ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΠΕ - ΤΕ - ΔΕ (ΕΝ ΕΛΛΕΙΨΕΙ)
Δυστυχώς παρατηρείται ότι το νέο σχέδιο του νέου ΟΕΥ (Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας) της ΠΔΜ παρουσιάζει την ίδια ακριβώς παθογένεια με το προηγούμενο, δηλ. στην συντριπτική πλειοψηφία εξισώνει τις κατηγορίες μεταξύ τους θέτοντας ανάμεσα τους το διαζευκτικό "ή"!
Γι'αυτό τον λόγο καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να λάβει υπόψιν το παρόν σχόλιο μεταβάλλοντας το κείμενο στην περιγραφή της κατηγορίας των υπαλλήλων που μπορούν να επιλεγούν για την άσκηση καθηκόντων προϊσταμένων όλων των οργανικών μονάδων ως εξής: «…μπορεί να είναι υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ και ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΑΥΤΩΝ υπάλληλοι της κατηγορίας ΤΕ», ώστε να εφαρμοστεί τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα της κείμενης νομοθεσίας απαλείφοντας το διαζευκτικό «ή» ανάμεσα στις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και διατηρώντας αυτό μόνο κατ’εξαίρεση σε συγκεκριμένες ΜΟΝΟ μειοψηφικά περιπτώσεις με ειδική αιτιολόγηση όπου βάσει της φύσης και του αντικειμένου της θέσης εργασίας αυτό είναι δυνατό. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει καταστρατήγηση των βασικών αρχών της ισότητας και της αξιοκρατίας καθώς και της κατοχυρωμένης στο άρθρο 103 του Συντάγματος της αρχής της ορθολογικής οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης.
Πιο συγκεκριμένα, το Ν.3528/2007 Α97 (Προβάδισμα) ορίζει τα εξής:
Το προβάδισμα μεταξύ των υπαλλήλων καθορίζεται ως εξής:
α) Μεταξύ υπαλλήλων που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες προηγούνται οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΕΘ και ακολουθούν κατά σειρά οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ, της κατηγορίας ΤΕ, της κατηγορίας ΔΕ και τέλος οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΥΕ.
β) Μεταξύ υπαλλήλων που ανήκουν στην ίδια κατηγορία προηγούνται οι υπάλληλοι ανώτερου βαθμού με βάση την ιεραρχική κλίμακα των βαθμών του άρθρου 80.
γ) Μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου κλάδου και βαθμού δεν υπάρχει προβάδισμα.
δ) Όπου από τις οικείες οργανικές διατάξεις επιτρέπεται η τοποθέτηση προϊσταμένου κατηγορίας που έπεται κατά το προβάδισμα δεν ισχύει το προβάδισμα των κατηγοριών.
Η ερμηνεία που δόθηκε στις διατάξεις αυτού του άρθρου αποτυπώνεται με τον πιο επίκαιρο και χαρακτηριστικό τρόπο στο σκεπτικό της υπ’ αριθμ. 2817/2017 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία εκδόθηκε στις 16/01/2018 σχετικά με το θεσπιζόμενο από το Ν.3528/2007 Α97 (Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπάλληλων ΝΠΔΔ), προβάδισμα των κατηγοριών στην επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων, η οποία ακυρώνει το ΠΔ 149/2010 (Α’ 242/27-12-2010) «Οργανισμός της Περιφέρειας Κρήτης» κατά το μέρος που στις διατάξεις του, που αφορούν στον ορισμό προϊσταμένων στις σχετικές οργανικές μονάδες, ορίζεται ότι επιλέγονται διαζευκτικά υπάλληλοι διαφορετικής κατηγορίες (ΠΕ ή ΤΕ), χωρίς να ορίζεται ότι η κατηγορία ΠΕ έχει προβάδισμα έναντι της κατηγορίας ΤΕ, και σαφώς ορίζει ότι το καθοριζόμενο προβάδισμα των κατηγοριών παύει να ισχύει μόνον στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι οργανικές διατάξεις βάσει του αντικειμένου των συγκεκριμένων οργανικών μονάδων και την ειδικότητα του κλάδου των υπαλλήλων προβλέπουν την τοποθέτηση ως προϊσταμένου οργανικής μονάδας υπαλλήλου που έπεται κατά το προβάδισμα και όχι αδιακρίτως για όλες τις σχετικές οργανικές μονάδες.
