It seems you have disabled javascript. Please enable javascript for this site to function properly.

Πείτε μας τη γνώμη σας…

Τα σχόλιά σας δε δημοσιεύονται άμεσα. Ελέγχονται ως προς την τήρηση των όρων συμμετοχής στη διαβούλευση

 

  • 28 Αυγούστου 2020, 16:13 | ΠΟΜΗΤΕΔΥ

    Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων – ΠΟΜΗΤΕΔΥ
    Τρικόρφων 2 10433 Αθήνα
    2105241814

    Αθήνα 28/8/2020
    Αρ. Πρωτ.: 3291

    Προς : Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας
    κ. Γιώργο Κασαπίδη

    Κύριε Περιφερειάρχη,
    Η Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ. αποτελεί το συνδικαλιστικό φορέα των Πτυχιούχων Μηχανικών, αποφοίτων Τ.Ε.Ι. και ισοτίμων Σχολών Μηχανικών, που εργάζονται στο Δημόσιο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, στα Ν.Π.Δ.Δ. και διορίζονται στον κλάδο ΤΕ Μηχανικών.
    Συμμετέχοντας στη διαβούλευση θέλουμε να σας ενημερώσουμε και να εκθέσουμε τις απόψεις μας σχετικά με την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας, με την οποία προβλέπεται στις θέσεις προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων να τοποθετούνται σχεδόν αποκλειστικά υπάλληλοι της ΠΕ κατηγορίας και εν ελλείψει αυτών, υπάλληλοι της ΤΕ κατηγορίας, αγνοώντας ουσιαστικά τους υπαλλήλους της ΤΕ κατηγορίας και καταστρατηγώντας επί της ουσίας το άρθρο 45 του πρόσφατου ν.4674/2020 και το δικαίωμα όλων των υπαλλήλων ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ για υπηρεσιακή εξέλιξη.
    Γνωρίζετε και είστε αποδέκτης των προσπαθειών των συναδέλφων μας μηχανικών της ΠΕ κατηγορίας και της Ομοσπονδίας τους (ΕΜΔΥΔΑΣ), οι οποίοι επιδιώκουν με κάθε τρόπο και μέσο, να επιβάλουν προς εξυπηρέτηση καθαρά συντεχνιακών και συχνά και προσωπικών συμφερόντων, τον αποκλεισμό των ΤΕ μηχανικών από την δυνατότητα συμμετοχής τους στη διαδικασία επιλογής για τις θέσεις προϊσταμένων, με την προσθήκη στους Οργανισμούς του αδόκιμου όρου «ΠΕ και εν ελλείψει ΤΕ».
    Προβληματίζει και απογοητεύει η προσπάθειά τους να αποκλεισθούν οι ΤΕ Μηχανικοί από την αξιολόγηση για την διεκδίκηση των θέσεων προϊσταμένων. Επικαλούνται αποφάσεις του ΣτΕ επί παλαιότερου νόμου (3839/2010) παραθέτοντας υπερφίαλες θέσεις και σαθρά επιχειρήματα, συνοδευόμενα σκοπίμως από παραπλανητικές και ανακριβείς αναφορές, όπως σε έγγραφα του παλαιού Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο με το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 40645/3-8-2018 έγγραφό του είχε ανακαλέσει την υπ’ αρ. 26109/5-6-2018 (ΑΔΑ:Ω59Ρ465ΧΘ7-Υ4Ι) εγκύκλιό του, καθώς ενημερώνει: «ότι θα πρέπει να λαμβάνονται αποκλειστικά υπόψη τα οριζόμενα στην 21795/18-6-2018 εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.»
    Κύριε Περιφερειάρχη,
    θεωρούμε ότι ο ν.4674/11-3-2020 έδωσε οριστικό τέλος σε κάθε τέτοιου είδους προσπάθειες αποκλεισμού των υπαλλήλων της ΤΕ κατηγορίας από τις θέσεις προϊσταμένων και της χρήσης του όρου ¨ΠΕ και εν ελλείψει ΤΕ¨.
    Αν ο νομοθέτης είχε ως στόχο την εφαρμογή του προβαδίσματος των κατηγοριών στην διαδικασία σύνταξης ή τροποποίησης των ΟΕΥ, δεν θα δίσταζε να αναφέρει ρητά ότι στις θέσεις προϊσταμένων όλων των οργανικών μονάδων θα προβλέπονται υπάλληλοι κατηγορίας «ΠΕ και εν ελλείψει ΤΕ». Αντιθέτως όμως ο νόμος 4674/11-3-2020 στο άρθρο 45, τροποποιώντας το νόμο 3528/2007 και το νόμο 4369/2016, προβλέπει σαφέστατα στις θέσεις προϊσταμένων όλων των Οργανικών μονάδων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης υπαλλήλους των κατηγοριών ΠΕ ή ΤΕ και Τμήματος των κατηγοριών ΠΕ η ΤΕ ή ΔΕ.
    Απόλυτα διασαφηνίζοντας δε, τις προϋποθέσεις και τη φιλοσοφία του νόμου, στο άρθρο 2, παράγραφος 5, περίπτωση στ, που αναφέρεται στις Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών των Αναπτυξιακών Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προβλέπει ότι: «……Ως Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών ορίζονται πτυχιούχοι μηχανικοί πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης, με ελάχιστη προϋπηρεσία πέντε (5) ετών στο γνωστικό τους αντικείμενο.»’
    Επίσης στο άρθρο 99, «Σύσταση Ειδικών Διαδημοτικών Τεχνικών Υπηρεσιών (Ε.Δι.Τ.Υ.)», όπου ήθελε να προβλέπεται κάτι διαφορετικό, αναφέρει ότι:
    «……..Των Ε.Δι.Τ.Υ. προΐσταται Γενικός Διευθυντής κλάδου ΠΕ Μηχανικών με βαθμό Α΄, ο οποίος τοποθετείται ύστερα από έκδοση προκήρυξης, η οποία εκδίδεται από τη Γενική Διεύθυνση Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών……»

