Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μπουσίου & Εστίας 3, ΚΟΖΑΝΗ, 50100
Κοζάνη 28-8-2020
Αρ. Πρωτ. 8
ΠΡΟΣ : Όπως πινακας αποδεκτών
ΘΕΜΑ: Διαβούλευση επί του σχεδίου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Η σύνταξη ενός Οργανισμού Εσωτερικού Υπηρεσίας (ΟΕΥ) πρέπει να διαπνέεται από θεμελιώδεις αρχές, όπως: ο εξορθολογισμός της στελέχωσης των υπηρεσιών, η βέλτιστη αξιοποίησή του ανθρώπινου δυναμικού, η ανάπτυξη της περιφέρειας και η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Το ζητούμενο δε είναι ένας ΟΕΥ σύγχρονος, λειτουργικός, αποτελεσματικός, ένας οργανισμός στην υπηρεσία του ίδιων τελικά των πολιτών και των φορέων της κοινωνίας.
Συμμετέχοντας ενεργά και ουσιαστικά στη διαβούλευση για τον ΟΕΥ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), με αφετηρία την πλήρη γνώση της οργάνωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειάς μας, εκφράζουμε την άποψή μας, καταθέτοντας το παρόν υπόμνημα. προκειμένου να συνεκτιμηθεί για τη διαμόρφωση της τελικής μορφής του ΟΕΥ πριν να κατατεθεί προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Σημειώνουμε ότι το υπόμνημα αυτό είναι προϊόν ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των μελών της ΕΜΔΥΔΑΣ και της υποστηρικτικής ομάδας μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, αφού προηγουμένως μελετήθηκε όχι μόνο ο ισχύων ΟΕΥ της ΠΔΜ, αλλά και των λοιπών Περιφερειών της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.
Κατ’ αρχάς, κρίνουμε σκόπιμο να καταθέσουμε μια πραγματικά βασική διαπίστωση, που αφορά το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειάς μας. Σήμερα, οι απασχολούμενοι υπάλληλοι στην Περιφέρεια ανέρχονται στους 597 μαζί με τους αποσπασμένους. Ο ισχύων ΟΕΥ προβλέπει 620 υπαλλήλους προκειμένου να λειτουργήσει ο φορέας. Ενώ ο προτεινόμενος ΟΕΥ προβλέπει 1.106 υπαλλήλους. Από τη στιγμή που δεν θα μπορεί να γίνει καμία πρόσληψη στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, ενόσω δεν θα καλύπτονται οι 520 κενές θέσεις με κινητικότητα υπαλλήλων από άλλους φορείς εγείρονται εύλογα ερωτηματικά και απορίες, που καταλήγουν, ασφαλώς, στο συμπέρασμα ότι ο υπό διαβούλευση ΟΕΥ είναι ανεδαφικός και ανεφάρμοστος. Δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας της χώρας μας και των περιορισμένων δυνατοτήτων ο στόχος του υπερδιπλασιασμού του ανθρώπινου δυναμικού της ΠΔΜ καθιστά τον ΟΕΥ ανέφικτο, θεωρητικό και σχέδιο επί χάρτου.
Ειδικότερα καταθέτουμε τις εξής σημειακές προτάσεις/παρατηρήσεις για την όσο το δυνατόν πιο οργανωτική βελτιστοποίηση του προτεινόμενου σχεδίου ΟΕΥ της ΠΔΜ:
Α) Προβάδισμα των κατηγοριών στην επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων. Σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου και στο πλαίσιο της δεοντολογίας και των επιταγών της σύγχρονης εποχής αποτελεί μονόδρομο η διατύπωση «εν ελλείψει». Άλλωστε σ’ όλες τις περιπτώσεις δεν δημιουργείται κανένα απολύτως κενό στην κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών. Κατ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η πληρέστερη και αποτελεσματικότερη άσκηση των αρμοδιοτήτων της οργανικής μονάδας. Παράλληλα δε αποφεύγονται και οι προκλητικές αδικίες, πράγμα το οποίο γίνεται με την διατύπωση του διαζευκτικού «ή», που οδηγεί στην απαράδεκτη ίση μεταχείριση άνισων. Στο σχέδιο του ΟΕΥ γίνεται επιλεκτική εφαρμογή τήρησης του προβαδίσματος των κατηγοριών (άρθρο 97) του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.
