσης). Παρατηρείται η διάσπαση της υφιστάμενης Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού σε δύο διαφορετικές διευθύνσεις: τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΔΣΣ) και τη Διεύθυνση Εφαρμογής Προγραμμάτων και Δράσεων (ΔΕΠΔ), δημιουργείται μία νέα διεύθυνση: η Δ/νση Ποιότητας και Αποδοτικότητας και μεταφέρεται από άλλη Γενική Δ/νση, η Δ/νση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Η ΔΕΠΔ (υφιστάμενη ΔΙΑΠ) διατηρεί 4 τμήματα συν το Γραφείο Υποστήριξης Επενδυτών. Το υφιστάμενο τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης, μετονομάζεται σε Τμήμα Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας, με αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Διαπιστώνεται μία εμφανώς συνοπτική περιγραφή αρμοδιοτήτων του Τμήματος Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας (υφιστάμενο τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης), σε αντίθεση με άλλα νέα τμήματα που δημιουργούνται στις υπόλοιπες τρεις διευθύνσεις (Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, Δ/νση Ποιότητας και Αποδοτικότητας και Δ/νση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ).
Είναι απορίας άξιο, το πώς θα στελεχωθούν όλα αυτά τα Τμήματα-Παρατηρητήρια, τη στιγμή που είναι υποστελεχωμένα τα τέσσερα τμήματα της υφιστάμενης ΔΙΑΠ. Πιο συγκεκριμένα στην υφιστάμενη Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού (ΔΙΑΠ), που αποτελείται από τέσσερα τμήματα, εργάζονται 10 υπάλληλοι:
Ένας Προϊστάμενος Δ/νσης.
Ένας Προϊστάμενος τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Δύο υπάλληλοι στο τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Μία προϊσταμένη του τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής και
Πέντε υπάλληλοι στο τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων και έργων.
Το υφιστάμενο τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης (νέο τμήμα Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας) , το οποίο όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι στελεχωμένο με 2 υπαλλήλους και έναν Προϊστάμενο, διαχειρίζεται τρεις (3) Αναπτυξιακούς νόμους: 1) τον Ν.3299/04 με συνολικά 297 υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια , τα οποία είναι σε φάση υλοποίησης, 2) τον Ν.3908/11 με 81 υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια, τα οποία είναι σε φάση υλοποίησης και 3) τον Ν.4399/16, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τέσσερα καθεστώτα ενισχύσεων ενεργά: α) τη « Γενική Επιχειρηματικότητα» (με 10 υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια και 11 νέες αιτήσεις υπαγωγής) , β) τις « Ενισχύσεις Μηχανολογικού εξοπλισμού» ( με 3 υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια και 1 νέα αίτηση υπαγωγής), γ) τις «Νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ» (με 4 υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια) και δ) την «Επιχειρηματικότητα πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων» (με 64 νέες αιτήσεις υπαγωγής ).
Οι αρμοδιότητες του τμήματος αναλύονται ως εξής:
• Παραλαβή και έλεγχος πληρότητας αιτημάτων υπαγωγής-τροποποίησης-απόσυρσης-συγκρότησης ΠΟΕ 1ου και τελικού ελέγχου-πληρωμής-ενημέρωσης μεταβολής στοιχείων και ελέγχου τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων.
• Για τις νέες υποβαλλόμενες αιτήσεις υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στα τέσσερα καθεστώτα ενίσχυσης του Ν.4399/16, διενεργείται: 1) έλεγχος νομιμότητας όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών, 2) αξιολόγηση εύλογου κόστους και ανάλυση της υποβληθείσας βιωσιμότητας, 3) έλεγχος δεικτών βαθμολογίας, 4) συγκρότηση και συνεδρίαση Επιτροπής Αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, 5) βαθμολογική κατάταξη επενδυτικών σχεδίων, που αφορά: α) την κατάρτιση στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του προσωρινού πίνακα κατάταξης των νέων επενδυτικών σχεδίων, β) την υποβολή ενστάσεων επί του προσωρινού πίνακα κατάταξης επενδυτικών σχεδίων, γ) την συγκρότηση και συνεδρίαση επιτροπής ενστάσεων επί του προσωρινού πίνακα κατάταξης επενδυτικών σχεδίων και γ) την ανάρτηση του Οριστικού Πίνακα Κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και δ) την έκδοση εγκριτικής ή απορριπτικής απόφασης για την υπαγωγή των νέων υποβαλλόμενων επενδυτικών σχεδίων. Να σημειωθεί ότι όλες οι ενέργειες καταχωρούνται στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων .
• Εξέταση αιτημάτων τροποποίησης επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στους νόμους Ν.3299/04, Ν.3908/11 και στα τέσσερα ενεργά καθεστώτα του Ν.4399/16 και έκδοση σχετικών αποφάσεων αποδοχής/απόρριψης, με ταυτόχρονη ενημέρωση όλων των ενεργειών στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων. Τα αιτήματα αυτά αφορούν τροποποίηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, αλλαγής της δυναμικότητας του φορέα, αλλαγής του τρόπου χρηματοδότησης, αλλαγής του φορέα της επένδυσης , αλλαγής του τόπου εγκατάστασης υπό όρους, παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης, εκμίσθωσης της ενισχυθείσας επένδυσης και εξέτασης αιτημάτων ενημέρωσης που αφορούν μεταβολές των στοιχείων των υπαγόμενων επιχειρήσεων.
• Συγκρότηση οργάνων ελέγχου( ΠΟΕ) για τη διενέργεια διοικητικού και επιτόπιου ελέγχου υλοποίησης του 50% και του 100% του έργου, των υπαγόμενων επενδυτικών σχεδίων και αφορούν και τους 3 αναπτυξιακούς νόμους
• Παραλαβή των εκθέσεων ελέγχου των ΠΟΕ, έλεγχος πληρότητας - νομιμότητας αυτών και έκδοση σχετικών αποφάσεων, υποβολή συμπληρωματικών εκθέσεων ελέγχου σε περίπτωση που διαπιστωθούν ελλείψεις ήσσονος σημασίας, επιστροφές εκθέσεων ελέγχου των ΠΟΕ και διενέργεια εκ νέου οργάνου ελέγχου σε περίπτωση που διαπιστωθούν σοβαρές ελλείψεις .
• Έκδοση αποφάσεων ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται και στους τρεις αναπτυξιακούς νόμους
• Παραλαβή και δέσμευση παραβόλων που συνοδεύουν τα αιτήματα υπαγωγής-τροποποίησης και ελέγχου και επιστροφή ποσών σε περίπτωση λανθασμένων παραβόλων.
• Έλεγχος πληρότητας-νομιμότητας των δικαιολογητικών που αφορούν αιτήματα πληρωμής προκαταβολής για επενδυτικά σχέδια που έχει υλοποιηθεί το 25,00% του έργου τους, προετοιμασία των φακέλων πληρωμής και προώθηση τους στον Υπόλογο-Φορέα για εκταμίευση-πληρωμή των επιχειρήσεων.
• Έλεγχος αιτημάτων καταβολής ενίσχυσης που αφορούν επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί και στους τρεις αναπτυξιακούς νόμους, έκδοση αποφάσεων πληρωμής, προετοιμασία των φακέλων πληρωμής και προώθηση τους στον Υπόλογο-Φορέα για εκταμίευση-πληρωμή των επιχειρήσεων.
• Συντονισμός, παροχή στοιχείων και συνεργασία με τα ορισθέντα μέλη του ΕΜΠΕ των Περιφερειακών Οργάνων Ελέγχου, οργάνωση των μετακινήσεων τους για πραγματοποίηση αυτοψίας στο χώρο των επενδύσεων, οργάνωση, προγραμματισμός, προετοιμασία και έλεγχος όλων των δικαιολογητικών των μελών των εθνικών μητρώων ΕΜΠΕ, ΕΜΠΑ και των Επιτροπών Αξιολόγησης, των Επιτροπών Ενστάσεων και της Περιφερειακής Γνωμοδοτικής Επιτροπής και διαβίβαση τους στον Υπόλογο του έργου για την εκκαθάριση των προβλεπόμενων αποζημιώσεων.