    Άρα σύμφωνα με τα παραπάνω προκύπτει ότι:
    • προβλέπονται για τις θέσεις προϊσταμένων όλων των Οργανικών μονάδων, υπάλληλοι των κατηγοριών ΠΕ ή ΤΕ και στις θέσεις επιπέδου Τμήματος, υπάλληλοι και της ΔΕ κατηγορίας
    • σε καμία περίπτωση δεν γίνεται χρήση του όρου «εν ελλείψει» ούτε για τους υπαλλήλους της ΔΕ κατηγορίας
    • η αναφορά του άρθρου 2 στις θέσεις προϊσταμένων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών των Αναπτυξιακών Οργανισμών είναι απόλυτα ξεκάθαρη και προβλέπει μηχανικούς πανεπιστημιακού η τεχνολογικού τομέα
    • όπου ο νομοθέτης ήθελε να προβλέψει κάτι διαφορετικό, το ξεκαθαρίζει σαφέστατα προβλέποντας για τις θέσεις Γενικού Διευθυντή Ε.Δι.Τ.Υ. ΠΕ μηχανικούς με Α΄ βαθμό.
    • έχοντας στόχο να αναδειχθούν σε θέσεις ευθύνης οι πλέον άξιοι και ικανοί υπάλληλοι, η επιλογή προϊσταμένων στηρίζεται στην αξιολόγηση που περιλαμβάνει αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια και συγκεκριμένα:
    α) μοριοδότηση βάσει τυπικών, εκπαιδευτικών προσόντων και προσόντων επαγγελματικής κατάρτισης,
    β) μοριοδότηση βάσει εργασιακής εμπειρίας και άσκησης καθηκόντων ευθύνης,
    γ) μοριοδότηση βάσει αξιολόγησης
    δ) μοριοδότηση βάσει συνέντευξης
    • οι υπάλληλοι της ΠΕ και της ΤΕ κατηγορίας θεωρούνται και αντιμετωπίζονται ως στελέχη των Υπηρεσιών του Δημοσίου και ως απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τα πτυχία τους μοριοδοτούνται με την ίδια διαδικασία.

    Οι ΠΕ υπάλληλοι εξακολουθούν να διατηρούν βαθμολογικό και μισθολογικό προβάδισμα (Ν. 4354/2015) και οι μηχανικοί 5ετούς φοίτησης έχουν την πριμοδότηση με 150 μόρια του πτυχίου τους ως επιπέδου master, το οποίο δεν θα πρέπει βεβαίως να επιφέρει μισθολογικές μεταβολές (Ν. 4485/2017 άρθρο 46 παρ.2).

    Είναι εμφανής και ξεκάθαρη η πρόθεση της Πολιτείας να αξιοποιήσει το σύνολο του στελεχιακού της δυναμικού, και έχει επεκτείνει τη δυνατότητα αυτή και στους αποφοίτους κολεγίων, στους οποίους έχει αναγνωρισθεί μόνο επαγγελματική και όχι ακαδημαϊκή ισοτιμία των τίτλων σπουδών(Π.Δ. 50/2001 Κωδικοποίηση προσοντολογίου αρθ. 26 παρ.11) και ο πρόσφατος Ν. 4653/24-1-2020, αρθ. 50.

    Κύριε Περιφερειάρχη,
    η στρεβλή εφαρμογή του «προβαδίσματος» και η εμμονή στη σκληρή εφαρμογή του όπως εμφανίζεται στην πρόταση τροποποίησης του ΟΕΥ της Περιφέρειας, μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στη στελέχωση και την αποτελεσματικότητα των Υπηρεσιών, διότι παραγκωνίζονται πλέον έμπειρα και ικανά στελέχη τους. Άλλωστε σύμφωνα και με τις εγκυκλίους του Υπουργείου, το προβάδισμα παρακάμπτεται εύκολα και αβίαστα με την προσθήκη τεκμηρίωσης.
    Κανείς δεν πείθεται πλέον ότι με τις συνθήκες που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και τις ανάγκες που όλο και πιο επιτακτικά αντιμετωπίζει η Δημόσια Διοίκηση, ο ουσιαστικός έντεχνος αποκλεισμός της συμμετοχής στην αξιολόγηση που προβλέπει ο νόμος για στελέχη που διαθέτουν πτυχίο Ανώτατης – Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μεταπτυχιακούς ή και διδακτορικούς τίτλους σπουδών, έχει ως στόχο την εύρυθμη και αναβαθμισμένη λειτουργία των Υπηρεσιών. Ειδικά όταν ανατρέπεται αναίτια και αυταρχικά η υπάρχουσα κατάσταση, αφού στον ισχύοντα ΟΕΥ προβλέπονται για το σύνολο σχεδόν των θέσεων υπάλληλοι των κατηγοριών ΠΕ ή ΤΕ και με την πρόταση που κατατίθεται, οι ΤΕ Μηχανικοί περιορίζονται σε ελάχιστες θέσεις, οι οποίες αφορούν μόνο Τμήματα, τα οποία μάλιστα δεν θεωρούνται αιχμής. Αντίθετα πολύ εύκολα οδηγείται στο συμπέρασμα ότι εφαρμόζεται ένας υπέρμετρος και ιδιότυπος προστατευτισμός και ευνοιοκρατία υπέρ των υπαλλήλων της ΠΕ κατηγορίας, προκειμένου να επιλεγούν με ευκολία χωρίς ανταγωνισμό στις θέσεις προϊσταμένων.
    Κύριε Περιφερειάρχη,
    Ζητάμε:
    • να μας δίνεται η δυνατότητα να αξιολογούμαστε σύμφωνα με το ν.4674/2020 προβλέποντας για τις θέσεις που μπορούν να προΐστανται μηχανικοί υπαλλήλους των κατηγοριών ΠΕ ή ΤΕ και εφόσον κριθούμε ικανοί, να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μας σε θέσεις προϊσταμένων.
    • Η τροποποίηση του Οργανισμού της Περιφέρειας να συνταχθεί σύμφωνα με τις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας, προστατεύοντας το δικαίωμα και ενισχύοντας το κίνητρο για υπηρεσιακή εξέλιξη σε όλους τους υπαλλήλους των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ όπως προβλέπει ο νόμος.
    • Να αποτραπούν προσπάθειες και μεθοδεύσεις κύκλων που εξυπηρετώντας συντεχνιακά συμφέροντα και προσωπικές σκοπιμότητες, τακτικές που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Δημόσιο συμφέρον, στοχεύουν να καταδικάσουν σε στασιμότητα έμπειρα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης που πιθανόν διαθέτουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, σεμινάρια επιμόρφωσης, ξένες γλώσσες κλπ στερώντας τους το όραμα και την προσπάθεια για κάθε είδους βελτίωση, ακυρώνοντας κάθε προοπτική εξέλιξής τους στην ιεραρχία.

    Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία και ζητούμε τον καθορισμό συνάντησης μαζί σας το συντομότερο.

    TO ΔΣ

  • 28 Αυγούστου 2020, 12:29 | ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΤΣΙΑΛΤΑ

    1. Σχετικά με τις αρμοδιότητες για του Τμήματος Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων των Περιφερειακών Ενοτήτων που περιγράφονται στο Άρθρο 34 :
    a. Από το Τμήμα ασκείται και η αρμοδιότητα της «Χορήγησης αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας Ενεργειακών Συστημάτων Κλιματισμού Χώρων μέσω της εκμετάλλευσης της θερμότητας γεωλογικών σχηματισμών που δεν χαρακτηρίζονται γεωθερμικό πεδίο», η οποία δεν έχει συμπεριληφθεί.
    b. Επίσης, η «αδειοδότηση και έλεγχος των Κέντρων Αποθήκευσης και Διανομής» σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
    c. Η αρμοδιότητα «ΕΜ2.1.0.0-A16 Εκτίμηση της αξίας μηχανημάτων για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας τους για επιχειρήσεις αρμοδιότητας του Τμήματος» ασκείται από τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την Παράγραφο Γ του Ν. 4152/2013 (ΦΕΚ 107Α).
    d. Η αρμοδιότητα «ΕΜ2.1.0.0-A11 Έγκριση παραγωγής εκρηκτικών υλών» ασκείται από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης (Διευθύνσεις Ασφαλείας)
    e. Η αρμοδιότητα «ΕΜ2.1.0.0-A17 Τήρηση του μητρώου των συνεργείων συντήρησης ανελκυστήρων», μάλλον πρέπει να ασκείται από τα Τμήματα Επαγγελματικών Αδειών των Περιφερειακών Ενοτήτων, γιατί αφορά άσκηση τεχνικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων που έχουν συνάφεια με τις δραστηριότητες που περιγράφονται στο Α μέρος του Ν. 3982/2011 οι οποίες ασκούνται από τα Τμήματα Επαγγελματικών Αδειών. Τα Τμήματα Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ασχολούνται με τις δραστηριότητες που περιγράφονται στο Β΄ μέρος του Ν. 3982.
    2. Στον νέο ΟΕΥ, δημιουργείται η Γενική Διεύθυνση Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών, με συγχώνευση των σημερινών Διευθύνσεων Ανάπτυξης και των Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών. Η Διεύθυνση Ανάπτυξης ήδη ασκεί πολλές και ετερόκλητες μεταξύ τους αρμοδιότητες (βιομηχανία- εμπόριο- τουρισμός) και έρχεται να προστεθεί ό όγκος των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Μεταφορών. Η νέα Γενική Διεύθυνση διαφαίνεται ότι θα είναι ανομοιογενής, ετερόκλητη και δυσκίνητη. Επιπλέον, σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης, δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο τμήμα συντονισμού για τις Διευθύνσεις Μεταφορών των ΠΕ. Ο συντονισμός θα ασκείται απευθείας από τον Γενικό Διευθυντή;
    3. Η μετονομασία των Διευθύνσεων Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων σε Διευθύνσεις Βιομηχανίας, Εμπορίας και Τουρισμού θα επιφέρει δυσχέρεια στην άσκηση των αρμοδιοτήτων εφόσον στον ισχύον θεσμικό πλαίσιο γίνεται αναφορά σε «Διευθύνσεις Ανάπτυξης των ΠΕ».
    4. Δεν υπάρχει κάπου η αρμοδιότητα της μέριμνας των κτιριακών υποδομών της Περιφέρειας (διαχείριση κτιριακών υποδομών, παρακολούθηση και καταγραφή αναγκών, συντηρήσεις κτηρίων και εγκαταστάσεων κτλ).
    5. Η ανάλυση των αρμοδιοτήτων κάποιων Διευθύνσεων είναι πολύ λεπτομερής και εκτεταμένη, ενώ σε άλλες γενικευμένη σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Για παράδειγμα, η αρμοδιότητα του Τμήματος Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων των ΠΕ “ΕΜ2.1.0.0-A1 Αδειοδότηση και έλεγχος των πάσης φύσεως βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων και αποθηκών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία”, είναι μια γενικευμένη μεγάλη κατηγορία αρμοδιοτήτων, η οποία θα μπορούσε να αναλυθεί στις δραστηριότητες: “α. αδειοδότηση επαγγελματικών εργαστηρίων”, ” β. έλεγχος επαγγελματικών εργαστηρίων”, “γ. αδειοδότηση εγκαταστάσεων χαμηλής και μέσης όχλησης” , “δ. έλεγχος εγκαταστάσεων χαμηλής και μέσης όχλησης” , “ε. αδειοδότηση εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης” κτλ. Θα έπρεπε να υπάρχει μια ομοιομορφία στο επίπεδο ανάλυσης,

  • 28 Αυγούστου 2020, 11:35 | ΜΗΣΙΑΔΗΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ

    Δημιουργία Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε.Καστοριάς, καθώς και στις αντίστοιχες Δ/νσεις των Π.Ε. της Περιφέρειας.
    Λόγω του μεγάλου όγκου δουλειάς – μεγάλος αριθμός υπαλλήλων (34).
    Μέχρι σήμερα η διεκπεραίωση των αιτήσεων – εγγράφων γινόταν από υπάλληλο του Τμήματος Αλιείας με πολλά προβλήματα : Στην διαδικασία της αξιολόγησης αξιολογούνταν από τον προιστάμενο του χωρίς να έχει καμμία σχέση με το τμήμα.
    Κανονική άδεια δεν μπορούσε να πάρει (μεγάλης διάρκειας) γιατί δεν υπήρχε αντικαταστάτης. Επιτακτική ανάγκη είναι η δημιουργία τμήματος με δύο υπαλλήλους.

  • 28 Αυγούστου 2020, 11:56 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ

    Για την Διάρθρωση των Υπηρεσιών

    Την Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης την βρίσκουμε και στους Οργανισμούς όλων των άλλων Περιφερειών της Ελλάδας, στην Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας, όπως επίσης σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 63/2005 ΦΕΚ 98/Α/22-4-2005 και στον οργανισμό του Υπουργείου Εσωτερικών.