Β) Στη Δ/νση Ποιότητας και Αποδοτικότητας καθώς και στα Τμήματα της, είναι όντως απορίας άξιο και κατακριτέο το γεγονός να μπορούν να προΐσταται υπάλληλοι μόνο της κατηγορίας ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού και να εξαιρούνται οι Διπλ. Μηχανικοί, οι οποίοι μάλιστα κατά γενική ομολογία γνωρίζουν άριστα, όχι μόνο τη θεωρητική πλευρά της στρατηγικής της ποιότητας και της αποδοτικότητας, αλλά και τον τρόπο της ορθής εφαρμογή της.
Γ) Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η Δ/νση (μαμούθ-συνονθύλευμα) Στρατηγικού Σχεδιασμού με την ανορθόδοξη υπερσυγκέντρωση ανομοιογενενών αντικειμένων/αρμοδιοτήτων, χωρίς καμία συνάφεια και οργανική σύνδεση εντάσσοντάς τα σε 7 «επιτελικά» Τμήματα. Επειδή η λειτουργία περνάει μέσα από τη στελέχωση άλλων 25 υπαλλήλων που θα προστεθούν στους 7 υπηρετούντες την καθιστά εκ προοιμίου ανέφικτη και προκαλεί έντονο σκεπτικισμό ως προς τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί.
Δ) Δεν αντιλαμβανόμαστε εκ πρώτης την ανάγκη που εξυπηρετεί η δημιουργία Τμήματος Διαχείρισης Φραγμάτων, Γεφυρών και λοιπών Υποδομών της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών όταν αυτές οι αρμοδιότητες δεν ανήκουν στην Περιφέρεια και εκ δευτέρας το λόγο για τον οποίο στα Τμήματα Λειτουργίας Επαρχιακού Δικτύου και Μηχανολογικού Εξοπλισμού δεν τηρείται το προβάδισμα των κατηγοριών.
Ε) Επίσης, αυθαίρετα και παράνομα δεν τηρείται το προβάδισμα των κατηγοριών στα Τμήματα και στη Δ/νση Διαφάνειας και Ηλ. διακυβέρνησης.
ΣΤ) Είναι αυτονόητο, ουσιαστικά και οργανωτικά, ότι η Δ/νση Πολιτικής Γης (με κατεξοχήν τεχνικό αντικείμενο) να ανήκει στην Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος και Υποδομών και τα Τμήματα Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού των Περιφερειακών Ενοτήτων Γρεβενών, Καστοριάς, και Φλώρινας να ανήκουν στην εν λόγω Δ/νση (όχι στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας). Στη Δ/νση, αλλά και σε όλα τα Τμήματά, φυσικά, θα πρέπει να προΐστανται υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Μηχανικών και «εν ελλείψει» αυτών υπάλληλοι άλλων κλάδων.
Ζ) Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το σκεπτικό και τη στόχευση της προτεινόμενης συγχώνευσης των Τμημάτων Υδροοικονομίας και Περιβάλλοντος στην Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού.
Η) Είναι παντελώς ασύμβατη και αδικαιολόγητη η συνένωση δύο ανόμοιων Γενικών Διευθύνσεων, της Ανάπτυξης και των Μεταφορών και ιδίως όταν σ’ αυτές ανήκουν 10 Δ/νσεις (Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων/Έδρα, Διεύθυνση Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού/Έδρα 4 Δ/νσεις Ανάπτυξης σ όλες τις ΠΕ και 4 Δ/νσεις Μεταφορών σε όλες τις ΠΕ) και. στη θέση αυτών να δημιουργείται μία, η Γενική Διεύθυνση Οργάνωσης και Ανάπτυξης, στην οποία σήμερα υπάγεται μόνο η Δ/νση του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού. Με το παρόν σχέδιο του ΟΕΥ σ’ αυτή τη Γενική Δ/νση θα ανήκουν η Δ/νση Στρατηγικού Σχεδιασμού και η Δ/νση Ποιότητας και Αποδοτικότητας, που δημιουργούνται με μεταφερόμενες αρμοδιότητες και αντικείμενα από άλλες Δ/νσεις και η Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλ. Διακυβέρνησης που μεταφέρεται από τη Γενική Διεύθυνση Διοίκησης και Οικονομικών, συνολικά τέσσερις (4) Δ/νσεις.