• Σύσταση-συγκρότηση-συνεδρίαση Περιφερειακής Γνωμοδοτικής Επιτροπής για εξέταση αιτημάτων τροποποίησης, ανάκλησης αποφάσεων υπαγωγής, επιστροφές ενισχύσεων και άλλων σημαντικών ζητημάτων που αφορούν παλαιότερες επενδύσεις .
• Ετήσια παρακολούθηση της τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων των φορέων υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ολοκληρωθεί και αφορούν : α) την τεκμηρίωση της νόμιμης λειτουργίας του φορέα του επενδυτικού σχεδίου, β) την πιστοποίηση της φερεγγυότητας, γ) την τεκμηρίωση της παραγωγικής λειτουργίας και δ) την τεκμηρίωση των θέσεων εργασίας.
• Επιβολή κυρώσεων, σε φορείς επενδυτικών σχεδίων που δεν τηρούν τους όρους υπαγωγής και σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης ενημέρωσης του Τμήματος για μεταβολές των στοιχείων τους, όπως επωνυμία, έδρα και μετοχική σύνθεση.
• Ενημέρωση όλων των ενεργειών που έχουν περιγραφεί παραπάνω: Α) του πληροφοριακού συστήματος ΟΠΣ Ιδιωτικών Επενδύσεων, που αφορά επενδύσεις του Ν.3299/04 και β) του Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων ΠΣΚΕ, που αφορά επενδύσεις του Ν.3908/11 και Ν.4399/16 (4 καθεστώτα).
• Αποστολή επενδυτικών σχεδίων, που αφορούν το γεωργικό και κτηνοτροφικό κλάδο, στις αρμόδιες ΔΑΟΚ ανά Περιφερειακή Ενότητα, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν για τον ορθολογικό σχεδιασμό των νέων επενδυτικών σχεδίων και καταγραφή του αποτελέσματος στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων ΠΣΚΕ.
• Τήρηση αρχείου καταγραφής των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί σε όλους του αναπτυξιακούς νόμους, με αναλυτικά στοιχεία για κάθε υπαγόμενο φορέα (επωνυμία, είδος επένδυσης, κλάδος, συνολικό κόστος, επιχορήγηση, φορολογική απαλλαγή, ποσό δανείου, δημιουργούμενες θέσεις εργασίας, πληρωμές κτλ) .
• Υποβολή αιτημάτων στο νομικό τμήμα του αρμόδιου Υπουργείου, αλλά και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ehd.ependyseis.gr (Helpdesk του Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων ΠΣΚΕ), για ζητήματα που αφορούν όλα τα επενδυτικά σχέδια όλων των νόμων, καθώς το τμήμα δεν στηρίζεται από νομικό σύμβουλο (όπως γίνεται σε άλλες Περιφέρειες).
• Παροχή πληροφοριών-διατύπωση προτάσεων σε φορείς και Υπουργεία, για θέματα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού νόμου.
Nα σημειωθεί ότι πριν τη δημοσίευση του Ν.4399/16, το Τμήμα ήταν στελεχωμένο με πέντε υπαλλήλους, εκ των οποίων η μία συνταξιοδοτήθηκε και η άλλη τοποθετήθηκε σε άλλη Υπηρεσία.
Σήμερα που ο όγκος της δουλειάς έχει πολλαπλασιαστεί, το Τμήμα όχι μόνο δεν ενισχύθηκε με υπαλλήλους (όπως επανειλημμένως έχουμε ζητήσει υπαλλήλους Διοικητικού-Οικονομικού και Μηχανολόγους- μηχανικούς), αλλά μειώθηκε κατά 2 άτομα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν μόνο 2 υπάλληλοι Διοικητικού-Οικονομικού και ένας Γεωπόνος.