    Παρότι η Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συνεργάζεται με όλες τις Υπηρεσίες του Φορέα, έχει την μεγαλύτερη συνάφεια με τις Διευθύνσεις Διοίκησης και Οικονομικού, λόγω των αρμοδιοτήτων τους για όλους τους υπαλλήλους των Υπηρεσιών.

    Επιπρόσθετα, είμαστε σύμφωνοι με την Εισηγητική έκθεση της διαβούλευσης όσο αφορά την αναπτυξιακή τροχιά της ΠΔΜ, όμως δεν είμαστε σύμφωνοι με την ανάγκη διαφοροποίησης της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας σε σχέση με τη σημερινή της μορφή, διότι με τον τρόπο που υπάρχει σήμερα το «σχήμα» διοίκησης είναι πιο σύντομο και με περισσότερες ομοιότητες.

    Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, προτείνουμε να μην συμπεριληφθεί η Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Γενική Διεύθυνση Οργάνωσης και Ανάπτυξης και να παραμείνει στην Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας, με την αλλαγής ονόματος της Γενικής Διεύθυνσης ή παραμένοντας με την σημερινή ονομασία της.

    Για τις αρμοδιότητες

    για το Α0.2,
    στο Άρθρο 15, στο 2, προτείνουμε να αφαιρεθούν οι τέσσερις πρώτες σειρές, αφού η διατύπωση περί πλήρους πρόσβασης (παρότι υπάρχει η βεβαίωση της εχεμύθειας, που ούτως ή άλλως ως δημόσιοι υπάλληλοι όλοι ορκιστήκαμε να τηρούμε) αποτελεί επικίνδυνο πλεονασμό, ειδικά για αρμοδιότητες των Διευθύνσεων που ανήκουν στην Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας που απαιτείται και γνώση και ευθύνη κάθε πράξης

  • 28 Αυγούστου 2020, 11:20 | Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
    ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
    ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
    Μπουσίου & Εστίας 3, ΚΟΖΑΝΗ, 50100

    Κοζάνη 28-8-2020
    Αρ. Πρωτ. 8

    ΠΡΟΣ : Όπως πινακας αποδεκτών

    ΘΕΜΑ: Διαβούλευση επί του σχεδίου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