Θ) Είναι εκτός τόπου και χρόνου η πρόταση για κατάργηση της Διεύθυνσης Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων (Έδρα). Μια Δ/νση, η οποία μετά και τις νέες της αρμοδιότητες (βλ. Ν. 4512/2018) όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά να ενισχυθεί παντιοτρόπως. Παρόλα αυτά είναι η μοναδική υπό κατάργηση Δ/νση. Δεν εξηγείται πειστικά πως γίνεται μια Δ/νση ζωτικής σημασίας για την Περιφέρειά μας, να συρρικνώνεται σε Τμήμα και να συγχωνεύεται με την μη συναφή Διεύθυνση, Εμπορίου & Τουρισμού-Πολιτισμού. Στις λέξεις κλειδιά βιομηχανία, ενέργεια, φυσικοί πόροι, ορυκτός πλούτος, απολιγνιτοποίηση, ανάπτυξη δεν υπάρχει καμιά λογική απάντηση.
Ι) Στερείται δικαιολογητικής βάσης η πρόβλεψη για Περιφερειακή Δ/νση Ελέγχου Δόμησης-Περιφερειακό Παρατηρητήριο και Τμήματα Ελέγχου Δόμησης-Τοπικά Παρατηρητήρια γιατί στο άρθρο 2 παρ.3 του Ν.4495/17 ρητά ορίζεται ότι η στελέχωση, το προσωπικό κλπ θα καθοριστεί με ΠΔ, το οποίο δεν έχει εκδοθεί:
«3. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών κατόπιν προτάσεως των αρμοδίων Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται η στελέχωση, το αναγκαίο προσωπικό, η κατάρτισή του, η υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την οργάνωση και λειτουργία των Περιφερειακών Διευθύνσεων «Ελέγχου Δόμησης - Περιφερειακών Παρατηρητηρίων» και των αντίστοιχων Τμημάτων – Τοπικών Παρατηρητηρίων».
Ολοκληρώνουμε με δύο επισημάνσεις:
Η Περιφέρεια αποτελεί τον κατ’ εξοχήν παράγοντα για την επίτευξη της τοπικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Η Αξιοποίηση και η Διαχείριση του Ανθρωπίνου Δυναμικού αποτελεί στρατηγικό Εργαλείο στη διάθεση της Περιφερειακής Αρχής. Μόνο μέσα από την ανάπτυξη των στελεχών σε συνδυασμό με την προσφορά ποιότητας στις υπηρεσίες της ΠΔΜ, μπορεί να επέλθει ανάπτυξη στον ίδιο τον οργανισμό. Ο στόχος αυτός μπορεί να κατακτηθεί με την προϋπόθεση να εξασφαλισθούν σ’ όλους τους εργαζόμενους, χωρίς αποκλεισμούς, ίσες ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και επαγγελματική εξέλιξη.
Συγκεκριμένα, επισημαίνουμε ότι στον υπάλληλο κατηγορίας ΠΕ που στελεχώνει οποιοδήποτε Τμήμα, θα πρέπει να του δίδεται η δυνατότητα της ολοκληρωμένης υπηρεσιακής εξέλιξης. Για του λόγου το αληθές αναφέρουμε το παράδειγμα ΠΕ Μηχανικού, που υπηρετεί σε Τμήμα Προμηθειών Δ/σης Οικονομικού-Διοικητικού, ΠΕ Μηχανικού που υπηρετεί σε Τμήμα Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας καθώς και ΠΕ Δασολόγου που υπηρετεί σε Τμήμα της Δ/νσης Πολιτικής Γης που είναι καταδικασμένοι σε στασιμότητα, μέχρι να συνταξιοδοτηθούν ως απλοί υπάλληλοι, αφού ο ΟΕΥ τους έχει στερήσει το δικαίωμα υπηρεσιακής εξέλιξης.
Επίσης επισημαίνουμε πως επίκειται «ανακάτεμα» αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο, εφόσον θα τεθεί σε διαβούλευση το πόρισμα της επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών. Επομένως, η όποια επίσπευση του ΟΕΥ θα αγνοήσει/αδικήσει τους συναδέλφους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι οποίοι θα είναι υπάλληλοι δεύτερης ταχύτητας, αφού δεν θα «προλάβουν» χρονικά τις τοποθετήσεις προϊσταμένων. Συνεπώς, σωστό και δίκαιο είναι ο νέος ΟΕΥ να ακολουθήσει την διαβούλευση του Υπουργείου Εσωτερικών, για το εν λόγω θέμα .
Προτείνουμε:
Πρώτον: στον προσφάτως ψηφιοποιημένο ισχύοντα ΟΕΥ, να προστεθούν και οι ειδικότητες με τις οποίες πρέπει να στελεχωθούν συντομότατα οι υπηρεσίες και έχουν ήδη υποδειχθεί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου η κινητικότητα του Οκτωβρίου του 2020 να βρει καθόλα έτοιμη την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας. Η πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δευτέρας 31/08/2020.
Δεύτερον: Την επαναδιατύπωση του σχεδίου ΟΕΥ, με ανάπτυξη σημειακών αλλά ρεαλιστικών τροποποιήσεων επί του ισχύοντος ΟΕΥ, με στόχο τον εξορθολογισμό της στελέχωσης των υπηρεσιών και τη βέλτιστη αξιοποίησή του ανθρώπινου πλούτου, ως συνέχεια με προοπτική, της ανθεκτικής 10ετούς λειτουργίας της αιρετής Περιφέρειας, αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία που αποκτήθηκε, σε εξαιρετικά δυσοίωνες συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας και γενικότερης κρίσης.
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος
Τζαγκαρίδου Αναστασία
Πολιτικός Μηχανικός
Ο Γεν. Γραμματέας
Δισλής Βασίλειος
Πολιτικός Μηχανικός
Πίνακας Αποδεκτών
1. Περιφερειάρχης
Δυτικής Μακεδονίας
Ενταύθα.
2. Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου
Ενταύθα.
3. Εκτελεστικός Γραμματέας Π.Δ.Μ.
4. Συνδυασμός «Ανατροπή – Δημιουργία»
5. Συνδυασμός «Ελπίδα»
6. Συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Μακεδονίας»
7. Συνδυασμός « Ελληνική Αυγή για την Δυτική Μακεδονία»
8. Συνδυασμός «Αριστερή Συμπόρευση για την ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»
Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ Μπουσίου & Εστίας 3, ΚΟΖΑΝΗ, 50100 Κοζάνη 28-8-2020 Αρ. Πρωτ. 8 ΠΡΟΣ : Όπως πινακας αποδεκτών ΘΕΜΑ: Διαβούλευση επί του σχεδίου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Η σύνταξη ενός Οργανισμού Εσωτερικού Υπηρεσίας (ΟΕΥ) πρέπει να διαπνέεται από θεμελιώδεις αρχές, όπως: ο εξορθολογισμός της στελέχωσης των υπηρεσιών, η βέλτιστη αξιοποίησή του ανθρώπινου δυναμικού, η ανάπτυξη της περιφέρειας και η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Το ζητούμενο δε είναι ένας ΟΕΥ σύγχρονος, λειτουργικός, αποτελεσματικός, ένας οργανισμός στην υπηρεσία του ίδιων τελικά των πολιτών και των φορέων της κοινωνίας. Συμμετέχοντας ενεργά και ουσιαστικά στη διαβούλευση για τον ΟΕΥ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), με αφετηρία την πλήρη γνώση της οργάνωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειάς μας, εκφράζουμε την άποψή μας, καταθέτοντας το παρόν υπόμνημα. προκειμένου να συνεκτιμηθεί για τη διαμόρφωση της τελικής μορφής του ΟΕΥ πριν να κατατεθεί προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Σημειώνουμε ότι το υπόμνημα αυτό είναι προϊόν ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των μελών της ΕΜΔΥΔΑΣ και της υποστηρικτικής ομάδας μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, αφού προηγουμένως μελετήθηκε όχι μόνο ο ισχύων ΟΕΥ της ΠΔΜ, αλλά και των λοιπών Περιφερειών της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Κατ’ αρχάς, κρίνουμε σκόπιμο να καταθέσουμε μια πραγματικά βασική διαπίστωση, που αφορά το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειάς μας. Σήμερα, οι απασχολούμενοι υπάλληλοι στην Περιφέρεια ανέρχονται στους 597 μαζί με τους