Λόγω του μεγάλου όγκου των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας (υφιστάμενο τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης) και για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία του, θα πρέπει να δημιουργηθεί νέα Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων και Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας, με τα εξής τμήματα:
1) Τμήμα Αξιολόγησης, Υπαγωγής και Τροποποιήσεων Επενδυτικών Σχεδίων που εντάσσονται σε επενδυτικά προγράμματα των Αναπτυξιακών Νόμων,
2) Τμήμα Υλοποίησης και Ελέγχου Επενδυτικών Σχεδίων, που έχουν υπαχθεί σε επενδυτικά προγράμματα των Αναπτυξιακών Νόμων,
3) Τμήμα Ολοκληρώσεων Επενδυτικών Σχεδίων και ελέγχου τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων,
4) Τμήμα Υποστήριξης και συνεργασίας με τα μέλη του ΕΜΠΕ και ΕΜΠΑ
5) Αρμοδιότητες Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης για πράξεις Ιδιωτικών Επενδύσεων που εντάσσονται σε συγχρηματοδοτούμενα με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρησιακά προγράμματα (εφόσον κριθεί απαραίτητο να ενταχθεί στη Δ/νση και να ενεργοποιηθεί) .
Συμπερασματικά το Τμήμα Κινήτρων αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της Περιφέρειας έμπρακτα και όχι στη θεωρία (όπως επιχειρείται με τη δημιουργία κάποιων νέων τμημάτων) και είναι το πιο σημαντικό Εθνικό Πρόγραμμα ενίσχυσης των Ιδιωτικών Επενδύσεων, της Επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Είναι πρόκληση λοιπόν για το Τμήμα Κινήτρων, να παλεύει υποστελεχωμένο, να ανταπεξέλθει στα δύσκολα και βεβαρημένα καθήκοντα του, ενώ την ίδια χρονική στιγμή να δημιουργούνται Τμήματα και Παρατηρητήρια με γενικές και αόριστες αρμοδιότητες.
Με εκτίμηση
Πούτα Χαρά
ΠΕ Δ/κού - Οικ/κού
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Γενική Δ/νση Αναπτυξιακού Προγρ/σμού
Περιβάλλοντος & Υποδομών
Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού
Τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης
Τηλ: +30 2461052730
mail: [email protected]
Παρατηρήσεις στο πλαίσιο της Διαβούλευσης για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2020 (ΠΔΜ). Σύμφωνα με το σχέδιο του νέου ΟΕΥ της ΠΔΜ, η υφιστάμενη Γενική Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών μετονομάζεται σε Γενική Δ/νση Οργάνωσης και Ανάπτυξης και συγκροτείται από 5 Οργανικές μονάδες (4 Διευθύνσεις και ένα Γραφείο της Γενικής Δ/νσης). Παρατηρείται η διάσπαση της υφιστάμενης Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού σε δύο διαφορετικές διευθύνσεις: τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΔΣΣ) και τη Διεύθυνση Εφαρμογής Προγραμμάτων και Δράσεων (ΔΕΠΔ), δημιουργείται μία νέα διεύθυνση: η Δ/νση Ποιότητας και Αποδοτικότητας και μεταφέρεται από άλλη Γενική Δ/νση, η Δ/νση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Η ΔΕΠΔ (υφιστάμενη ΔΙΑΠ) διατηρεί 4 τμήματα συν το Γραφείο Υποστήριξης Επενδυτών. Το υφιστάμενο τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης, μετονομάζεται σε Τμήμα Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας, με αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Διαπιστώνεται μία εμφανώς συνοπτική περιγραφή αρμοδιοτήτων του Τμήματος Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας (υφιστάμενο τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης), σε αντίθεση με άλλα νέα τμήματα που δημιουργούνται στις υπόλοιπες τρεις διευθύνσεις (Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, Δ/νση Ποιότητας και Αποδοτικότητας και Δ/νση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ). Είναι απορίας άξιο, το