    Η σύνταξη ενός Οργανισμού Εσωτερικού Υπηρεσίας (ΟΕΥ) πρέπει να διαπνέεται από θεμελιώδεις αρχές, όπως: ο εξορθολογισμός της στελέχωσης των υπηρεσιών, η βέλτιστη αξιοποίησή του ανθρώπινου δυναμικού, η ανάπτυξη της περιφέρειας και η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Το ζητούμενο δε είναι ένας ΟΕΥ σύγχρονος, λειτουργικός, αποτελεσματικός, ένας οργανισμός στην υπηρεσία του ίδιων τελικά των πολιτών και των φορέων της κοινωνίας.
    Συμμετέχοντας ενεργά και ουσιαστικά στη διαβούλευση για τον ΟΕΥ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), με αφετηρία την πλήρη γνώση της οργάνωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειάς μας, εκφράζουμε την άποψή μας, καταθέτοντας το παρόν υπόμνημα. προκειμένου να συνεκτιμηθεί για τη διαμόρφωση της τελικής μορφής του ΟΕΥ πριν να κατατεθεί προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
    Σημειώνουμε ότι το υπόμνημα αυτό είναι προϊόν ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των μελών της ΕΜΔΥΔΑΣ και της υποστηρικτικής ομάδας μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, αφού προηγουμένως μελετήθηκε όχι μόνο ο ισχύων ΟΕΥ της ΠΔΜ, αλλά και των λοιπών Περιφερειών της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.
    Κατ’ αρχάς, κρίνουμε σκόπιμο να καταθέσουμε μια πραγματικά βασική διαπίστωση, που αφορά το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειάς μας. Σήμερα, οι απασχολούμενοι υπάλληλοι στην Περιφέρεια ανέρχονται στους 597 μαζί με τους αποσπασμένους. Ο ισχύων ΟΕΥ προβλέπει 620 υπαλλήλους προκειμένου να λειτουργήσει ο φορέας. Ενώ ο προτεινόμενος ΟΕΥ προβλέπει 1.106 υπαλλήλους. Από τη στιγμή που δεν θα μπορεί να γίνει καμία πρόσληψη στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, ενόσω δεν θα καλύπτονται οι 520 κενές θέσεις με κινητικότητα υπαλλήλων από άλλους φορείς εγείρονται εύλογα ερωτηματικά και απορίες, που καταλήγουν, ασφαλώς, στο συμπέρασμα ότι ο υπό διαβούλευση ΟΕΥ είναι ανεδαφικός και ανεφάρμοστος. Δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας της χώρας μας και των περιορισμένων δυνατοτήτων ο στόχος του υπερδιπλασιασμού του ανθρώπινου δυναμικού της ΠΔΜ καθιστά τον ΟΕΥ ανέφικτο, θεωρητικό και σχέδιο επί χάρτου.
    Ειδικότερα καταθέτουμε τις εξής σημειακές προτάσεις/παρατηρήσεις για την όσο το δυνατόν πιο οργανωτική βελτιστοποίηση του προτεινόμενου σχεδίου ΟΕΥ της ΠΔΜ:
    Α) Προβάδισμα των κατηγοριών στην επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων. Σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου και στο πλαίσιο της δεοντολογίας και των επιταγών της σύγχρονης εποχής αποτελεί μονόδρομο η διατύπωση «εν ελλείψει». Άλλωστε σ’ όλες τις περιπτώσεις δεν δημιουργείται κανένα απολύτως κενό στην κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών. Κατ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η πληρέστερη και αποτελεσματικότερη άσκηση των αρμοδιοτήτων της οργανικής μονάδας. Παράλληλα δε αποφεύγονται και οι προκλητικές αδικίες, πράγμα το οποίο γίνεται με την διατύπωση του διαζευκτικού «ή», που οδηγεί στην απαράδεκτη ίση μεταχείριση άνισων. Στο σχέδιο του ΟΕΥ γίνεται επιλεκτική εφαρμογή τήρησης του προβαδίσματος των κατηγοριών (άρθρο 97) του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.
    Β) Στη Δ/νση Ποιότητας και Αποδοτικότητας καθώς και στα Τμήματα της, είναι όντως απορίας άξιο και κατακριτέο το γεγονός να μπορούν να προΐσταται υπάλληλοι μόνο της κατηγορίας ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού και να εξαιρούνται οι Διπλ. Μηχανικοί, οι οποίοι μάλιστα κατά γενική ομολογία γνωρίζουν άριστα, όχι μόνο τη θεωρητική πλευρά της στρατηγικής της ποιότητας και της αποδοτικότητας, αλλά και τον τρόπο της ορθής εφαρμογή της.
    Γ) Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η Δ/νση (μαμούθ-συνονθύλευμα) Στρατηγικού Σχεδιασμού με την ανορθόδοξη υπερσυγκέντρωση ανομοιογενενών αντικειμένων/αρμοδιοτήτων, χωρίς καμία συνάφεια και οργανική σύνδεση εντάσσοντάς τα σε 7 «επιτελικά» Τμήματα. Επειδή η λειτουργία περνάει μέσα από τη στελέχωση άλλων 25 υπαλλήλων που θα προστεθούν στους 7 υπηρετούντες την καθιστά εκ προοιμίου ανέφικτη και προκαλεί έντονο σκεπτικισμό ως προς τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί.
    Δ) Δεν αντιλαμβανόμαστε εκ πρώτης την ανάγκη που εξυπηρετεί η δημιουργία Τμήματος Διαχείρισης Φραγμάτων, Γεφυρών και λοιπών Υποδομών της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών όταν αυτές οι αρμοδιότητες δεν ανήκουν στην Περιφέρεια και εκ δευτέρας το λόγο για τον οποίο στα Τμήματα Λειτουργίας Επαρχιακού Δικτύου και Μηχανολογικού Εξοπλισμού δεν τηρείται το προβάδισμα των κατηγοριών.
    Ε) Επίσης, αυθαίρετα και παράνομα δεν τηρείται το προβάδισμα των κατηγοριών στα Τμήματα και στη Δ/νση Διαφάνειας και Ηλ. διακυβέρνησης.
    ΣΤ) Είναι αυτονόητο, ουσιαστικά και οργανωτικά, ότι η Δ/νση Πολιτικής Γης (με κατεξοχήν τεχνικό αντικείμενο) να ανήκει στην Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος και Υποδομών και τα Τμήματα Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού των Περιφερειακών Ενοτήτων Γρεβενών, Καστοριάς, και Φλώρινας να ανήκουν στην εν λόγω Δ/νση (όχι στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας). Στη Δ/νση, αλλά και σε όλα τα Τμήματά, φυσικά, θα πρέπει να προΐστανται υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Μηχανικών και «εν ελλείψει» αυτών υπάλληλοι άλλων κλάδων.
    Ζ) Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το σκεπτικό και τη στόχευση της προτεινόμενης συγχώνευσης των Τμημάτων Υδροοικονομίας και Περιβάλλοντος στην Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού.
    Η) Είναι παντελώς ασύμβατη και αδικαιολόγητη η συνένωση δύο ανόμοιων Γενικών Διευθύνσεων, της Ανάπτυξης και των Μεταφορών και ιδίως όταν σ’ αυτές ανήκουν 10 Δ/νσεις (Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων/Έδρα, Διεύθυνση Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού/Έδρα 4 Δ/νσεις Ανάπτυξης σ όλες τις ΠΕ και 4 Δ/νσεις Μεταφορών σε όλες τις ΠΕ) και. στη θέση αυτών να δημιουργείται μία, η Γενική Διεύθυνση Οργάνωσης και Ανάπτυξης, στην οποία σήμερα υπάγεται μόνο η Δ/νση του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού. Με το παρόν σχέδιο του ΟΕΥ σ’ αυτή τη Γενική Δ/νση θα ανήκουν η Δ/νση Στρατηγικού Σχεδιασμού και η Δ/νση Ποιότητας και Αποδοτικότητας, που δημιουργούνται με μεταφερόμενες αρμοδιότητες και αντικείμενα από άλλες Δ/νσεις και η Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλ. Διακυβέρνησης που μεταφέρεται από τη Γενική Διεύθυνση Διοίκησης και Οικονομικών, συνολικά τέσσερις (4) Δ/νσεις.
    Θ) Είναι εκτός τόπου και χρόνου η πρόταση για κατάργηση της Διεύθυνσης Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων (Έδρα). Μια Δ/νση, η οποία μετά και τις νέες της αρμοδιότητες (βλ. Ν. 4512/2018) όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά να ενισχυθεί παντιοτρόπως. Παρόλα αυτά είναι η μοναδική υπό κατάργηση Δ/νση. Δεν εξηγείται πειστικά πως γίνεται μια Δ/νση ζωτικής σημασίας για την Περιφέρειά μας, να συρρικνώνεται σε Τμήμα και να συγχωνεύεται με την μη συναφή Διεύθυνση, Εμπορίου & Τουρισμού-Πολιτισμού. Στις λέξεις κλειδιά βιομηχανία, ενέργεια, φυσικοί πόροι, ορυκτός πλούτος, απολιγνιτοποίηση, ανάπτυξη δεν υπάρχει καμιά λογική απάντηση.
    Ι) Στερείται δικαιολογητικής βάσης η πρόβλεψη για Περιφερειακή Δ/νση Ελέγχου Δόμησης-Περιφερειακό Παρατηρητήριο και Τμήματα Ελέγχου Δόμησης-Τοπικά Παρατηρητήρια γιατί στο άρθρο 2 παρ.3 του Ν.4495/17 ρητά ορίζεται ότι η στελέχωση, το προσωπικό κλπ θα καθοριστεί με ΠΔ, το οποίο δεν έχει εκδοθεί:
    «3. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών κατόπιν προτάσεως των αρμοδίων Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται η στελέχωση, το αναγκαίο προσωπικό, η κατάρτισή του, η υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την οργάνωση και λειτουργία των Περιφερειακών Διευθύνσεων «Ελέγχου Δόμησης – Περιφερειακών Παρατηρητηρίων» και των αντίστοιχων Τμημάτων – Τοπικών Παρατηρητηρίων».
    Ολοκληρώνουμε με δύο επισημάνσεις:
    Η Περιφέρεια αποτελεί τον κατ’ εξοχήν παράγοντα για την επίτευξη της τοπικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Η Αξιοποίηση και η Διαχείριση του Ανθρωπίνου Δυναμικού αποτελεί στρατηγικό Εργαλείο στη διάθεση της Περιφερειακής Αρχής. Μόνο μέσα από την ανάπτυξη των στελεχών σε συνδυασμό με την προσφορά ποιότητας στις υπηρεσίες της ΠΔΜ, μπορεί να επέλθει ανάπτυξη στον ίδιο τον οργανισμό. Ο στόχος αυτός μπορεί να κατακτηθεί με την προϋπόθεση να εξασφαλισθούν σ’ όλους τους εργαζόμενους, χωρίς αποκλεισμούς, ίσες ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και επαγγελματική εξέλιξη.
    Συγκεκριμένα, επισημαίνουμε ότι στον υπάλληλο κατηγορίας ΠΕ που στελεχώνει οποιοδήποτε Τμήμα, θα πρέπει να του δίδεται η δυνατότητα της ολοκληρωμένης υπηρεσιακής εξέλιξης. Για του λόγου το αληθές αναφέρουμε το παράδειγμα ΠΕ Μηχανικού, που υπηρετεί σε Τμήμα Προμηθειών Δ/σης Οικονομικού-Διοικητικού, ΠΕ Μηχανικού που υπηρετεί σε Τμήμα Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας καθώς και ΠΕ Δασολόγου που υπηρετεί σε Τμήμα της Δ/νσης Πολιτικής Γης που είναι καταδικασμένοι σε στασιμότητα, μέχρι να συνταξιοδοτηθούν ως απλοί υπάλληλοι, αφού ο ΟΕΥ τους έχει στερήσει το δικαίωμα υπηρεσιακής εξέλιξης.
    Επίσης επισημαίνουμε πως επίκειται «ανακάτεμα» αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο, εφόσον θα τεθεί σε διαβούλευση το πόρισμα της επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών. Επομένως, η όποια επίσπευση του ΟΕΥ θα αγνοήσει/αδικήσει τους συναδέλφους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι οποίοι θα είναι υπάλληλοι δεύτερης ταχύτητας, αφού δεν θα «προλάβουν» χρονικά τις τοποθετήσεις προϊσταμένων. Συνεπώς, σωστό και δίκαιο είναι ο νέος ΟΕΥ να ακολουθήσει την διαβούλευση του Υπουργείου Εσωτερικών, για το εν λόγω θέμα .
    Προτείνουμε:
    Πρώτον: στον προσφάτως ψηφιοποιημένο ισχύοντα ΟΕΥ, να προστεθούν και οι ειδικότητες με τις οποίες πρέπει να στελεχωθούν συντομότατα οι υπηρεσίες και έχουν ήδη υποδειχθεί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου η κινητικότητα του Οκτωβρίου του 2020 να βρει καθόλα έτοιμη την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας. Η πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δευτέρας 31/08/2020.
    Δεύτερον: Την επαναδιατύπωση του σχεδίου ΟΕΥ, με ανάπτυξη σημειακών αλλά ρεαλιστικών τροποποιήσεων επί του ισχύοντος ΟΕΥ, με στόχο τον εξορθολογισμό της στελέχωσης των υπηρεσιών και τη βέλτιστη αξιοποίησή του ανθρώπινου πλούτου, ως συνέχεια με προοπτική, της ανθεκτικής 10ετούς λειτουργίας της αιρετής Περιφέρειας, αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία που αποκτήθηκε, σε εξαιρετικά δυσοίωνες συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας και γενικότερης κρίσης.

