Παρατηρήσεις στο πλαίσιο της Διαβούλευσης για την Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (2020)
* οι παρατηρήσεις αυτές στάλθηκαν και με email στους Υπεύθυνους Διαβούλευσης στις 21.08.2020
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ Α ΚΑΙ Β
Αυτό που εντοπίζεται σε πρώτο επίπεδο στο Σχέδιο του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με την υφιστάμενη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού είναι η διάσπασή της σε δύο διαφορετικές Διευθύνσεις: τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και τη Διεύθυνση Εφαρμογής Προγραμμάτων και Δράσεων.
Αντιγράφοντας από το Σχέδιο του ΟΕΥ, η μεν πρώτη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού (θα αναφέρεται για συντομία ως 1η) έχει ως σκοπό:
«Σχεδιασμός, προγραμματισμός, παρακολούθηση και αξιολόγηση των αναπτυξιακών πολιτικών και δράσεων της περιφέρειας με γνώμονα τα κρίσιμα ζητήματα περιφερειακά και εσωτερικά ανάπτυξης που χρήζει να αντιμετωπιστούν, βάσει των προτεραιοτήτων της Περιφερειακής Αρχής, των εθνικών και ευρωπαϊκών στρατηγικών στόχων.»
Η δεύτερη Διεύθυνση Εφαρμογής Προγραμμάτων και δράσεων (θα αναφέρεται για συντομία ως 2η) έχει ως σκοπό:
«Την υποστήριξη υλοποίησης των αναπτυξιακών πολιτικών και δράσεων της περιφέρειας, αποτελεσματική δημοσιονομική διαχείριση και βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων, συντονισμός των φορέων υλοποίησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και Σχεδίων Δράσης, ανάπτυξη επιχειρησιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, μέσω αναβάθμισης της ικανότητας προγραμματισμού και υλοποίησης προγραμμάτων και αναπτυξιακών δράσεων».
Παρατηρώντας τα Τμήματα που δημιουργούνται εντοπίζεται γενικά το εξής:
Η 2η Διεύθυνση εξακολουθεί να διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της υφιστάμενης ΔΙΑΠ, με εξαίρεση το Τμήμα Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής που μετονομάζεται σε Τμήμα Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Αξιολόγησης και μεταφέρεται στην 1η Διεύθυνση, η οποία εκτός από αυτό το Τμήμα περιλαμβάνει πλέον και το Τμήμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το Τμήμα Πληροφόρησης και Επικοινωνίας καθώς και τέσσερα (4) ακόμη Τμήματα - Παρατηρητήρια.
Τα τελευταία χρόνια έως σήμερα το συγκεκριμένο Τμήμα Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής υλοποιεί, με ανάθεση καθηκόντων στον Προϊστάμενό του, το σύνολο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στα οποία η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει ως εταίρος. Το αντικείμενο αυτό μεταφέρεται πλέον στο Τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων της 2ης Διεύθυνσης (χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι αναλαμβάνει και την αποτελεσματική διαχείριση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων).
Θα ήθελα λοιπόν να παρατηρήσω τα εξής:
1. Τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα αποτελούν έναν βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για την πρόοδο και την εξωστρέφεια της Περιφέρειάς μας. Ως εκ τούτου θεωρώ αυτονόητη τη δημιουργία Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που θα λειτουργεί στην 1η Διεύθυνση (Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού) καθώς σχετίζεται άμεσα με τους Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς στόχους και τη γενικότερη αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειάς μας και διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα Τμήματα της 2ης Διεύθυνσης. Στο πλαίσιο αυτό επίσης τα Τμήματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων ΠΕ, επίσης θα πρέπει να υπόκεινται στην 1η Διεύθυνση. Το τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων (σήμερα και Έργων) μπορεί να εξακολουθεί να υφίσταται στη 2η Διεύθυνση (ενδεχομένως με τροποποίηση της ονομασίας του) και να συνεχίσει να εκτελεί τις υφιστάμενες εργασίες του που δεν περιλαμβάνουν στην πράξη την υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Σχετικά με την υλοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, και προκειμένου η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να συνεχίσει να συμμετέχει ως εταίρος σε νέα έργα, να αξιοποιήσει σε μέγιστο δυνατό βαθμό τις δυνατότητες που αυτά παρέχουν και να έχει μία δυναμική παρουσία στον τομέα αυτό στη χώρα μας και στην Ευρώπη, θα πρέπει να εμπλακούν στις διαδικασίες υλοποίησής τους με αντίστοιχη αναγραφή των αρμοδιοτήτων αυτών στον ΟΕΥ και με αντίστοιχη στελέχωσή τους φυσικά, και άλλες Υπηρεσίες που επιβάλλεται να εμπλακούν στη διαδικασία υλοποίησης. Ενδεικτικά αναφέρεται η Διεύθυνση Οικονομικού, καθώς στην παρούσα φάση όλες οι διαδικασίες που αφορούν το οικονομικό αντικείμενο των Ευρωπαϊκών Έργων που υλοποιούνται πραγματοποιούνται από τη Διεύθυνση Οικονομικού της ΠΕ Γρεβενών. Επίσης, προκειμένου να αξιοποιηθεί η δυνατότητα απασχόλησης μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με Συμβάσεις Μίσθωσης Έργου (κατηγορία staff) κρίνεται απαραίτητη, μέσω πρόβλεψης στον ΟΕΥ και αντίστοιχη στελέχωση φυσικά, η εμπλοκή της Διεύθυνσης Διοίκησης.
