Ως υπάλληλος του Τμήματος Τοπογραφίας Εποικισμού και Αναδασμού της Π.Ε. Φλώρινας έχω τις κάτωθι παρατηρήσεις σχετικά με τον προτεινόμενο Οργανισμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας:
α) Καταρχάς η ονομασία του τμήματος θα πρέπει να αλλάξει δεδομένου ότι ο όρος Εποικισμός και αντίστοιχα η Εποικιστική Νομοθεσία καταργήθηκαν με την ψήφιση του Ν.4061/2012. Στην ερμηνευτική του Νόμου με ΑΔΑ: Β49ΨΒ-04Ρ , σελίδα 10, και αριθ. πρωτ. εγγράφου 1204/51539/2-5-2012 , η Δ/νση Πολιτικής Γης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προτείνει την μετονομασία των περιφερειακών τμημάτων σε " Τμήμα Διαχείρισης Γης" ή "Τμήμα Πολιτικής Γης". Μιας που πλέον διαχειριζόμαστε τις εκτάσεις του ΥΠ.Α.Α.Τ (μισθώσεις , παραχωρήσεις, κλπ) αλλά και αναδιανέμουμε την γη (αναδασμοί) , η μετονομασία σε "Τμήμα Τοπογραφίας και Διαχείρισης Γης" ή "Τμήμα Τοπογραφίας και Πολιτικής Γης" είναι απαραίτητη.
β) Σε ότι αφορά την πρόβλεψη για την θέση του Προισταμένου , υπαλλήλου με ειδικότητα Γεωπόνου ή και Αρχιτέκτονα Μηχανικού , επιτρέψτε μου να πω ότι είναι λανθασμένη προσέγγιση. Το αντικείμενο του Τμήματος είναι καθαρά τεχνικό ώστε να προίσταται Γεωπόνος, και το ότι ίσως διδάσκεται η Τοπογραφία σε κάποιο εξάμηνο στην Σχολή Αρχιτεκτόνων δεν καθιστά από μόνο του λόγο διοίκησης.
γ) Τέλος και σχετικά με το " Ελλείψει ΠΕ να δύναται να προίσταται υπάλληλος ΤΕ" άποψή μου είναι ότι το πτυχίο και μόνο δεν θα πρέπει να αποτελεί το μόνο κριτήριο στην σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση. Είναι απαραίτητη η μοριοδότηση όπου σαφώς θα λαμβάνεται υπόψη το πτυχίο, οι μεταπτυχιακές σπουδές , το διδακτορικό αλλά και επίσης η παραγωγικότητα του υπαλλήλου , το καθημερινό έργο του , η εικόνα του μέσα από συνεντεύξεις σε Επιτροπές Στοχοθεσίας της Περιφέρειας. Το διαζευκτικό ή και όχι το ελλείψει θα αποτελούσε βασικό λόγο, αφενός για τους υπαλλήλους που δεν είναι Προιστάμενοι να προσπαθούν για την βελτίωση των ικανοτήτων τους και της εργασιακής τους συμπεριφοράς αλλά και στους Προισταμένους ώστε να μην εφησυχάζουν έχοντας μόνο τα τυπικά προσόντα.
Σας ευχαριστώ για την δυνατότητα παρέμβασης.
Ως υπάλληλος του Τμήματος Τοπογραφίας Εποικισμού και Αναδασμού της Π.Ε. Φλώρινας έχω τις κάτωθι παρατηρήσεις σχετικά με τον προτεινόμενο Οργανισμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας: α) Καταρχάς η ονομασία του τμήματος θα πρέπει να αλλάξει δεδομένου ότι ο όρος Εποικισμός και αντίστοιχα η Εποικιστική Νομοθεσία καταργήθηκαν με την ψήφιση του Ν.4061/2012. Στην ερμηνευτική του Νόμου με ΑΔΑ: Β49ΨΒ-04Ρ , σελίδα 10, και αριθ. πρωτ. εγγράφου 1204/51539/2-5-2012 , η Δ/νση Πολιτικής Γης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προτείνει την μετονομασία των περιφερειακών τμημάτων σε " Τμήμα Διαχείρισης Γης" ή "Τμήμα Πολιτικής Γης". Μιας που πλέον διαχειριζόμαστε τις εκτάσεις του ΥΠ.Α.Α.Τ (μισθώσεις , παραχωρήσεις, κλπ) αλλά και αναδιανέμουμε την γη (αναδασμοί) , η μετονομασία σε "Τμήμα Τοπογραφίας και Διαχείρισης Γης" ή "Τμήμα Τοπογραφίας και Πολιτικής Γης" είναι απαραίτητη. β) Σε ότι αφορά την πρόβλεψη για την θέση του Προισταμένου , υπαλλήλου με ειδικότητα Γεωπόνου ή και Αρχιτέκτονα Μηχανικού , επιτρέψτε μου να πω ότι είναι λανθασμένη προσέγγιση. Το αντικείμενο του Τμήματος είναι καθαρά τεχνικό ώστε να προίσταται Γεωπόνος, και το ότι ίσως διδάσκεται η Τοπογραφία σε κάποιο εξάμηνο στην Σχολή Αρχιτεκτόνων δεν καθιστά από μόνο του λόγο διοίκησης. γ) Τέλος και σχετικά με το " Ελλείψει ΠΕ να δύναται να προίσταται υπάλληλος ΤΕ" άποψή μου είναι ότι το πτυχίο και μόνο δεν θα πρέπει να αποτελεί το μόνο κριτήριο στην σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση. Είναι απαραίτητη η μοριοδότηση όπου σαφώς θα λαμβάνεται υπόψη το πτυχίο, οι μεταπτυχιακές σπουδές , το διδακτορικό αλλά και επίσης η παραγωγικότητα του υπαλλήλου , το καθημερινό έργο του , η εικόνα του μέσα από συνεντεύξεις σε Επιτροπές Στοχοθεσίας της Περιφέρειας. Το διαζευκτικό ή και όχι το ελλείψει θα αποτελούσε βασικό λόγο, αφενός για τους υπαλλήλους που δεν είναι Προιστάμενοι να προσπαθούν για την βελτίωση των ικανοτήτων τους και της εργασιακής τους συμπεριφοράς αλλά και στους Προισταμένους ώστε να μην εφησυχάζουν έχοντας μόνο τα τυπικά προσόντα. Σας ευχαριστώ για την δυνατότητα παρέμβασης.