πώς θα στελεχωθούν όλα αυτά τα Τμήματα-Παρατηρητήρια, τη στιγμή που είναι υποστελεχωμένα τα τέσσερα τμήματα της υφιστάμενης ΔΙΑΠ. Πιο συγκεκριμένα στην υφιστάμενη Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού (ΔΙΑΠ), που αποτελείται από τέσσερα τμήματα, εργάζονται 10 υπάλληλοι: Ένας Προϊστάμενος Δ/νσης. Ένας Προϊστάμενος τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης. Δύο υπάλληλοι στο τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης. Μία προϊσταμένη του τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής και Πέντε υπάλληλοι στο τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων και έργων. Το υφιστάμενο τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης (νέο τμήμα Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας) , το οποίο όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι στελεχωμένο με 2 υπαλλήλους και έναν Προϊστάμενο, διαχειρίζεται τρεις (3) Αναπτυξιακούς νόμους: 1) τον Ν.3299/04 με συνολικά 297 υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια , τα οποία είναι σε φάση υλοποίησης, 2) τον Ν.3908/11 με 81 υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια, τα οποία είναι σε φάση υλοποίησης και 3) τον Ν.4399/16, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τέσσερα καθεστώτα ενισχύσεων ενεργά: α) τη « Γενική Επιχειρηματικότητα» (με 10 υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια και 11 νέες αιτήσεις υπαγωγής) , β) τις « Ενισχύσεις Μηχανολογικού εξοπλισμού» ( με 3 υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια και 1 νέα αίτηση υπαγωγής), γ) τις «Νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ» (με 4 υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια) και δ) την «Επιχειρηματικότητα πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων» (με 64 νέες αιτήσεις υπαγωγής ). Οι αρμοδιότητες του τμήματος αναλύονται ως εξής: • Παραλαβή και έλεγχος πληρότητας αιτημάτων υπαγωγής-τροποποίησης-απόσυρσης-συγκρότησης ΠΟΕ 1ου και τελικού ελέγχου-πληρωμής-ενημέρωσης μεταβολής στοιχείων και ελέγχου τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων. • Για τις νέες υποβαλλόμενες αιτήσεις υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στα τέσσερα καθεστώτα ενίσχυσης του Ν.4399/16, διενεργείται: 1) έλεγχος νομιμότητας όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών, 2) αξιολόγηση εύλογου κόστους και ανάλυση της υποβληθείσας βιωσιμότητας, 3) έλεγχος δεικτών βαθμολογίας, 4) συγκρότηση και συνεδρίαση Επιτροπής Αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, 5) βαθμολογική κατάταξη επενδυτικών σχεδίων, που αφορά: α) την κατάρτιση στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του προσωρινού πίνακα κατάταξης των νέων επενδυτικών σχεδίων, β) την υποβολή ενστάσεων επί του προσωρινού πίνακα κατάταξης επενδυτικών σχεδίων, γ) την συγκρότηση και συνεδρίαση επιτροπής ενστάσεων επί του προσωρινού πίνακα κατάταξης επενδυτικών σχεδίων και γ) την ανάρτηση του Οριστικού Πίνακα Κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και δ) την έκδοση εγκριτικής ή απορριπτικής απόφασης για την υπαγωγή των νέων υποβαλλόμενων επενδυτικών σχεδίων. Να σημειωθεί ότι όλες οι ενέργειες καταχωρούνται στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων . • Εξέταση αιτημάτων τροποποίησης επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στους νόμους Ν.3299/04, Ν.3908/11 και στα τέσσερα ενεργά καθεστώτα του Ν.4399/16 και έκδοση σχετικών αποφάσεων αποδοχής/απόρριψης, με ταυτόχρονη ενημέρωση όλων των ενεργειών στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων. Τα