αποσπασμένους. Ο ισχύων ΟΕΥ προβλέπει 620 υπαλλήλους προκειμένου να λειτουργήσει ο φορέας. Ενώ ο προτεινόμενος ΟΕΥ προβλέπει 1.106 υπαλλήλους. Από τη στιγμή που δεν θα μπορεί να γίνει καμία πρόσληψη στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, ενόσω δεν θα καλύπτονται οι 520 κενές θέσεις με κινητικότητα υπαλλήλων από άλλους φορείς εγείρονται εύλογα ερωτηματικά και απορίες, που καταλήγουν, ασφαλώς, στο συμπέρασμα ότι ο υπό διαβούλευση ΟΕΥ είναι ανεδαφικός και ανεφάρμοστος. Δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας της χώρας μας και των περιορισμένων δυνατοτήτων ο στόχος του υπερδιπλασιασμού του ανθρώπινου δυναμικού της ΠΔΜ καθιστά τον ΟΕΥ ανέφικτο, θεωρητικό και σχέδιο επί χάρτου. Ειδικότερα καταθέτουμε τις εξής σημειακές προτάσεις/παρατηρήσεις για την όσο το δυνατόν πιο οργανωτική βελτιστοποίηση του προτεινόμενου σχεδίου ΟΕΥ της ΠΔΜ: Α) Προβάδισμα των κατηγοριών στην επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων. Σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου και στο πλαίσιο της δεοντολογίας και των επιταγών της σύγχρονης εποχής αποτελεί μονόδρομο η διατύπωση «εν ελλείψει». Άλλωστε σ’ όλες τις περιπτώσεις δεν δημιουργείται κανένα απολύτως κενό στην κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών. Κατ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η πληρέστερη και αποτελεσματικότερη άσκηση των αρμοδιοτήτων της οργανικής μονάδας. Παράλληλα δε αποφεύγονται και οι προκλητικές αδικίες, πράγμα το οποίο γίνεται με την διατύπωση του διαζευκτικού «ή», που οδηγεί στην απαράδεκτη ίση μεταχείριση άνισων. Στο σχέδιο του ΟΕΥ γίνεται επιλεκτική εφαρμογή τήρησης του προβαδίσματος των κατηγοριών (άρθρο 97) του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Β) Στη Δ/νση Ποιότητας και Αποδοτικότητας καθώς και στα Τμήματα της, είναι όντως απορίας άξιο και κατακριτέο το γεγονός να μπορούν να προΐσταται υπάλληλοι μόνο της κατηγορίας ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού και να εξαιρούνται οι Διπλ. Μηχανικοί, οι οποίοι μάλιστα κατά γενική ομολογία γνωρίζουν άριστα, όχι μόνο τη θεωρητική πλευρά της στρατηγικής της ποιότητας και της αποδοτικότητας, αλλά και τον τρόπο της ορθής εφαρμογή της. Γ) Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η Δ/νση (μαμούθ-συνονθύλευμα) Στρατηγικού Σχεδιασμού με την ανορθόδοξη υπερσυγκέντρωση ανομοιογενενών αντικειμένων/αρμοδιοτήτων, χωρίς καμία συνάφεια και οργανική σύνδεση εντάσσοντάς τα σε 7 «επιτελικά» Τμήματα. Επειδή η λειτουργία περνάει μέσα από τη στελέχωση άλλων 25 υπαλλήλων που θα προστεθούν στους 7 υπηρετούντες την καθιστά εκ προοιμίου ανέφικτη και προκαλεί έντονο σκεπτικισμό ως προς τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί. Δ) Δεν αντιλαμβανόμαστε εκ πρώτης την ανάγκη που εξυπηρετεί η δημιουργία Τμήματος Διαχείρισης Φραγμάτων, Γεφυρών και λοιπών Υποδομών της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών όταν αυτές οι αρμοδιότητες δεν ανήκουν στην Περιφέρεια και εκ δευτέρας το λόγο για τον οποίο στα Τμήματα Λειτουργίας Επαρχιακού Δικτύου και Μηχανολογικού Εξοπλισμού δεν τηρείται το προβάδισμα των κατηγοριών. Ε) Επίσης, αυθαίρετα και παράνομα δεν τηρείται το προβάδισμα των κατηγοριών στα Τμήματα και στη Δ/νση Διαφάνειας και Ηλ. διακυβέρνησης. ΣΤ) Είναι αυτονόητο, ουσιαστικά και οργανωτικά, ότι η Δ/νση Πολιτικής Γης (με κατεξοχήν τεχνικό αντικείμενο) να ανήκει στην Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος και Υποδομών και τα Τμήματα Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού των Περιφερειακών Ενοτήτων Γρεβενών, Καστοριάς, και Φλώρινας να ανήκουν στην εν λόγω Δ/νση (όχι στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας). Στη Δ/νση, αλλά και σε όλα τα Τμήματά, φυσικά, θα πρέπει να προΐστανται υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Μηχανικών και «εν ελλείψει» αυτών υπάλληλοι άλλων κλάδων. Ζ) Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το σκεπτικό και τη στόχευση της προτεινόμενης συγχώνευσης των Τμημάτων Υδροοικονομίας και Περιβάλλοντος στην Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού. Η) Είναι παντελώς ασύμβατη και αδικαιολόγητη η συνένωση δύο ανόμοιων Γενικών Διευθύνσεων, της Ανάπτυξης και των Μεταφορών και ιδίως όταν σ’ αυτές ανήκουν 10 Δ/νσεις (Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων/Έδρα, Διεύθυνση Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού/Έδρα 4 Δ/νσεις Ανάπτυξης σ όλες τις ΠΕ και 4 Δ/νσεις Μεταφορών σε όλες τις ΠΕ) και. στη θέση αυτών να δημιουργείται μία, η Γενική Διεύθυνση Οργάνωσης και Ανάπτυξης, στην οποία σήμερα υπάγεται μόνο η Δ/νση του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού. Με το παρόν σχέδιο του ΟΕΥ σ’ αυτή τη Γενική Δ/νση θα ανήκουν η Δ/νση Στρατηγικού Σχεδιασμού και η Δ/νση Ποιότητας και Αποδοτικότητας, που δημιουργούνται με μεταφερόμενες αρμοδιότητες και αντικείμενα από άλλες Δ/νσεις και η Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλ. Διακυβέρνησης που μεταφέρεται από τη Γενική Διεύθυνση Διοίκησης και Οικονομικών, συνολικά τέσσερις (4) Δ/νσεις. Θ) Είναι εκτός τόπου και χρόνου η πρόταση για κατάργηση της Διεύθυνσης Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων (Έδρα). Μια Δ/νση, η οποία μετά και τις νέες της αρμοδιότητες (βλ. Ν. 4512/2018) όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά να ενισχυθεί παντιοτρόπως. Παρόλα αυτά είναι η μοναδική υπό κατάργηση Δ/νση. Δεν εξηγείται πειστικά πως γίνεται μια Δ/νση ζωτικής σημασίας για την Περιφέρειά μας, να συρρικνώνεται σε Τμήμα και να συγχωνεύεται με την μη συναφή Διεύθυνση, Εμπορίου & Τουρισμού-Πολιτισμού. Στις λέξεις κλειδιά βιομηχανία, ενέργεια, φυσικοί πόροι, ορυκτός πλούτος, απολιγνιτοποίηση, ανάπτυξη δεν υπάρχει καμιά λογική απάντηση. Ι) Στερείται δικαιολογητικής βάσης η πρόβλεψη για Περιφερειακή Δ/νση Ελέγχου Δόμησης-Περιφερειακό Παρατηρητήριο και Τμήματα Ελέγχου Δόμησης-Τοπικά Παρατηρητήρια γιατί στο άρθρο 2 παρ.3 του Ν.4495/17 ρητά ορίζεται ότι η στελέχωση, το προσωπικό κλπ θα καθοριστεί με ΠΔ, το οποίο δεν έχει εκδοθεί: «3. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών κατόπιν προτάσεως των αρμοδίων Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται η στελέχωση, το αναγκαίο προσωπικό, η κατάρτισή του, η υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την οργάνωση και λειτουργία των Περιφερειακών Διευθύνσεων «Ελέγχου Δόμησης - Περιφερειακών Παρατηρητηρίων» και των αντίστοιχων Τμημάτων – Τοπικών Παρατηρητηρίων». Ολοκληρώνουμε με δύο επισημάνσεις: Η Περιφέρεια αποτελεί τον κατ’ εξοχήν παράγοντα για την επίτευξη της τοπικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Η Αξιοποίηση και η Διαχείριση του Ανθρωπίνου Δυναμικού αποτελεί στρατηγικό Εργαλείο στη διάθεση της Περιφερειακής Αρχής. Μόνο μέσα από την ανάπτυξη των στελεχών σε συνδυασμό με την προσφορά ποιότητας στις υπηρεσίες της ΠΔΜ, μπορεί να επέλθει ανάπτυξη στον ίδιο τον οργανισμό. Ο στόχος αυτός μπορεί να κατακτηθεί με την προϋπόθεση να εξασφαλισθούν σ’ όλους τους εργαζόμενους, χωρίς αποκλεισμούς, ίσες ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και επαγγελματική εξέλιξη. Συγκεκριμένα, επισημαίνουμε ότι στον υπάλληλο κατηγορίας ΠΕ που στελεχώνει οποιοδήποτε Τμήμα, θα πρέπει να του δίδεται η δυνατότητα της ολοκληρωμένης υπηρεσιακής εξέλιξης. Για του λόγου το αληθές αναφέρουμε το παράδειγμα ΠΕ Μηχανικού, που υπηρετεί σε Τμήμα Προμηθειών Δ/σης Οικονομικού-Διοικητικού, ΠΕ Μηχανικού που υπηρετεί σε Τμήμα Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας καθώς και ΠΕ Δασολόγου που υπηρετεί σε Τμήμα της Δ/νσης Πολιτικής Γης που είναι καταδικασμένοι σε στασιμότητα, μέχρι να συνταξιοδοτηθούν ως απλοί υπάλληλοι, αφού ο ΟΕΥ τους έχει στερήσει το δικαίωμα υπηρεσιακής εξέλιξης. Επίσης επισημαίνουμε πως επίκειται «ανακάτεμα» αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο, εφόσον θα τεθεί σε διαβούλευση το πόρισμα της επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών. Επομένως, η όποια επίσπευση του ΟΕΥ θα αγνοήσει/αδικήσει τους συναδέλφους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι οποίοι θα είναι υπάλληλοι δεύτερης ταχύτητας, αφού δεν θα «προλάβουν» χρονικά τις τοποθετήσεις προϊσταμένων. Συνεπώς, σωστό και δίκαιο είναι ο νέος ΟΕΥ να ακολουθήσει την διαβούλευση του Υπουργείου Εσωτερικών, για το εν λόγω θέμα . Προτείνουμε: Πρώτον: στον προσφάτως ψηφιοποιημένο ισχύοντα ΟΕΥ, να προστεθούν και οι ειδικότητες με τις οποίες πρέπει να στελεχωθούν συντομότατα οι υπηρεσίες και έχουν ήδη υποδειχθεί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου η κινητικότητα του Οκτωβρίου του 2020 να βρει καθόλα έτοιμη την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας. Η πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δευτέρας 31/08/2020. Δεύτερον: Την επαναδιατύπωση του σχεδίου ΟΕΥ, με ανάπτυξη σημειακών αλλά ρεαλιστικών τροποποιήσεων επί του ισχύοντος ΟΕΥ, με στόχο τον εξορθολογισμό της στελέχωσης των υπηρεσιών και τη βέλτιστη αξιοποίησή του ανθρώπινου πλούτου, ως συνέχεια με προοπτική, της ανθεκτικής 10ετούς λειτουργίας της αιρετής Περιφέρειας, αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία που αποκτήθηκε, σε εξαιρετικά δυσοίωνες συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας και γενικότερης κρίσης. Για το Δ.Σ. Η Πρόεδρος Τζαγκαρίδου Αναστασία Πολιτικός Μηχανικός Ο Γεν. Γραμματέας Δισλής Βασίλειος Πολιτικός Μηχανικός Πίνακας Αποδεκτών 1. Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Ενταύθα. 2. Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Ενταύθα. 3. Εκτελεστικός Γραμματέας Π.Δ.Μ. 4. Συνδυασμός «Ανατροπή – Δημιουργία» 5. Συνδυασμός «Ελπίδα» 6. Συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Μακεδονίας» 7. Συνδυασμός « Ελληνική Αυγή για την Δυτική Μακεδονία» 8. Συνδυασμός «Αριστερή Συμπόρευση για την ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»