    Για το Δ.Σ.
    Η Πρόεδρος

    Τζαγκαρίδου Αναστασία
    Πολιτικός Μηχανικός

    Ο Γεν. Γραμματέας

    Δισλής Βασίλειος
    Πολιτικός Μηχανικός

    Πίνακας Αποδεκτών
    1. Περιφερειάρχης
    Δυτικής Μακεδονίας
    Ενταύθα.
    2. Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου
    Ενταύθα.
    3. Εκτελεστικός Γραμματέας Π.Δ.Μ.
    4. Συνδυασμός «Ανατροπή – Δημιουργία»
    5. Συνδυασμός «Ελπίδα»
    6. Συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Μακεδονίας»
    7. Συνδυασμός « Ελληνική Αυγή για την Δυτική Μακεδονία»
    8. Συνδυασμός «Αριστερή Συμπόρευση για την ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»

  • 28 Αυγούστου 2020, 09:14 | Τσώκρη Κλεοπάτρα

    Λαμβάνοντας υπόψη, τις αυξανόμενες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει μία σύγχρονη Περιφέρεια ιδιαίτερα λόγω των δύσκολων συνθηκών που ολοένα επιβάλλουν αυξανόμενες αρμοδιότητες, και την δημιουργία υποστηρικτικού περιβάλλοντος λειτουργίας για όλα τα υπηρεσιακά στελέχη και κυρίως για τον πολίτη, με στόχο την αυξητική αποτελεσματικότητα ανάπτυξης της περιοχής μας καταθέτουμε τις απόψεις μας επί του Σχεδίου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), καθώς και τις προτάσεις αναδιοργάνωσης και βελτίωσής του για την Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και όχι μόνον.

    Αναλυτικότερα

    Για την ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Α
    Διάρθρωση οργανικών μονάδων, Τμήμα Α΄, Κεντρική Υπηρεσία – Περιφερειακές Υπηρεσίες, Κεφάλαιο Α΄, Διάρθρωση οργανικών μονάδων, Άρθρο 8
    Αναλυτική Διάρθρωση Υπηρεσιών
    (σύμφωνα με τα στοιχεία του αρχείου ../cons/wp-content/uploads/2020/07/2020-diarthrosi.pdf)
    Παραδοσιακά οι αρμοδιότητες των Υπηρεσιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) του Ελληνικού κράτους τοποθετούνταν υπό του αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών. Συγκεκριμένα με το Προεδρικό Διάταγμα 63/2005 ΦΕΚ 98/Α/22-4-2005 Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, συστήθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών και αντικαταστάθηκε με το Νόμο 4622/2019 : Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης.