Πλήρως εναρμονιζόμενη με το σκεπτικό αυτής της απόφασης είναι και η απορριπτική του σχεδίου του νέου ΟΕΥ εκ μέρους του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης απάντηση με αρ.πρωτ. 187840/16-11-2018 με θέμα: «Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας» η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει στο σώμα της χαρακτηριστικά ότι:
«Επιπρόσθετα, με αφορμή πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ (ΣτΕ 2811-2813/2017, 2816-2818/2017), οι οποίες ακύρωσαν οργανικές διατάξεις φορέων λόγω του ότι «…ο προσβαλλόμενος οργανισμός παρανόμως προβλέπει την επιλογή διαζευκτικώς υπαλλήλων διαφορετικής κατηγορίας (ΠΕ ή ΤΕ) ως Προϊσταμένων σε όλες τις αναφερθείσες οργανικές μονάδες (Διευθύνσεις ή Τμήματα), καταργώντας με αυτόν τον τρόπο αδιακρίτως το θεσπιζόμενο προβάδισμα με το άρθρο 97…», στην εκδοθείσα με αριθμ.πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.508/2412/οικ.21795/18-6-2018 (ΑΔΑ ΨΤΜΓ465ΧΘΨ-ΣΟΔ) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίζεται και επισημαίνεται ότι οι φορείς κατά την κατάρτιση των Ο.Ε.Υ. τους, συμμορφούμενοι στην πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ, θα πρέπει:
A) Να μην αξιοποιούν την εξαιρετική διατύπωση του άρθρου 97 περ.δ΄ Υ.Κ. αδιακρίτως σε όλες τις περιπτώσεις θέσεων ευθύνης, δηλ. να περιορίζονται σε όσες περιπτώσεις μπορεί να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα και σκοπιμότητα της και
B) Να προκύπτει σχετική τεκμηρίωση ώστε να διασφαλίζεται ότι η εξαίρεση που υλοποιείται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 97 περ.δ΄ του Υ.Κ., δεν οδηγεί σε αδιάκριτη κατάργηση του προβαδίσματος των κατηγοριών, αλλά είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την εξυπηρέτηση της αρχής της αποτελεσματικότητας της διοίκησης και εντός του πλαισίου των εξουσιοδοτικών διατάξεων.
Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι οι φορείς κατά την σύνταξη των οργανισμών τους δύνανται να αξιοποιούν την εξαιρετική διατύπωση του άρθρου 97 περ.δ΄ του Υ.Κ., σε καμία περίπτωση όμως η αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας δεν μπορεί να γίνεται αδιακρίτως (ήτοι σε όλες τις αναφερθείσες οργανικές μονάδες του φορέα) και χωρίς ειδική, σαφή και επαρκή τεκμηρίωση, η οποία θα προκύπτει είτε από το σώμα της πράξης είτε από τα στοιχεία του φακέλου.
Εν προκειμένω και κατόπιν διενέργειας ελέγχου νομιμότητας της β΄ σχετικής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου από την Υπηρεσία μας διαπιστώθηκε η αδιάκριτη χρήση της εξαιρετικής διατύπωσης του άρθρου 97 περ.δ΄ του Υ.Κ. σε όλες τις περιπτώσεις των θέσεων ευθύνης του φορέα σας.
Σημειωτέον ότι, η παράθεση ειδικής αιτιολογίας για τη διαζευκτική επιλογή υπαλλήλων διαφορετικής κατηγορίας (ΠΕ ή ΤΕ) σε κάθε οργανική μονάδα του φορέα σας δεν θεραπεύει την αδιάκριτη κατάργηση εκ μέρους σας του προβαδίσματος των κατηγοριών. Ως εκ τούτου, παρακαλούμε για τη λήψη νέας απόφασης Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία θα λαμβάνει υπόψη όλα τα ανωτέρω».