2. Όσον αφορά στα Παρατηρητήρια, θεωρώ επίσης ότι θα έπρεπε να αποτελούν ένα ενιαίο Τμήμα (που θα στελεχωθεί και θα μπορεί να παρέχει στατιστικές και όχι μόνο πληροφορίες σε κάθε ενδιαφερόμενο και σε όλες τις υπόλοιπες Υπηρεσίες της Περιφέρειας) και ενδεχομένως να συμπτυχθεί με το Τμήμα Πληροφόρησης και Επικοινωνίας. Ένα σημαντικό ζήτημα που προκύπτει είναι η στελέχωση όλων αυτών των νέων Τμημάτων – Παρατηρητηρίων, τη στιγμή μάλιστα που είναι υποστελεχωμένα τα ήδη υφιστάμενα τέσσερα (4) Τμήματα της ΔΙΑΠ.
Ειδικότερα, αναφέρω ότι σε ολόκληρη τη Διεύθυνση που αποτελείται από τέσσερα (4) Τμήματα εργάζονται δέκα (10) υπάλληλοι, ως εξής:
Προϊστάμενος Διεύθυνσης (1)
Προϊσταμένος Τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης (1)
Υπάλληλοι Τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης (2)
Προϊσταμένη Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής (1)
Υπάλληλοι Τμήματος Εφαρμογής Προγραμμάτων και Έργων (5)
Σύνολο: 10
Δυστυχώς, διαφαίνεται ουτοπική η στελέχωση των επτά (7) τμημάτων της 1ης Διεύθυνσης και των οκτώ (8) της 2ης Διεύθυνσης (4 στην έδρα και 4 στις ΠΕ). Σύνολο δηλαδή δεκαπέντε (15) τμημάτων αντί υφιστάμενων τεσσάρων (4) που έχουν μόλις δέκα (10) υπαλλήλους.
3. Η 2η Διεύθυνση (μετά την μετακίνηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην 1η) θα πρέπει να διαιρεθεί σε επιμέρους τμήματα με αντίστοιχη κατανομή των επιμέρους αρμοδιοτήτων, καθώς και να τροποποιηθεί πιο στοχευμένα η ονομασία της.
Ανακεφαλαιώνοντας, προτείνεται η ακόλουθη διάρθρωση:
Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού
1. Τμήμα Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Αξιολόγησης
2. Τμήμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
3. Τμήμα Αναπτυξιακού Παρατηρητηρίου, Πληροφόρησης και Επικοινωνίας
4. Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
5. Τμήματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων ΠΕ
Διεύθυνση Δημοσιονομικής Παρακολούθησης, Επιχειρηματικότητας και Επενδυτικών Σχεδίων
1. Γραφείο Υποστήριξης Επενδυτών, με αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
2. Τμήμα Δημοσιονομικής Παρακολούθησης, με αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
3. Τμήμα Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας, με αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
4. [νέο τμήμα με ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπολοίπων]
Προτείνεται δηλαδή η δημιουργία τεσσάρων (4) Τμημάτων ανά Διεύθυνση στην έδρα, η διατήρηση των Τμημάτων που δημιουργούνται στις ΠΕ, η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων με μετακίνηση συγκεκριμένων Τμημάτων μεταξύ των δύο Διευθύνσεων, η μείωση των νέων Τμημάτων που δημιουργούνται και κυρίως προτείνεται η βελτίωση της υφιστάμενης λειτουργίας με καταμερισμό των αρμοδιοτήτων στα επιμέρους Τμήματα και με επιβεβλημένη την αναγκαιότητα αξιοποίησης της εμπειρίας των υφιστάμενου στελεχιακού δυναμικού της ΔΙΑΠ.