    Επίσης η τοποθέτηση της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας είναι «κοινός τόπος», μιας και την βρίσκουμε και στους Οργανισμούς όλων των άλλων Περιφερειών της Ελλάδας,

    Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας με Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
    Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου ως Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας με Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
    Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας με Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΠΚΜ
    Περιφέρεια Ηπείρου ως Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και Εσωτερικής Λειτουργίας με Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
    Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ως Γενική Διεύθυνση Διοίκησης, Οικονομικών & Πληροφορικής με
    Διεύθυνση Πληροφορικής Και Εξυπηρέτησης Του Πολίτη
    Περιφέρεια Θεσσαλίας ως Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας με Διεύθυνση Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών
    Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας με Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
    Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας με Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
    Περιφέρεια Πελοποννήσου ως Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας με Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
    Περιφέρεια Αττικής ως Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας με Διεύθυνση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.)
    Περιφέρεια Κρήτης ως Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας με Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
    Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας με Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Συνηγορώντας το γεγονός ότι, παρότι η Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συνεργάζεται με όλες τις Υπηρεσίες του φορέα, παρότι έχει ξεχωριστό ύφος και ρόλο και για αυτό διαφέρει από τις άλλες Υπηρεσίες, έχει την μεγαλύτερη συνάφεια με τις Διευθύνσεις Διοίκησης και Οικονομικού, λόγω των οριζόντιων αρμοδιοτήτων που εκτελούνται.

    Επίσης, το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνονται και υλοποιήσεις έργων (διαδικασίες έργων -εισηγήσεων-μελετών-υλοποιήσεων κ.λ.π.) στις αρμοδιότητές της εν λόγο Διεύθυνσης (όπως κατ’ αντιστοιχία π.χ. στις Τεχνικές Υπηρεσίες), αυτό δεν την κατατάσσει σε «πλησιέστερη» θέση με τις Διευθύνσεις και νεοσυσταθέντα και μη Τμήματα της νέας ΟΑ (Γενικής Διεύθυνσης Οργάνωσης και Ανάπτυξης).

    Είναι πολύ μακρινό το παρελθόν, επί Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, όταν το Τμήμα Οργάνωσης και Πληροφορικής ήταν στην Διεύθυνση Προγραμματισμού. Από τότε έχουν επιτευχθεί πολλές αλλαγές που δεν γίνεται ούτε να μη ληφθούν υπόψη ούτε να ακυρωθούν.

    Συνεχίζοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι, φυσικά συμφωνούμε με τον υποστηρικτικό χαρακτήρα σε επιτελικές αποφάσεις που έχει ούτως ή άλλως η Διεύθυνση αυτή όπως έχει αποδείξει μέχρι τώρα, και που πάντα θα έχει, ασχέτως τοποθετήσεων της σε όποια Γενική Διεύθυνση ή όχι (για το όχι έπεται επεξήγηση).

    Επίσης συμφωνούμε και με όλα όσα σε θεωρητικό επίπεδο παρατίθενται στην Εισηγητική έκθεση (https://opengov.pdm.gov.gr/cons/wp-content/uploads/2020/07/2020-oey-eisigisi.pdf) της διαβούλευσης και για την αναπτυξιακή τροχιά της ΠΔΜ και για την Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (σελίδες 8, 9, 20), όμως δεν βλέπουμε την ανάγκη διαφοροποίησης της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας όπως σήμερα υπάρχει, έστω και αν υπάρξει αλλαγή του ονόματος της.
    Με τον υπάρχοντα σημερινό τρόπο το «σχήμα» διοίκησης είναι πιο συνοπτικό και συναφές.

    Τα παραπάνω μας οδηγούν να προτείνουμε να αποκοπεί η Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από την Γενική Διεύθυνση Οργάνωσης και Ανάπτυξης και να μείνει στην Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας, με ενδεχόμενη αλλαγή ονόματος της Γενικής Διεύθυνσης ή παραμένοντας με τον παρόντα τίτλο της

    Εναλλακτικά

    Μεγάλο ενδιαφέρον θα είχε η πρόταση αλλαγής της δομής της Περιφέρειας μας να λαμβάνει υπόψη όλες τις εξελίξεις που έχουν διαμορφωθεί και σε κεντρικό κρατικό διοικητικό και κυβερνητικό επίπεδο.

    Αναφέρω ότι, με το Προεδρικό Διάταγμα 65/2011 (ΦΕΚ Α΄ 147/27.06.2011) διασπάστηκε το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στα Υπουργεία α) Εσωτερικών και β) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
    Στη συνέχεια, με το Προεδρικό Διάταγμα 81/2019 (ΦΕΚ 119 Α΄/08-07/2019) δημιουργήθηκε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μια νέα μονάδα δημόσιας διοίκησης η οποία για πρώτη φορά συγκέντρωσε όλες τις κρίσιμες δομές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών που σχετίζονται με την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τον ευρύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

    Έτσι ξεχώρισε εντελώς η ψηφιακή πολιτική και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση της χώρας από τα Υπουργεία Εσωτερικών ή Διοικητικής μεταρρύθμισης ή οποιοδήποτε άλλο Υπουργείο.
    Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης καλείται να λειτουργήσει ως ομπρέλα προς όλα τα Υπουργεία και να δώσει λύσεις απλοποίησης και ψηφιοποίησης των διαδικασιών.

    Κατ’ αναλογία με το κεντρικό-κρατικό κυβερνητικό σκεπτικό περί «Διοίκησης» με την πλατύτερη έννοια και στην ίδια φιλοσοφία καθώς η Περιφέρειά μας λειτουργεί ως μία «τοπική κυβέρνηση», λογικό θα ήταν η απόσπαση της Διεύθυνσης μας από την Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας και η δημιουργία της ως Αυτοτελούς Διεύθυνσης με παρόμοιο ρόλο με αυτό του αντίστοιχου Υπουργείου.

    Έτσι, αναγνωρίζοντας τον καίριο ρόλο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των δυνατοτήτων του ψηφιακού μετασχηματισμού, μπορούμε να επιχειρήσουμε αναδιαρθρώνοντας την βασική μας κατεύθυνση πραγματικά, με τρόπο ευέλικτο, αποτελεσματικό και λειτουργικό, που είναι ο εκσυγχρονισμός της αυτοδιοικητικής μορφής της Περιφέρειας.

    Επιπλέον υπάρχει ήδη Αυτοτελής Διεύθυνση στο Οργανόγραμμα (η Α1. Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας)

    Για την ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ B
    Αρμοδιότητες – Διαδικασίες οργανικών μονάδων, Αρμοδιότητες Οργανικών Μονάδων, Κεφάλαιο Α΄, Αρμοδιότητες Υπηρεσιών υπαγόμενων στον Περιφερειάρχη, Άρθρο 22
    Διάρθρωση – Επιχειρησιακός Σκοπός – Αρμοδιότητες
    (σύμφωνα με τα στοιχεία του αρχείου ../cons/wp-content/uploads/2020/07/2020-armodiotites.pdf)

    Προτείνουμε την αλλαγή στην φρασεολογία κειμένου

     για το Α0.2,
    στο Άρθρο 15, στο 2, προτείνουμε να απαλειφθούν οι τέσσερις πρώτες σειρές, καθόσον η διατύπωση περί πλήρους πρόσβασης (παρότι υπάρχει η βεβαίωση της εχεμύθειας, που ούτως ή άλλως ως δημόσιοι υπάλληλοι όλοι ορκιστήκαμε να τηρούμε) αποτελεί επικίνδυνο πλεονασμό, ειδικά για αρμοδιότητες της Διεύθυνσής Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (που η διαχειριστική δυνατότητα απαιτεί και γνώση και ευθύνη κάθε πράξης).

    Η ζητούμενη αποτελεσματικότητα εξάλλου της παραπάνω, καλύπτεται από τις επόμενες σειρές του κειμένου που μπορούν να παραμείνουν ως έχουν

    ..Οι προϊστάμενοι και υπάλληλοι των οργανικών μονάδων συνεργάζονται και παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες στους Εσωτερικούς Ελεγκτές, διευκολύνοντας με κάθε τρόπο το έργο τους…

    Έτσι λοιπόν οποιαδήποτε στοιχεία αιτηθούν αρμοδίως οι Εσωτερικοί Ελεγκτές μπορούν να τα έχουν στα πλαίσια της συνεργασίας με τους συναδέλφους, εφόσον μάλιστα πρέπει να διευκολυνθούν με κάθε τρόπο στο έργο τους, στη βάση της κοινής στρατηγικής όλων των Υπηρεσιών της ΠΔΜ.

    Για την ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Δ
    Προϊστάμενοι οργανικών μονάδων – Θέσεις ευθύνης, Τμήμα Β΄, Προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων, Άρθρο 55
    Προϊστάμενοι Κεντρικών Υπηρεσιών – Περιφερειακών Υπηρεσιών
    (σύμφωνα με τα στοιχεία του αρχείου ../cons/wp-content/uploads/2020/07/2020-proistamenoi.pdf)

    • Να αντικατασταθεί σε όλα τα Τμήματα το ..εν ελλείψει.. με το ..ή, .. κατ’ αναλογία και με άλλα Τμήματα της Περιφέρειας
    • Για την κάλυψη θέσεων ευθύνης να συμπεριληφθούν και υπάλληλοι των κατηγοριών, κλάδων και ειδικοτήτων Πληροφορικής (με τρόπο κανονικό -και όχι εν ελλείψει άλλων ειδικοτήτων-, όπως συμβαίνει με υπαλλήλους άλλων κατηγοριών π.χ. Διοικητικού-Οικονομικού, Τεχνολόγων Γεωπονίας, Γεωτεχνικών κ.α.)

    Για το σύνολο των θέσεων ευθύνης των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχουμε την αντίληψη ότι οι υπάλληλοι με προσόντα Πληροφορικής είναι ικανοί να προΐστανται εκτός της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλων οργανικών μονάδων, Τμημάτων, Διευθύνσεων, Γενικών Διευθύνσεων, γιατί
    – και έχουν λόγω της συνεργασίας τους με όλες τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας γνώση για τις περισσότερες αρμοδιότητες του φορέα μας,
    – και έχουν λόγω της φύσης των προσόντων τους οργανωτικές, συντονιστικές και αποδοτικά παραγωγικές ικανότητες
    – και γιατί θεωρούμε ότι όλες οι Υπηρεσίες μας θα διεκπεραιώνουν τις αρμοδιότητές τους μελλοντικά με τρόπους Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

    Οπότε βάσει αυτών, μπορούν να δίνουν την εργασιακή τους εμπειρία στις κάτωθι Υπηρεσίες που αναλυτικότερα παραθέτω τους κωδικούς τους:
    • Α1.1
    • ΑΚ3.5
    • ΑΟ3.1
    • ΔΟ3.1, ΔΟ3.3, ΔΟ3.4, ΔΟ3.5
    • ΕΜ1.2, ΕΜ1.3
    • ΕΜ2.2, ΕΜ2.3, ΕΜ3.4
    • ΕΜ3.1, ΕΜ3.2, ΕΜ3.5
    • ΟΑ1.1, ΟΑ1.2, ΟΑ1.4, ΟΑ1.6, ΟΑ1.7
    • ΟΑ2.1, ΟΑ2.2, ΟΑ2.3
    • ΟΑ3.4
    • ΥΜ2.1, ΥΜ2.2
    • ΥΜ3.2
    Έτσι η νέα δομή που επιδιώκει να συντονίσει και να αξιοποιήσει όλο το δυναμικό που διαθέτει η Περιφέρεια με τη διοικητική της διάσταση, να έχει περισσότερες εναλλακτικές στη διάθεσή της.
    Τσώκρη Κλεοπάτρα

    • 28 Αυγούστου 2020, 12:56 | Πασχάλης Οικονομίδης

      Ενδιαφέρουσα η οπτική σας κ. Τσώκρη…
      Διαφωνώ όμως κάθετα με δημιουργία συλλήβδην αυτοτελών Υπηρεσιών, οι οποίες μάλιστα με προδιαθέτουν για προσωπικές διαδρομές. Η ιεραρχική δομή των Υπηρεσιών του Δημοσίου πρέπει να διατηρηθεί απαρεγκλίτως. Άλλωστε εκεί βασίστηκε η Οργανωτική δομή και των σύγχρονων μεγάλων επιχειρήσεων του Ιδιωτικού τομέα..

Πίσω
Κοινοποίηση