Πέραν αυτών, έχει εκδοθεί τόσο στο απώτερο όσο και πρόσφατο παρελθόν πλήθος ερμηνευτικών εγκυκλίων που συντείνουν στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα:
• Εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείο Εσωτερικών με υπ’αριθμ. πρωτ. ΔΟΑ/Φ.13/180/οικ. 15725/18-06-2007 με θέμα «Προβάδισμα των κατηγοριών για την κατάληψη θέσεων προϊσταμένων»
«Δεν είναι επιτρεπτό να συντρέχουν για την ίδια θέση προϊσταμένου υπάλληλοι διαφόρων κατηγοριών επί ίσοις όροις. Όπως έχει γνωμοδοτήσει σχετικά το ΣτΕ (Πρακτικό Επεξεργασίας του ΣτΕ αριθμ. 235/2005), σύμφωνα με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας στη Δημόσια Διοίκηση, όπου προβλέπεται από τους οικείους οργανισμούς η πλήρωση θέσης προϊσταμένου από υπαλλήλους περισσότερων κατηγοριών, προηγούνται οι υπάλληλοι της ανώτερης κατηγορίας και ακολουθούν οι των άλλων κατηγοριών. Συνεπώς είναι επιτρεπτή η πλήρωση θέσεων προϊσταμένων οργανικών μονάδων από υπαλλήλους κατώτερης, κατά τη διαβάθμιση που εισάγεται στον ΥΚ, κατηγορίας, μόνο εφόσον δεν είναι δυνατή η πλήρωση των θέσεων αυτών από υπαλλήλους ανώτερης κατηγορίας»
• Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών με υπ’αριθ. Πρωτ.: 26109/05.06.2018 (ΑΔΑ Ω59Π465ΧΘ7-Υ4Ι) «Εφαρμογή του προβαδίσματος κατηγοριών κατά την επιλογή προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού»
«Με πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ (ενδεικτικά 2816/2017, 2817/2017) ακυρώθηκαν διατάξεις οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας των Περιφερειών που προέβλεπαν την επιλογή διαζευκτικώς υπαλλήλων διαφορετικής κατηγορίας (ΠΕ ή ΤΕ) ως προϊσταμένων στις οικείες οργανικές μονάδες, καταργώντας αδιακρίτως το προβάδισμα των κατηγοριών.
Σύμφωνα με το σκεπτικό των ανωτέρω αποφάσεων, κατά την έννοια των συνταγματικών αρχών της ισότητας, της αξιοκρατίας και της κατοχυρωμένης στο Σ103 αρχής της ορθολογικής οργανώσεως της δημόσιας διοίκησης καθώς και των προαναφερθεισών διατάξεων και ιδίως του ΥΚ 97 και της προαναφερθείσας νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως του Ν.3852/2010, το καθοριζόμενο προβάδισμα των κατηγοριών των υπαλλήλων παύει να ισχύει μόνον στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι οργανικές διατάξεις βάσει του αντικειμένου των συγκεκριμένων οργανικών μονάδων και την ειδικότητα του κλάδου των υπαλλήλων προβλέπουν την τοποθέτηση ως προϊσταμένου οργανικής μονάδας υπαλλήλου που έπεται κατά το προβάδισμα και όχι αδιακρίτως για όλες τις σχετικές οργανικές μονάδες»
Επιπρόσθετα, το εν λόγω θέμα έχει ασφαλώς απασχολήσει και συλλογικούς φορείς και οργανώσεις οι οποίοι έχουν πάρει σαφή τοποθέτηση υπέρ της κατά κανόνα ισχύος του προβαδίσματος:
• Κοινή επιστολή ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Ο.Ε.Ε., Τ.Ε.Ε. σχετικά με την Τροποποίηση του Οργανισμού Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, «Τροποποίηση Οργανισμού Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», 09.02.2018, Κοζάνη
• Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, «Τροποποίηση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», αρ.πρωτ. 237/30.08.2017, Κοζάνη