Κοζάνη, 21.08.2020
Με εκτίμηση,
Παρασκευή Χριστοπούλου,
Δρ Πολιτικός Μηχανικός MSc
Αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού
Περιφερειακής Πολιτικής της Διεύθυνσης
Αναπτυξιακού Προγραμματισμού
Παρατηρήσεις στο πλαίσιο της Διαβούλευσης για την Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (2020) * οι παρατηρήσεις αυτές στάλθηκαν και με email στους Υπεύθυνους Διαβούλευσης στις 21.08.2020 ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ Α ΚΑΙ Β Αυτό που εντοπίζεται σε πρώτο επίπεδο στο Σχέδιο του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με την υφιστάμενη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού είναι η διάσπασή της σε δύο διαφορετικές Διευθύνσεις: τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και τη Διεύθυνση Εφαρμογής Προγραμμάτων και Δράσεων. Αντιγράφοντας από το Σχέδιο του ΟΕΥ, η μεν πρώτη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού (θα αναφέρεται για συντομία ως 1η) έχει ως σκοπό: «Σχεδιασμός, προγραμματισμός, παρακολούθηση και αξιολόγηση των αναπτυξιακών πολιτικών και δράσεων της περιφέρειας με γνώμονα τα κρίσιμα ζητήματα περιφερειακά και εσωτερικά ανάπτυξης που χρήζει να αντιμετωπιστούν, βάσει των προτεραιοτήτων της Περιφερειακής Αρχής, των εθνικών και ευρωπαϊκών στρατηγικών στόχων.» Η δεύτερη Διεύθυνση Εφαρμογής Προγραμμάτων και δράσεων (θα αναφέρεται για συντομία ως 2η) έχει ως σκοπό: «Την υποστήριξη υλοποίησης των αναπτυξιακών πολιτικών και δράσεων της περιφέρειας, αποτελεσματική δημοσιονομική διαχείριση και βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων, συντονισμός των φορέων υλοποίησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και Σχεδίων Δράσης, ανάπτυξη επιχειρησιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, μέσω αναβάθμισης της ικανότητας προγραμματισμού και υλοποίησης προγραμμάτων και αναπτυξιακών δράσεων». Παρατηρώντας τα Τμήματα που δημιουργούνται εντοπίζεται γενικά το εξής: Η 2η Διεύθυνση εξακολουθεί να διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της υφιστάμενης ΔΙΑΠ, με εξαίρεση το Τμήμα Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής που μετονομάζεται σε Τμήμα Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Αξιολόγησης και μεταφέρεται στην 1η Διεύθυνση, η οποία εκτός από αυτό το Τμήμα περιλαμβάνει πλέον και το Τμήμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το Τμήμα Πληροφόρησης και Επικοινωνίας καθώς και τέσσερα (4) ακόμη Τμήματα - Παρατηρητήρια. Τα τελευταία χρόνια έως σήμερα το συγκεκριμένο Τμήμα Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής υλοποιεί, με ανάθεση καθηκόντων στον Προϊστάμενό του, το σύνολο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στα οποία η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει ως εταίρος. Το αντικείμενο αυτό μεταφέρεται πλέον στο Τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων της 2ης Διεύθυνσης (χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι αναλαμβάνει και την αποτελεσματική διαχείριση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων). Θα ήθελα λοιπόν να παρατηρήσω τα εξής: 1. Τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα αποτελούν έναν βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για την πρόοδο και την εξωστρέφεια της Περιφέρειάς μας. Ως εκ τούτου θεωρώ αυτονόητη τη δημιουργία Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που θα λειτουργεί στην 1η Διεύθυνση (Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού) καθώς σχετίζεται άμεσα με τους Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς στόχους και τη γενικότερη αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειάς μας και διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα Τμήματα της 2ης Διεύθυνσης. Στο πλαίσιο αυτό επίσης τα Τμήματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων ΠΕ, επίσης θα πρέπει να υπόκεινται στην 1η Διεύθυνση. Το τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων (σήμερα και Έργων) μπορεί να εξακολουθεί να υφίσταται στη 2η Διεύθυνση (ενδεχομένως με τροποποίηση της ονομασίας του) και να συνεχίσει να εκτελεί τις υφιστάμενες εργασίες του που δεν περιλαμβάνουν στην πράξη την υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Σχετικά