αιτήματα αυτά αφορούν τροποποίηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, αλλαγής της δυναμικότητας του φορέα, αλλαγής του τρόπου χρηματοδότησης, αλλαγής του φορέα της επένδυσης , αλλαγής του τόπου εγκατάστασης υπό όρους, παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης, εκμίσθωσης της ενισχυθείσας επένδυσης και εξέτασης αιτημάτων ενημέρωσης που αφορούν μεταβολές των στοιχείων των υπαγόμενων επιχειρήσεων. • Συγκρότηση οργάνων ελέγχου( ΠΟΕ) για τη διενέργεια διοικητικού και επιτόπιου ελέγχου υλοποίησης του 50% και του 100% του έργου, των υπαγόμενων επενδυτικών σχεδίων και αφορούν και τους 3 αναπτυξιακούς νόμους • Παραλαβή των εκθέσεων ελέγχου των ΠΟΕ, έλεγχος πληρότητας - νομιμότητας αυτών και έκδοση σχετικών αποφάσεων, υποβολή συμπληρωματικών εκθέσεων ελέγχου σε περίπτωση που διαπιστωθούν ελλείψεις ήσσονος σημασίας, επιστροφές εκθέσεων ελέγχου των ΠΟΕ και διενέργεια εκ νέου οργάνου ελέγχου σε περίπτωση που διαπιστωθούν σοβαρές ελλείψεις . • Έκδοση αποφάσεων ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται και στους τρεις αναπτυξιακούς νόμους • Παραλαβή και δέσμευση παραβόλων που συνοδεύουν τα αιτήματα υπαγωγής-τροποποίησης και ελέγχου και επιστροφή ποσών σε περίπτωση λανθασμένων παραβόλων. • Έλεγχος πληρότητας-νομιμότητας των δικαιολογητικών που αφορούν αιτήματα πληρωμής προκαταβολής για επενδυτικά σχέδια που έχει υλοποιηθεί το 25,00% του έργου τους, προετοιμασία των φακέλων πληρωμής και προώθηση τους στον Υπόλογο-Φορέα για εκταμίευση-πληρωμή των επιχειρήσεων. • Έλεγχος αιτημάτων καταβολής ενίσχυσης που αφορούν επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί και στους τρεις αναπτυξιακούς νόμους, έκδοση αποφάσεων πληρωμής, προετοιμασία των φακέλων πληρωμής και προώθηση τους στον Υπόλογο-Φορέα για εκταμίευση-πληρωμή των επιχειρήσεων. • Συντονισμός, παροχή στοιχείων και συνεργασία με τα ορισθέντα μέλη του ΕΜΠΕ των Περιφερειακών Οργάνων Ελέγχου, οργάνωση των μετακινήσεων τους για πραγματοποίηση αυτοψίας στο χώρο των επενδύσεων, οργάνωση, προγραμματισμός, προετοιμασία και έλεγχος όλων των δικαιολογητικών των μελών των εθνικών μητρώων ΕΜΠΕ, ΕΜΠΑ και των Επιτροπών Αξιολόγησης, των Επιτροπών Ενστάσεων και της Περιφερειακής Γνωμοδοτικής Επιτροπής και διαβίβαση τους στον Υπόλογο του έργου για την εκκαθάριση των προβλεπόμενων αποζημιώσεων. • Σύσταση-συγκρότηση-συνεδρίαση Περιφερειακής Γνωμοδοτικής Επιτροπής για εξέταση αιτημάτων τροποποίησης, ανάκλησης αποφάσεων υπαγωγής, επιστροφές ενισχύσεων και άλλων σημαντικών ζητημάτων που αφορούν παλαιότερες επενδύσεις . • Ετήσια παρακολούθηση της τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων των φορέων υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ολοκληρωθεί και αφορούν : α) την τεκμηρίωση της νόμιμης λειτουργίας του φορέα του επενδυτικού σχεδίου, β) την πιστοποίηση της φερεγγυότητας, γ) την τεκμηρίωση της παραγωγικής λειτουργίας και δ) την τεκμηρίωση των θέσεων εργασίας. • Επιβολή κυρώσεων, σε φορείς επενδυτικών σχεδίων που δεν τηρούν τους όρους υπαγωγής και σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης ενημέρωσης του Τμήματος για μεταβολές των στοιχείων τους, όπως επωνυμία, έδρα και μετοχική σύνθεση. • Ενημέρωση όλων των ενεργειών που έχουν περιγραφεί παραπάνω: Α) του πληροφοριακού συστήματος ΟΠΣ Ιδιωτικών Επενδύσεων, που αφορά επενδύσεις του Ν.3299/04 και β) του Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων ΠΣΚΕ, που αφορά επενδύσεις του Ν.3908/11 και Ν.4399/16 (4 καθεστώτα). • Αποστολή επενδυτικών σχεδίων, που αφορούν το γεωργικό και κτηνοτροφικό κλάδο, στις αρμόδιες ΔΑΟΚ ανά Περιφερειακή Ενότητα, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν για τον ορθολογικό σχεδιασμό των νέων επενδυτικών σχεδίων και καταγραφή του αποτελέσματος στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων ΠΣΚΕ. • Τήρηση αρχείου καταγραφής των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί σε όλους του αναπτυξιακούς νόμους, με αναλυτικά στοιχεία για κάθε υπαγόμενο φορέα (επωνυμία, είδος επένδυσης, κλάδος, συνολικό κόστος, επιχορήγηση, φορολογική απαλλαγή, ποσό δανείου, δημιουργούμενες θέσεις εργασίας, πληρωμές κτλ) . • Υποβολή αιτημάτων στο νομικό τμήμα του αρμόδιου Υπουργείου, αλλά και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ehd.ependyseis.gr (Helpdesk του Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων ΠΣΚΕ), για ζητήματα που αφορούν όλα τα επενδυτικά σχέδια όλων των νόμων, καθώς το τμήμα δεν στηρίζεται από νομικό σύμβουλο (όπως γίνεται σε άλλες Περιφέρειες). • Παροχή πληροφοριών-διατύπωση προτάσεων σε φορείς και Υπουργεία, για θέματα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού νόμου. Nα σημειωθεί ότι πριν τη δημοσίευση του Ν.4399/16, το Τμήμα ήταν στελεχωμένο με πέντε υπαλλήλους, εκ των οποίων η μία συνταξιοδοτήθηκε και η άλλη τοποθετήθηκε σε άλλη Υπηρεσία. Σήμερα που ο όγκος της δουλειάς έχει πολλαπλασιαστεί, το Τμήμα όχι μόνο δεν ενισχύθηκε με υπαλλήλους (όπως επανειλημμένως έχουμε ζητήσει υπαλλήλους Διοικητικού-Οικονομικού και Μηχανολόγους- μηχανικούς), αλλά μειώθηκε κατά 2 άτομα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν μόνο 2 υπάλληλοι Διοικητικού-Οικονομικού και ένας Γεωπόνος. Λόγω του μεγάλου όγκου των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας (υφιστάμενο τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης) και για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία του, θα πρέπει να δημιουργηθεί νέα Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων και Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας, με τα εξής τμήματα: 1) Τμήμα Αξιολόγησης, Υπαγωγής και Τροποποιήσεων Επενδυτικών Σχεδίων που εντάσσονται σε επενδυτικά προγράμματα των Αναπτυξιακών Νόμων, 2) Τμήμα Υλοποίησης και Ελέγχου Επενδυτικών Σχεδίων, που έχουν υπαχθεί σε επενδυτικά προγράμματα των Αναπτυξιακών Νόμων, 3) Τμήμα Ολοκληρώσεων Επενδυτικών Σχεδίων και ελέγχου τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων, 4) Τμήμα Υποστήριξης και συνεργασίας με τα μέλη του ΕΜΠΕ και ΕΜΠΑ 5) Αρμοδιότητες Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης για πράξεις Ιδιωτικών Επενδύσεων που εντάσσονται σε συγχρηματοδοτούμενα με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρησιακά προγράμματα (εφόσον κριθεί απαραίτητο να ενταχθεί στη Δ/νση και να ενεργοποιηθεί) . Συμπερασματικά το Τμήμα Κινήτρων αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της Περιφέρειας έμπρακτα και όχι στη θεωρία (όπως επιχειρείται με τη δημιουργία κάποιων νέων τμημάτων) και είναι το πιο σημαντικό Εθνικό Πρόγραμμα ενίσχυσης των Ιδιωτικών Επενδύσεων, της Επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Είναι πρόκληση λοιπόν για το Τμήμα Κινήτρων, να παλεύει υποστελεχωμένο, να ανταπεξέλθει στα δύσκολα και βεβαρημένα καθήκοντα του, ενώ την ίδια χρονική στιγμή να δημιουργούνται Τμήματα και Παρατηρητήρια με γενικές και αόριστες αρμοδιότητες. Με εκτίμηση Πούτα Χαρά ΠΕ Δ/κού - Οικ/κού Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Γενική Δ/νση Αναπτυξιακού Προγρ/σμού Περιβάλλοντος & Υποδομών Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης Τηλ: +30 2461052730 mail: [email protected]