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΠΕ - ΤΕ - ΔΕ (ΕΝ ΕΛΛΕΙΨΕΙ) Δυστυχώς παρατηρείται ότι το νέο σχέδιο του νέου ΟΕΥ (Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας) της ΠΔΜ παρουσιάζει την ίδια ακριβώς παθογένεια με το προηγούμενο, δηλ. στην συντριπτική πλειοψηφία εξισώνει τις κατηγορίες μεταξύ τους θέτοντας ανάμεσα τους το διαζευκτικό "ή"! Γι'αυτό τον λόγο καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να λάβει υπόψιν το παρόν σχόλιο μεταβάλλοντας το κείμενο στην περιγραφή της κατηγορίας των υπαλλήλων που μπορούν να επιλεγούν για την άσκηση καθηκόντων προϊσταμένων όλων των οργανικών μονάδων ως εξής: «…μπορεί να είναι υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ και ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΑΥΤΩΝ υπάλληλοι της κατηγορίας ΤΕ», ώστε να εφαρμοστεί τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα της κείμενης νομοθεσίας απαλείφοντας το διαζευκτικό «ή» ανάμεσα στις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και διατηρώντας αυτό μόνο κατ’εξαίρεση σε συγκεκριμένες ΜΟΝΟ μειοψηφικά περιπτώσεις με ειδική αιτιολόγηση όπου βάσει της φύσης και του αντικειμένου της θέσης εργασίας αυτό είναι δυνατό. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει καταστρατήγηση των βασικών αρχών της ισότητας και της αξιοκρατίας καθώς και της κατοχυρωμένης στο άρθρο 103 του Συντάγματος της αρχής της ορθολογικής οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης. Πιο συγκεκριμένα, το Ν.3528/2007 Α97 (Προβάδισμα) ορίζει τα εξής: Το προβάδισμα μεταξύ των υπαλλήλων καθορίζεται ως εξής: α) Μεταξύ υπαλλήλων που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες προηγούνται οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΕΘ και ακολουθούν κατά σειρά οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ, της κατηγορίας ΤΕ, της κατηγορίας ΔΕ και τέλος οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΥΕ. β) Μεταξύ υπαλλήλων που ανήκουν στην ίδια κατηγορία προηγούνται οι υπάλληλοι ανώτερου βαθμού με βάση την ιεραρχική κλίμακα των βαθμών του άρθρου 80. γ) Μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου κλάδου και βαθμού δεν υπάρχει προβάδισμα. δ) Όπου από τις οικείες οργανικές διατάξεις επιτρέπεται η τοποθέτηση προϊσταμένου κατηγορίας που έπεται κατά το προβάδισμα δεν ισχύει το προβάδισμα των κατηγοριών. Η ερμηνεία που δόθηκε στις διατάξεις αυτού του άρθρου αποτυπώνεται με τον πιο επίκαιρο και χαρακτηριστικό τρόπο στο σκεπτικό της υπ’ αριθμ. 2817/2017 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία εκδόθηκε στις 16/01/2018 σχετικά με το θεσπιζόμενο από το Ν.3528/2007 Α97 (Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπάλληλων ΝΠΔΔ), προβάδισμα των κατηγοριών στην επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων, η οποία ακυρώνει το ΠΔ 149/2010 (Α’ 242/27-12-2010) «Οργανισμός της Περιφέρειας Κρήτης» κατά το μέρος που στις διατάξεις του, που αφορούν στον ορισμό προϊσταμένων στις σχετικές οργανικές μονάδες, ορίζεται ότι επιλέγονται διαζευκτικά υπάλληλοι διαφορετικής κατηγορίες (ΠΕ ή ΤΕ), χωρίς να ορίζεται ότι η κατηγορία ΠΕ έχει προβάδισμα έναντι της κατηγορίας ΤΕ, και σαφώς ορίζει ότι το καθοριζόμενο προβάδισμα των κατηγοριών παύει να ισχύει μόνον στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι οργανικές διατάξεις βάσει του αντικειμένου των συγκεκριμένων οργανικών μονάδων και την ειδικότητα του κλάδου των υπαλλήλων προβλέπουν την τοποθέτηση ως προϊσταμένου οργανικής μονάδας υπαλλήλου που έπεται κατά το προβάδισμα και όχι αδιακρίτως για όλες τις σχετικές οργανικές μονάδες. Πλήρως εναρμονιζόμενη με το σκεπτικό αυτής της απόφασης είναι και η απορριπτική του σχεδίου του νέου ΟΕΥ εκ μέρους του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης απάντηση με αρ.πρωτ. 187840/16-11-2018 με θέμα: «Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας» η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει στο σώμα της χαρακτηριστικά ότι: «Επιπρόσθετα, με αφορμή πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ (ΣτΕ 2811-2813/2017, 2816-2818/2017), οι οποίες ακύρωσαν οργανικές διατάξεις φορέων λόγω του ότι «…ο προσβαλλόμενος οργανισμός παρανόμως προβλέπει την επιλογή διαζευκτικώς υπαλλήλων διαφορετικής κατηγορίας (ΠΕ ή ΤΕ) ως Προϊσταμένων σε όλες τις αναφερθείσες οργανικές μονάδες (Διευθύνσεις ή Τμήματα), καταργώντας με αυτόν τον τρόπο αδιακρίτως το θεσπιζόμενο προβάδισμα με το άρθρο 97…», στην εκδοθείσα με αριθμ.πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.508/2412/οικ.21795/18-6-2018 (ΑΔΑ ΨΤΜΓ465ΧΘΨ-ΣΟΔ) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίζεται και επισημαίνεται ότι οι φορείς κατά την κατάρτιση των Ο.Ε.Υ. τους, συμμορφούμενοι στην πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ, θα πρέπει: A) Να μην αξιοποιούν την εξαιρετική διατύπωση του άρθρου 97 περ.δ΄ Υ.Κ. αδιακρίτως σε όλες τις περιπτώσεις θέσεων ευθύνης, δηλ. να περιορίζονται σε όσες περιπτώσεις μπορεί να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα και σκοπιμότητα της και B) Να προκύπτει σχετική τεκμηρίωση ώστε να διασφαλίζεται ότι η εξαίρεση που υλοποιείται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 97 περ.δ΄ του Υ.Κ., δεν οδηγεί σε αδιάκριτη κατάργηση του προβαδίσματος των κατηγοριών, αλλά είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την εξυπηρέτηση της αρχής της αποτελεσματικότητας της διοίκησης και εντός του πλαισίου των εξουσιοδοτικών διατάξεων. Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι οι φορείς κατά την σύνταξη των οργανισμών τους δύνανται να αξιοποιούν την εξαιρετική διατύπωση του άρθρου 97 περ.δ΄ του Υ.Κ., σε καμία περίπτωση όμως η αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας δεν μπορεί να γίνεται αδιακρίτως (ήτοι σε όλες τις αναφερθείσες οργανικές μονάδες του φορέα) και χωρίς ειδική, σαφή και επαρκή τεκμηρίωση, η οποία θα προκύπτει είτε από το σώμα της πράξης είτε από τα στοιχεία του φακέλου. Εν προκειμένω και κατόπιν διενέργειας ελέγχου νομιμότητας της β΄ σχετικής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου από την Υπηρεσία μας διαπιστώθηκε η αδιάκριτη χρήση της εξαιρετικής διατύπωσης του άρθρου 97 περ.δ΄ του Υ.Κ. σε όλες τις περιπτώσεις των θέσεων ευθύνης του φορέα σας. Σημειωτέον ότι, η παράθεση ειδικής αιτιολογίας για τη διαζευκτική επιλογή υπαλλήλων διαφορετικής κατηγορίας (ΠΕ ή ΤΕ) σε κάθε οργανική μονάδα του φορέα σας δεν θεραπεύει την αδιάκριτη κατάργηση εκ μέρους σας του προβαδίσματος των κατηγοριών. Ως εκ τούτου, παρακαλούμε για τη λήψη νέας απόφασης Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία θα λαμβάνει υπόψη όλα τα ανωτέρω». Πέραν αυτών, έχει εκδοθεί τόσο στο απώτερο όσο και πρόσφατο παρελθόν πλήθος ερμηνευτικών εγκυκλίων που συντείνουν στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα: • Εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείο Εσωτερικών με υπ’αριθμ. πρωτ. ΔΟΑ/Φ.13/180/οικ. 15725/18-06-2007 με θέμα «Προβάδισμα των κατηγοριών για την κατάληψη θέσεων προϊσταμένων» «Δεν είναι επιτρεπτό να συντρέχουν για την ίδια θέση προϊσταμένου υπάλληλοι διαφόρων κατηγοριών επί ίσοις όροις. Όπως έχει γνωμοδοτήσει σχετικά το ΣτΕ (Πρακτικό Επεξεργασίας του ΣτΕ αριθμ. 235/2005), σύμφωνα με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας στη Δημόσια Διοίκηση, όπου προβλέπεται από τους οικείους οργανισμούς η πλήρωση θέσης προϊσταμένου από υπαλλήλους περισσότερων κατηγοριών, προηγούνται οι υπάλληλοι της ανώτερης κατηγορίας και ακολουθούν οι των άλλων κατηγοριών. Συνεπώς είναι επιτρεπτή η πλήρωση θέσεων προϊσταμένων οργανικών μονάδων από υπαλλήλους κατώτερης, κατά τη διαβάθμιση που εισάγεται στον ΥΚ, κατηγορίας, μόνο εφόσον δεν είναι δυνατή η πλήρωση των θέσεων αυτών από υπαλλήλους ανώτερης κατηγορίας» • Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών με υπ’αριθ. Πρωτ.: 26109/05.06.2018 (ΑΔΑ Ω59Π465ΧΘ7-Υ4Ι) «Εφαρμογή του προβαδίσματος κατηγοριών κατά την επιλογή προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού» «Με πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ (ενδεικτικά 2816/2017, 2817/2017) ακυρώθηκαν διατάξεις οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας των Περιφερειών που προέβλεπαν την επιλογή διαζευκτικώς υπαλλήλων διαφορετικής κατηγορίας (ΠΕ ή ΤΕ) ως προϊσταμένων στις οικείες οργανικές μονάδες, καταργώντας αδιακρίτως το προβάδισμα των κατηγοριών. Σύμφωνα με το σκεπτικό των ανωτέρω αποφάσεων, κατά την έννοια των συνταγματικών αρχών της ισότητας, της αξιοκρατίας και της κατοχυρωμένης στο Σ103 αρχής της ορθολογικής οργανώσεως της δημόσιας διοίκησης καθώς και των προαναφερθεισών διατάξεων και ιδίως του ΥΚ 97 και της προαναφερθείσας νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως του Ν.3852/2010, το καθοριζόμενο προβάδισμα των κατηγοριών των υπαλλήλων παύει να ισχύει μόνον στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι οργανικές διατάξεις βάσει του αντικειμένου των συγκεκριμένων οργανικών μονάδων και την ειδικότητα του κλάδου των υπαλλήλων προβλέπουν την τοποθέτηση ως προϊσταμένου οργανικής μονάδας υπαλλήλου που έπεται κατά το προβάδισμα και όχι αδιακρίτως για όλες τις σχετικές οργανικές μονάδες» Επιπρόσθετα, το εν λόγω θέμα έχει ασφαλώς απασχολήσει και συλλογικούς φορείς και οργανώσεις οι οποίοι έχουν πάρει σαφή τοποθέτηση υπέρ της κατά κανόνα ισχύος του προβαδίσματος: • Κοινή επιστολή ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Ο.Ε.Ε., Τ.Ε.Ε. σχετικά με την Τροποποίηση του Οργανισμού Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, «Τροποποίηση Οργανισμού Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», 09.02.2018, Κοζάνη • Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, «Τροποποίηση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», αρ.πρωτ. 237/30.08.2017, Κοζάνη