με την υλοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, και προκειμένου η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να συνεχίσει να συμμετέχει ως εταίρος σε νέα έργα, να αξιοποιήσει σε μέγιστο δυνατό βαθμό τις δυνατότητες που αυτά παρέχουν και να έχει μία δυναμική παρουσία στον τομέα αυτό στη χώρα μας και στην Ευρώπη, θα πρέπει να εμπλακούν στις διαδικασίες υλοποίησής τους με αντίστοιχη αναγραφή των αρμοδιοτήτων αυτών στον ΟΕΥ και με αντίστοιχη στελέχωσή τους φυσικά, και άλλες Υπηρεσίες που επιβάλλεται να εμπλακούν στη διαδικασία υλοποίησης. Ενδεικτικά αναφέρεται η Διεύθυνση Οικονομικού, καθώς στην παρούσα φάση όλες οι διαδικασίες που αφορούν το οικονομικό αντικείμενο των Ευρωπαϊκών Έργων που υλοποιούνται πραγματοποιούνται από τη Διεύθυνση Οικονομικού της ΠΕ Γρεβενών. Επίσης, προκειμένου να αξιοποιηθεί η δυνατότητα απασχόλησης μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με Συμβάσεις Μίσθωσης Έργου (κατηγορία staff) κρίνεται απαραίτητη, μέσω πρόβλεψης στον ΟΕΥ και αντίστοιχη στελέχωση φυσικά, η εμπλοκή της Διεύθυνσης Διοίκησης. 2. Όσον αφορά στα Παρατηρητήρια, θεωρώ επίσης ότι θα έπρεπε να αποτελούν ένα ενιαίο Τμήμα (που θα στελεχωθεί και θα μπορεί να παρέχει στατιστικές και όχι μόνο πληροφορίες σε κάθε ενδιαφερόμενο και σε όλες τις υπόλοιπες Υπηρεσίες της Περιφέρειας) και ενδεχομένως να συμπτυχθεί με το Τμήμα Πληροφόρησης και Επικοινωνίας. Ένα σημαντικό ζήτημα που προκύπτει είναι η στελέχωση όλων αυτών των νέων Τμημάτων – Παρατηρητηρίων, τη στιγμή μάλιστα που είναι υποστελεχωμένα τα ήδη υφιστάμενα τέσσερα (4) Τμήματα της ΔΙΑΠ. Ειδικότερα, αναφέρω ότι σε ολόκληρη τη Διεύθυνση που αποτελείται από τέσσερα (4) Τμήματα εργάζονται δέκα (10) υπάλληλοι, ως εξής: Προϊστάμενος Διεύθυνσης (1) Προϊσταμένος Τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης (1) Υπάλληλοι Τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης (2) Προϊσταμένη Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής (1) Υπάλληλοι Τμήματος Εφαρμογής Προγραμμάτων και Έργων (5) Σύνολο: 10 Δυστυχώς, διαφαίνεται ουτοπική η στελέχωση των επτά (7) τμημάτων της 1ης Διεύθυνσης και των οκτώ (8) της 2ης Διεύθυνσης (4 στην έδρα και 4 στις ΠΕ). Σύνολο δηλαδή δεκαπέντε (15) τμημάτων αντί υφιστάμενων τεσσάρων (4) που έχουν μόλις δέκα (10) υπαλλήλους. 3. Η 2η Διεύθυνση (μετά την μετακίνηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην 1η) θα πρέπει να διαιρεθεί σε επιμέρους τμήματα με αντίστοιχη κατανομή των επιμέρους αρμοδιοτήτων, καθώς και να τροποποιηθεί πιο στοχευμένα η ονομασία της. Ανακεφαλαιώνοντας, προτείνεται η ακόλουθη διάρθρωση: Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού 1. Τμήμα Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Αξιολόγησης 2. Τμήμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 3. Τμήμα Αναπτυξιακού Παρατηρητηρίου, Πληροφόρησης και Επικοινωνίας 4. Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων 5. Τμήματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων ΠΕ Διεύθυνση Δημοσιονομικής Παρακολούθησης, Επιχειρηματικότητας και Επενδυτικών Σχεδίων 1. Γραφείο Υποστήριξης Επενδυτών, με αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 2. Τμήμα Δημοσιονομικής Παρακολούθησης, με αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 3. Τμήμα Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας, με αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 4. [νέο τμήμα με ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπολοίπων] Προτείνεται δηλαδή η δημιουργία τεσσάρων (4) Τμημάτων ανά Διεύθυνση στην έδρα, η διατήρηση των Τμημάτων που δημιουργούνται στις ΠΕ, η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων με μετακίνηση συγκεκριμένων Τμημάτων μεταξύ των δύο Διευθύνσεων, η μείωση των νέων Τμημάτων που δημιουργούνται και κυρίως προτείνεται η βελτίωση της υφιστάμενης λειτουργίας με καταμερισμό των αρμοδιοτήτων στα επιμέρους Τμήματα και με επιβεβλημένη την αναγκαιότητα αξιοποίησης της εμπειρίας των υφιστάμενου στελεχιακού δυναμικού της ΔΙΑΠ. Κοζάνη, 21.08.2020 Με εκτίμηση, Παρασκευή Χριστοπούλου, Δρ Πολιτικός Μηχανικός MSc Αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού