Τα σχόλιά σας δε δημοσιεύονται άμεσα. Ελέγχονται ως προς την τήρηση των όρων συμμετοχής στη διαβούλευση
It seems you have disabled javascript. Please enable javascript for this site to function properly.
Τα σχόλιά σας δε δημοσιεύονται άμεσα. Ελέγχονται ως προς την τήρηση των όρων συμμετοχής στη διαβούλευση
ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ Ο.Ε.Υ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
• Σε όλες τις Δ/νσεις απαιτούνται Τμήματα Γραμματειακής Υποστήριξης. Η τάξη και η Οργάνωση της Υπηρεσίας ανήκει στο τμήμα αυτό.
• Στην Δ/νση Διοικητικών Υπηρεσιών υπάρχει Τμήμα κίνησης οχημάτων. Τα αντίστοιχα γραφεία των Περιφερειακών Ενοτήτων να γίνουν τμήματα.(Γιατί αυτός ο διαχωρισμός?)
• Το αυτοτελές τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου να έχει αρμοδιότητες μόνον και μόνον αυτές που ορίζει το Π.Δ 146 Οργανισμός Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
• Υπάρχει αυτοτελές τμήμα Π.Α.Μ.Π.Σ.Ε.Α στην Έδρα ενώ στις Περιφερειακές Ενότητες είναι γραφεία. Τα γραφεία των Π.Ε να γίνουν τμήματα.
• Δ/νση Ποιότητας και Αποδοτικότητας με τα τέσσερα τμήματα από δύο που ήταν σε προηγούμενο Σχέδιο Ο.Ε.Υ. Η Δ/νση αυτή παίρνει αρμοδιότητες από άλλες Δνσεις (Δ/νση Διοικητικών Υπηρεσιών,Γραφείο Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη, Εκτελεστικό Γραμματέα, Γενικούς Δ/ντές, Δ/ντές, Περιφερειάρχη, Υπουργείο Εσωτερικών,κλπ}.Είναι το Υπερόργανο Διοίκησης. Δεν απαιτείται και δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η Δ/νση.
• Η Δ/νση Στρατηγικού Σχεδιασμού με τα εφτά τμήματα από τα οποία τα τέσσερα είναι παρατηρητήρια. Άποψή μου όλες οι αρμοδιότητες αυτής της Δνσης εμπεριέχονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Θεωρώ ότι το Ανθρώπινο Δυναμικό για το καλό- Ανάπτυξη της Περιφέρειας , να στελεχώσει άλλες υπηρεσίες και όχι αυτή.
• Το νέο τμήμα Φραγμάτων, Γεφυρών και λοιπών Υποδομών της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Έδρας είναι ένα τμήμα που δεν έχει Ουσιαστικές Αρμοδιότητες. Για να υπάρχει ο λόγος ύπαρξης αυτού του τμήματος θα πρέπει όλες οι αρμοδιότητες που είναι στα άλλα τμήματα (Δομών Περιβάλλοντος και Συγκοινωνιακών έργων) και αφορούν τα φράγματα και τις Γέφυρες να μεταφερθούν σ’αυτό το Νέο Τμήμα.
• Δνση Ελέγχου Δόμησης – Περιφερειακό Παρατηρητήριο .Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης στο Νέο Ο.Ε.Υ διότι δεν έχει εκδοθεί το Π.Δ για τις αρμοδιότητες και τη στελέχωσή του.
• Στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας συγχωνεύει σε ένα τμήμα την φυτική παραγωγή , με την ζωική παραγωγή με την αλιεία και τις έγγειες βελτιώσεις και το ονομάζει Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής.
• Στις Δνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων δημιουργεί ένα νέο τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων με πάρα πολλές αρμοδιότητες και ταυτόχρονα συγχωνεύει τα τμήματα Ζωικής παραγωγής με τα τμήματα Αλιείας. Σε πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην ΑGROTIKA 2020 με κύριο θέμα την Αλιεία και τις Ιχθυοκαλλιέργειες σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας τόνισε ότι είναι η Περιφέρεια με τα περισσότερα Εσωτερικά Ύδατα και η Αλιεία – Ιχθυοκαλλιέργειες θα πρέπει να αποτελέσουν Πυλώνα ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα και στην παρούσα χρονική περίοδο (μεταλιγνιτική) είναι αναγκαία. Συμφωνώ απόλυτα και επαυξάνω με αυτή την διαπίστωση ,όμως ο Ο.Ε.Υ δεν συμφωνεί με αυτό. Προτείνω την δημιουργία μιας νέας Δ/νσης Εσωτερικών Υδάτων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με τρία τμήματα:
1.Τμήμα Γραμματειακής Υποστήριξης
2.Τμήμα Αλιείας
3.Τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων
Απαραίτητη η στελέχωση με Βιολόγους,Ιχθυολόγους,Περιβαντολλόγους,Τεχνολόγους Ιχθυολόγους,Γεωπόνους
Τεχνολόγους Γεωπονίας .
• Στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας στην Έδρα να προστεθεί το τμήμα Γραμματειακής Υποστήριξης.
• Στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων να υπάρχουν τα εξής τμήματα
1.Τμήμα Γραμματειακής Υποστήριξης
2.Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
3.Τμήμα Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης
4. Τμήμα Ζωικής Παραγωγής
5.Τμήμα Ποιοτικού Φυτουγειονομικού Ελέγχου
6.Τμήμα Γεωργιών μηχανημάτων και Αγροτικού Εξηλεκτρισμού.
7.Τα Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων να γίνουν τμήματα.
• Οι Υποδιευθύνσεις Κτηνιατρικής των Π.Ε να γίνουν Δ/νσεις Κτηνιατρικής των Π.Ε, τα Κτηνιατρικά γραφεία να γίνουν Κτηνιατρικά τμήματα καθώς επίσης και να προστεθεί και Τμήμα Γραμματειακής Υποστήριξης σε κάθε Π.Ε.
• Τέλος Δνση Πολιτικής Γής σε κάθε Π.Ε με τα εξής τμήματα
1.Τμήμα Γραμματειακής Υποστήριξης
2.Τμήμα Τοπογραφίας
3.Τμήμα Εποικισμού
4.Τμήμα Αναδασμού
Κάθε τμήμα και κάθε Δ/νση θα πρέπει να έχει ξεκάθαρες αρμοδιότητες , καθώς επίσης οι Δ/νσεις που έχουν άμεση και συχνή επαφή με τον πολίτη θα πρέπει να στελεχώνονται με το ανάλογο προσωπικό και τις ανάλογες οργανικές μονάδες. Πάντα για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη . Στο Σχέδιο του Ο.Ε.Υ παρατηρείται ακριβώς το αντίθετο. Υπάρχει αύξηση Οργανικών Μονάδων (Τμήματα , Δ/νσεων) σε υπηρεσίες που δεν έχουν άμεση επαφή με τον πολίτη , και μείωση Οργανικών Μονάδων (Τμήματα , Δ/νσεων) με συγχωνεύσεις Οργανικών Μονάδων σε υπηρεσίες που έχουν άμεση επαφή με τον πολίτη.
ΕΝΟΤΗΤΑ Δ : ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Ο πρόσφατος Νόμος του Υπουργείου Εσωτερικών 4674/2020 άρθρο 45 δίνει τη δυνατότητα διεκδίκησης – τοποθέτησης σε θέσεις ευθύνης ,Προϊσταμένων Γενικής Δ/νσης , Δ/νσης ,Τμήματος να συμμετέχουν και υπάλληλοι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Μάλιστα σε θέσεις Προϊσταμένων Τμήματος και συνάδελφοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στο σχέδιο του Ο.Ε.Υ της Π.Δ.Μ αυτό δεν ισχύει. Σε όλες τις θέσεις ευθύνης Προϊσταμένων Γενικής Δ/νσης έχει τον όρο <> που σημαίνει τον ουσιαστικό αποκλεισμό των Τ.Ε
Σε κάποιες Δ/νσεις , Τμήματα τους δίνει την δυνατότητα διεκδίκησης και στους Τ.Ε π.χ Δνσεις Δημόσιας Υγείας , Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας ,Δ/νση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Γιατί αυτός ο Διαχωρισμός και μεταξύ των Τ.Ε ?
Σε άλλες πάλι Δνσεις και τμήματα βάζει Ειδικότητες σε άλλες όχι τη στιγμή που σ αυτές τις Οργανικές μονάδες υπηρετούν και ασκούν αρμοδιότητες και υπάλληλοι άλλων ειδικοτήτων ανεξαρτήτως αν είναι Π.Ε , Τ.Ε αποκλείοντας έτσι και τις δυο κατηγορίες .
Συγκεκριμένα
• Στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας ,τμήμα Διαχείρισης Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης αποκλείει τους Τ.Ε Γεωπόνους βάζοντας τον όρο εν ελλείψει , ενώ δίνει την δυνατότητα σε ένα υπάλληλο Π.Ε Διοικητικού τη διεκδίκηση της θέσης ευθύνης τη στιγμή που στο τμήμα αυτό συνάδελφος ΤΕ Γεωπόνος εκτελεί καθήκοντα επί εικοσαετία. Αυτό δεν είναι άδικο?
• Στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής και Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης των Π.Ε αποκλείει τους Τ.Ε Γεωπόνους βάζοντας τον όρο εν ελλείψει τη στιγμή που στο τμήμα αυτό σε κάποιες Π.Ε υπάρχουν συνάδελφοι ΤΕ Γεωπόνοι που εκτελούν καθήκοντα .
• Το ίδιο και ακόμη χειρότερα υπάρχει στο Τμήμα Ποιοτικού Φυτουγειονομικού Ελέγχου που αποκλείει τελείως τους συνάδελφους ΤΕ Γεωπόνους τη στιγμή που στο τμήμα αυτό σε Π.Ε υπάρχει συνάδελφος ΤΕ Γεωπόνος που είναι προϊστάμενος στο τμήμα αυτό. Μέχρι τώρα μπορούσε να ασκεί καθήκοντα προϊσταμένου και στο νέο Ο.Ε.Υ δεν μπορεί?
• Στο Τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων και εκεί υπάρχει αποκλεισμός Τ.Ε Γεωπόνων με τον όρο εν ελλείψει και μάλιστα στους Γεωπόνους βάζει και ειδικότητα.
Τι πάθατε με τους Τεχνολόγους Γεωπόνους ? Γιατί αυτός ο αποκλεισμός? Το ίδιο ισχύει και σε άλλες Δ/νσεις και Τμήματα με αντίστοιχες ειδικότητες Τεχνολόγων.
Ο Νόμος που προανέφερα ο 4674/2020 τέθηκε σε Διαβούλευση .Όλοι οι Θεσμικοί Φορείς κατέθεσαν τις απόψεις τους , τις ενστάσεις τους ,τις αντιρρήσεις τους. Όμως ο Νόμος ψηφίστηκε με το Διαζευκτικό Π.Ε ή Τ.Ε για τις θέσεις ευθύνης σε Γενικές Δ/νσεις και Δ/νσεις και για τα τμήματα Π.Ε ή Τ.Ε ή Δ.Ε . Είναι αντισυνταγματικός ο Νόμος?
Ο Ο.Ε.Υ της Περιφέρειας Αττικής στις Γενικές Δ/νσεις και Δ/νσεις έχει παντού Π.Ε ή Τ.Ε
και στα Τμήματα Π.Ε ή Τ.Ε ή Δ.Ε. Δηλαδή αυτός ο Ο.Ε.Υ της μεγαλύτερης Περιφέρειας είναι παράνομος?
Σήμερα τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Οι Τ.Ε μπορούν να έχουν Μεταπτυχιακούς και Διδακτορικούς τίτλους ίσους και ίδιους με τους τίτλους των Π.Ε.
Γιατί αφού θεωρείται ότι είμαστε κατωτέρου γνωστικού επιπέδου , τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ,καθηγητές Πολυτεχνείων ,Πανεπιστημίων κλπ μας δέχονται ως Υποψηφίους και δεν μας αποκλείουν?
Το να διεκδικείς τα δικαιώματά σου αυτά που σου δίνει ο νόμος είναι υποχρέωση σου. Το να διεκδικείς θέσεις ευθύνης επί ίσης όροις είναι ευγενής άμιλλα . Το να μη δίνεις την ευκαιρία ανέλιξης σε όλους τους Υπαλλήλους είναι ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ.
Ναζλή Αμπατζίδου
Υπάλληλος Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας
Μέλος Συλλόγου Υπαλλήλων Π.Δ.Μ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΕΥ 2020, ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
1. Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού
1.1. Τμήμα Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Αξιολόγησης: Το συγκεκριμένο τμήμα ουσιαστικά παραμένει ως έχει στον σημερινό ΟΕΥ, πλην της μη σκόπιμης μετονομασίας του (από Τμήμα Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής). Η υπερανάλυση των βημάτων υλοποίησης των βασικών αρμοδιοτήτων του τμήματος κρίνεται μη σκόπιμη. Προτείνεται ως αρμοδιότητες να καταγραφούν τα εξής:
– Εκπόνηση Επιχειρησιακού Προγράμματος
– Εκπόνηση Ετήσιων Προγραμμάτων Δράσης
– Παρακολούθηση υλοποίησης Επιχειρησιακού Προγράμματος/ Ετήσιων Προγραμμάτων Δράσης και εκπόνηση Εκθέσεων Προόδου
– Διοικητική υποστήριξη Ηλεκτρονικού Αποθετηρίου Μελετών (που θα μπορούσε να μην αποτελεί αρμοδιότητα μιας οργανικής μονάδας, αλλά υποχρέωση κάθε οργανικής μονάδας που εκπονεί μελέτες)
1.2. Τμήματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης: Η δημιουργία του τμήματος θεωρείται σκόπιμη και αναγκαία, δεδομένης της ιδιάζουσας και κρίσιμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί γύρω από την απολιγνιτοποίηση της περιοχής. Εύκολα o ρόλος του, βέβαια, θα μπορούσε να καταλήξει διακοσμητικός αν δεν στελεχωθεί με ειδικό προσωπικό και δεν αποσαφηνιστεί το πραγματικό περιεχόμενο του. Κατά την περιγραφή των αρμοδιοτήτων του, ο ρόλος φαίνεται σαφής ως αναφορά στην διοικητική υποστήριξη της Περιφέρειας στο ΣΔΑΜ
1.3 Τμήματα Παρατηρητηρίων (ΚΩΔ.ΟΑ1.4) (ΚΩΔ.ΟΑ1.5) (ΚΩΔ.ΟΑ1.6) (ΚΩΔ.ΟΑ1.7): Η σύνδεση των τεσσάρων στόχων της Πολιτικής ΕΣΠΑ 2021-2027 με την δημιουργία τεσσάρων τμημάτων παρατηρητηρίων στην εν λόγω διεύθυνση δεν τεκμηριώνεται επαρκώς, καθώς
– Δεν λαμβάνεται υπόψη η έλλειψη προσωπικού σε υπάρχουσες οργανικές μονάδες που επιτελούν κρίσιμες και υποχρεωτικές βάσει νομοθεσίας αρμοδιότητες, όπως ο έλεγχος, η αξιολόγηση και παρακολούθηση των επενδυτικών προγραμμάτων ενταγμένων στους τρεις, εν ενεργεία Αναπτυξιακούς Νόμους.
– Δεν τεκμηριώνεται ποιος θα είναι ο καθημερινός φόρτος εργασίας, για τα τμήματα που ως βασική αρμοδιότητα θα έχουν την συλλογή και διαχείριση πληροφοριών.
Οι εν λόγω αρμοδιότητες προτείνεται να υλοποιούνται από τις οργανικές μονάδες που αφορούν (π.χ. το Τμήμα Παρατηρητηρίου Υποδομών να ενταχθεί στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών κ.ο.κ)
1.4 Γενικότερα, εκτιμάται ότι η διάσπαση της σημερινής ΔΙΑΠ και η δημιουργία αυτής της ξεχωριστής διεύθυνσης δημιουργεί επιπλέον ιεραρχικά επίπεδα και τελικά αντίκειται στις Βασικές Κατευθύνσεις Ανασχεδιασμού, όπως αυτές περιγράφονται στην Εισηγητική Έκθεση Αναδιοργάνωσης, ειδικά στο σκέλος που αναφέρεται ως “ενιαία άσκηση ομοειδών λειτουργικών”.
2. Διεύθυνση Εφαρμογής Προγραμμάτων και Δράσεων:
2.1 Τμήμα Δημοσιονομικής Παρακολούθησης: Μετονομάζεται το σημερινό Τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων, αφαιρώντας τις αρμοδιότητες της στοχοθεσίας που μεταβιβάζονται στην νέα Διεύθυνση Ποιότητας και Αποδοτικότητας που κρίνεται σκόπιμη.
2.2 Τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων: Κρίνεται μη σκόπιμη η διατήρηση της ονομασίας του σημερινού τμήματος στον υφιστάμενο ΟΕΥ, με ταυτόχρονη ριζική αλλαγή του αντικειμένου του, καθώς προκαλεί σύγχυση. Προτείνεται η αλλαγή της ονομασίας.
2.3 Τμήμα Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας: Η μετονομασία του σημερινό Τμήματος Κινήτρων σε Τμ. Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας δεν κρίνεται σκόπιμη. Αναφορικά με την περιγραφή των αρμοδιοτήτων, κρίνεται σκόπιμη η αλλαγή των διατυπώσεων ως εξής:
– Παραλαβή και έλεγχος αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στις διατάξεις των Αναπτυξιακών Νόμων.
– Αξιολόγηση των αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στις διατάξεις των Αναπτυξιακών Νόμων.
– Έκδοση αποφάσεων υπαγωγής, αποφάσεων τροποποίησης ή αποφάσεων ανάκλησης υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
– Έκδοση Αποφάσεων Ενδιάμεσων Ελέγχων για την πιστοποίηση δαπανών και την καταβολή της εγκεκριμένης δόσης επιχορήγησης στους δικαιούχους.
– Έκδοση Αποφάσεων Ολοκλήρωσης Επένδυσης, για την καταβολή της πιστοποιημένης επιχορήγησης στους δικαιούχους.
– Έλεγχος τήρησης μακροχρόνιων υποχρεώσεων για ολοκληρωμένα σχέδια των Αναπτυξιακών Νόμων.
– Ενημέρωση Πληροφοριακών Συστημάτων (ΟΠΣ Ιδιωτικών Επενδύσεων/ ΠΣ Κρατικών Ενισχύσεων ΠΣΚΕ).
– Διοικητική υποστήριξη στην διαδικασία συγκρότησης των Περιφερειακών Οργάνων Ελέγχου των επενδύσεων για την πιστοποίηση των δαπανών και την υλοποίηση των εγκεκριμένων εργασιών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
– Κατάρτιση φακέλου δικαιολογητικών και στοιχείων για την πληρωμή πιστοποιημένων αξιολογητών και ελεγκτών του Εθνικού Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών (ΕΜΠΑ) και του Εθνικού Μητρώου Πιστοποιημένων Ελεγκτών (ΕΜΠΕ).
– Διοικητική υποστήριξη στην διαδικασία σύστασης Περιφερειακής Γνωμοδοτικής Επιτροπής, η οποία γνωμοδοτεί για τις αιτήσεις υπαγωγής επενδύσεων ή προγραμμάτων χρηματοδοτικής μίσθωσης εξοπλισμού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Η αρμοδιότητα, όπως περιγράφεται στον σημερινό ΟΕΥ και παραμένει και στον νέο ΟΕΥ ως “Η άσκηση των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης για πράξεις ιδιωτικών επενδύσεων που εντάσσονται σε επιχειρησιακά προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, δεν έχει υλοποιηθεί ποτέ έως σήμερα, λόγω υποστελέχωσης του τμήματος. Εφόσον κριθεί ότι πρέπει να παραμείνει ως αρμοδιότητα στην Διεύθυνση, προτείνεται να αποτελεί αντικείμενο ενός ξεχωριστού Τμήματος.
Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη στελέχωσης με δύο (2) μηχανικούς (ΠΕ ή ΤΕ) και δύο (2) οικονομολόγους (ΠΕ Διοικητικού- Οικονομικού), για την μείωση του χρόνου ανταπόκρισης της Περιφέρειας στα επενδυτικά σχέδια που το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί σημαντικά λόγω υπερβάλλοντος ζήλου. Πάντως, η στήριξη της επιχειρηματικότητας της περιοχής απαιτεί σύγχρονα ηλεκτρονικά εργαλεία, διασύνδεση των διαφόρων Μητρώων με την εν λόγω οργανική μονάδα (ΑΑΔΕ για φορολογική ενημερότητα, ΑΜΚΑ για ασφαλιστική ενημερότητα, ΓΕΜΗ και κ.ο.κ)
3. Γενικότερες παρατηρήσεις επί του σχεδίου.
Η κατάρτιση ενός ΟΕΥ είναι σημαντική διεργασία και μπορεί, υπό συνθήκες, να συμβάλει στην ανάπτυξη και βελτίωση της αποδοτικότητας. Όμως, όσο οι κρίσεις προϊσταμένων στην Περιφέρεια Δυτική Μακεδονίας συνεχίζουν (για πάνω από δύο δεκαετίες) να μην διενεργούνται, σε ευθεία σύγκρουση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και με ευθύνη τόσο των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και διαχρονικά της αιρετής διοίκησης και την ανοχή του Συλλόγου Εργαζομένων, το όποιο οργανόγραμμα μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για “τακτοποίηση” ημετέρων και επιτήδειων. Η συνέχιση επί σειράς ετών της παράνομης διατήρησης χωρίς κρίσεις αναπληρωτών προϊσταμένων σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού, έχει δημιουργήσει τετελεσμένα μοριοδότησης που ευνοούν τους ίδιους τους αναπληρωτές προϊσταμένους και βαίνουν εις βάρος των υπολοίπων εργαζομένων που επιθυμούν να κριθούν νομίμως για τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα και τελικά παραμένουν σε δυσμένεια.
Ενόψει της έναρξης της διαδικασίας για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
1.Ο τομέας της αλιείας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας. Έχει συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό πολλών περιοχών, είτε μέσω της αλιείας είτε των υδατοκαλλιεργειών, είτε της μεταποίησης και εμπορίας των αλιευτικών προϊόντων. Είναι ένας κλάδος που πολλά έχει αποδείξει, πολλά υπόσχεται με κύρια εξαγωγική πορεία και το έχει αποδείξει έμπρακτα τις τελευταίες δεκαετίες έχοντας θετικό πρόσημο και κατά τη διάρκεια της εποχής του κορονοϊού ( ΤΟ ΒΗΜΑ, 5 /7/ 2020, 31Β3).
Ειδικότερα όσον αφορά την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ,η ύπαρξη του δυνατότερου ιχθυοτρόφου υδατικού ισοζυγίου της χώρας στα εσωτερικά ύδατα όπου πρωτοστατούν φυσικές και τεχνητές λίμνες , ποτάμια συστήματα, μονάδες υδατοκαλλιεργειών με προοπτικές . Πέραν και αυτών της ελεύθερης επαγγελματικής αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας ( προς το παρόν δραστηριοποιείται μόνο στην ΠΕ Καστοριάς) υπάρχει και αυξανόμενη ερασιτεχνική αλιεία, πολλά υποσχόμενη για την εκτέλεση όχι μόνο Εθνικών αλλά και Διεθνών αθλητικών αγώνων αλιείας . Οι δραστηριότητες αυτές συμβάλλουν στη τόνωση, κοινωνικά, πολιτιστικά, πολιτισμικά, τουριστικά των περιοχών μας και έχουν ως ακόλουθο την οικονομική ανάπτυξη αυτών.
Την τελευταία εικοσαετία η ερασιτεχνική αλιεία ενισχύεται με πολλαπλούς εμπλουτισμούς σε κλειστά υδάτινα οικοσυστήματα (λιμνοφράγματα) μέσω του προγραμματισμού και της εκτέλεσης αυτών από τα κατά τόπους τμήματα Αλιείας των Π.Ε. Μπορεί ακόμη να αυξηθούν σημαντικά οι εκτάσεις των ιχθυοτρόφων υδάτων της Π.Δ.Μ μέσω του προγράμματος της ΔΕΗ για δημιουργία τεχνητών λιμνών αξιοποιώντας τα επιφανειακά ορυχεία για αποθήκευση ενέργειας αλλά παράλληλα και μέσω εμπλουτισμού αυτών για αλιεία. (ΤΟ ΒΗΜΑ21/7/2020 Β1038).
2. Παρατηρούμε την ενσωμάτωση του Τμήματος Αλιείας των Π.Ε. με αυτό της Ζωικής Παραγωγής στις αντίστοιχες ΔΑΟΚ των Π.Ε., πράγμα ανήκουστο για δυο εντελώς διαφορετικά αντικείμενα. Τα αντικείμενα της Αλιείας και της Ζωικής Παραγωγής είναι δύο τομείς δραστηριοτήτων που ναι μεν ανήκουν στην πρωτογενή παραγωγή αλλά έχουν διαφορετικό πεδίο φιλοσοφίας και εφαρμογής. Αυτό διαφαίνεται ακόμη και από τα προγράμματα επενδύσεων και ενισχύσεων που είναι ξεχωριστά ,π.χ. η αλιεία έχει ανεξάρτητο πρόγραμμα ενισχύσεων-επενδύσεων (ΕΠΑΛ 2017-2023 – ΕΥΔ ΕΠΑΛ, ΥΠΑΑΤ) σε σχέση με τα άλλα γεωργικά προγράμματα ζωικής παραγωγής, φυτικής παραγωγής και μεταποίησης-εμπορίας των λοιπών γεωργικών προϊόντων (ΕΥΔ ΠΑΑ).
Εξαρχής ο νομοθέτης και οι καθ΄ύλην υπηρεσιακοί παράγοντες όρισαν την ύπαρξη του διαχωρισμού των τομέων αλιείας, ζωικής παραγωγής, κτηνιατρικής κ.λπ., κατ’ επέκταση δε, χωριστές διευθύνσεις- οργανικές μονάδες , ειδάλλως όλα θα είχαν συγχωνευτεί και δεν θα χρειαζόμαστε να έχουμε διαφορετικές οργανικές μονάδες παρά μόνο ένα τμήμα (ΤΑΟΚ) ανά περιφέρεια. Ακόμη και στο ΥΠΑΑΤ που παρότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού η οργανωτική δομή προβλέπει ξεχωριστές Δ/νσεις. Γενική Διεύθυνση Ζωικής παραγωγής, Φυτικής Παραγωγής, Κτηνιατρικής, Αλιείας κ.λπ. με τις αντίστοιχες Διευθύνσεις, Υποδιευθύνσεις, Τμήματα και γραφεία ανά αντικείμενο. Ούτε όμως η έλλειψη προσωπικού μπορεί να καθορίζει την συγχώνευση τμημάτων ή οργανικών μονάδων.
3. Στο σχέδιο ΟΕΥ της Π.Δ.Μ. παρατηρείται ότι δεν υφίστανται οι ειδικότητες ανά κλάδο και κατηγορία στο αριθμό των θέσεων προσωπικού (άρ.54 του σχ.ΟΕΥ). Απλώς αναφέρεται ο συνολικός αριθμός ανά κλάδο συγκεντρωτικά για όλη την Π.Δ.Μ. Δεν διαχωρίζεται ο αριθμός υπηρετούντων ανά ειδικότητα/οργανική μονάδα/Π.Ε.
4.Από την μία αναβαθμίζεται μερικώς το Τμήμα Κτηνιατρικής σε Υποδιεύθυνση, που κατ εμάς έπρεπε να αναβαθμιστεί σε Διεύθυνση παρότι έχει φθίνουσα πορεία σε θέσεις προσωπικού. Από την άλλη συγχωνεύεται το Τμήμα Αλιείας με το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής. (Μήπως το θεωρείται «πάρεργο»; -Έχει ακουστεί και αυτό από πολλούς). Δύο κινήσεις (μερική αναβάθμιση και συγχώνευση) που πιστεύουμε ότι δεν έχουν κριθεί επαρκώς και δυστυχώς θα έχουν αντίστοιχα αποτελέσματα.
5. Όσον αφορά το κόστος –ωφέλεια με την κατάργηση 4 Τμημάτων Αλιείας από την ΠΕ Δυτικής Μακεδονίας είναι μηδαμινό ενώ παράλληλα δημιουργούνται άλλα τμήματα σε άλλες υπηρεσίες με μόνο ένα άτομο. Εκεί δεν υπάρχει κόστος; Μήπως όλα αυτά γίνονται γιατί οι υπηρετούντες υπάλληλοι με το αντικείμενο της αλιείας είναι μόνο δυο σε όλη την Περιφέρεια και δεν θα υπάρχει μεγάλη αντίδραση; Γιατί αν είναι οικονομικός ο λόγος τότε έχουμε να σας προτείνουμε περικοπές θέσεων πιο πολυέξοδες και χωρίς οργανωτικό ρόλο μόνο συμβουλευτικό και πολιτικό.
Συμπερασματικά θέλουμε να πιστεύομε ότι η δομή των Διευθύνσεων Α.Ο.Κ., των Τμημάτων και της αντίστοιχης ιεραρχικής δομής δεν γίνεται με συντεχνιακό συμφέρον μίας μόνο ειδικότητας του κλάδου γεωτεχνικών.
Η διοικητική αυτονομία του Τομέα της Αλιείας, τόσο σε σχέση με αυτόν της Γεωργίας, όσο και με αυτού της Ναυτιλίας, επιβάλλεται από πολλούς και διάφορους λόγους, καθώς τόσο σε Κοινοτικό όσο και σε Διεθνές επίπεδο οι πολιτικές αλιείας είναι διαφορετικές από αυτές της γεωργίας ή των άλλων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, η διαχείριση των πόρων της γίνεται με τελείως διαφορετικό τρόπο, τα όργανα χάραξης πολιτικής είναι χωριστά (π.χ. ακόμη και σε ένα θεωρητικά κοινό όργανο όπως είναι το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας της ΕΕ η συνεδρίαση διακόπτεται και ξαναρχίζει καθώς τα θέματα και οι συμμετέχοντες είναι άλλα, ενώ σε ΟΗΕ/FAO υπάρχουν επιμέρους οργανισμοί όπως η GFCM, κλπ), κι απαιτείται αυξημένη εξειδίκευση και συγκεκριμένος τρόπος σκέψης (ιστοσελίδα ΕΕ,ΟΗΕ).
Καταλήγοντας θεωρούμε ότι για όλους τους παραπάνω λόγους η πρότασή μας είναι να παραμείνουν ξεχωριστά τα Τμήματα Αλιείας ανά ΔΑΟΚ και ανά Π.Ε. με προϊσταμένους κατηγορία-κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικότητας Βιολόγους-Ιχθυολόγους ΠΕ ,κατηγορία-κλάδου ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας ειδικότητας Ιχθυολόγων ΤΕ και έλλειψη αυτών τους υπόλοιπους γεωτεχνικούς κλάδους, κατηγορίας ΠΕ.,ΤΕ. Ευελπιστούμε ότι αυτή η παρέμβαση θα τύχει θετικής ανταπόκρισης.
ΠΑΥΛΟΣ ΦΙΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.ΠΕΠΙΑΕΔ ,ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δ.Σ. ΠΕΠΙΑΕΔ
ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΠΕΠΙΑΕΔ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡ/ΧΗ ΠΔΜ, ΕΚΤ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΔΜ, ΑΝΤ/ΡΧΗ ΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (ΑΡ. ΠΡΩΤ.264/20-08-2020
Καλημέρα σας,
καταθέτω τις παρακάτω σκέψεις μου:
1. Με ποια αιτιολογία δίνεται μερική και όχι ολική δυνατότητα συμμετοχής στις διαδικασίες κρίσεων για τις θέσεις ευθύνης στην κατηγορία ΤΕ και στερεί από τους συγκεκριμένους υπαλλήλους την υπηρεσιακή τους εξέλιξη;;;;
Έτσι παραβιάζεται η αρχή της ισότητας και διακρίνει υπαλλήλους της ίδια εκπαιδευτικής βαθμίδας (ΤΕ) σε ικανούς και μη ικανούς ,με συνέπεια να δημιουργήσει πολλά θέματα αύριο μεταξύ των υπαλλήλων της ΠΔΜ.
ΠΡΟΤΕΙΝΩ λοιπόν να μπει στον νέο ΟΕΥ :
Σε ΟΛΕΣ τις Θέσεις ευθύνης (εκτός από εκείνες πχ Κτηνιατρεία λόγω ειδικών διατάξεων) ΠΕ ( ειδικότητα που είναι σχετική με την θέση ) , ΤΕ (ειδικότητα που είναι σχετική με την θέση) , ΔΕ (ειδικότητα που είναι σχετική με την θέση).
Δηλαδή (,) κόμμα και όχι (ή) και (εν ελλείψει).
Αυτό συμβαίνει στον ΟΕΥ της περ.ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.(ΦΕΚ 4788/Β/2018.
Για ενημέρωση σας :
στην περιφέρεια Αττικής ΦΕΚ/16611/Β/2018 έχουν ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ
στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ΦΕΚ4302/Β/2016 έχουν ΠΕ ή ΤΕ
στην περιφέρεια Ηπείρου ΦΕΚ 4400/Β/2016 που υπέγραψε ο κ.ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ έχουν ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ.
Και για να περάσει ο οργανισμός με όλες τις κατηγορίες εκπαίδευσης ικανές να τεθούν σε κρίση για θέση ευθύνης μπορεί να κατατεθεί ως: “Περί ολικής τροποποίησης-επικαιροποίησης του πδ 146/2010 Οργανισμού ΠΔΜ όπως ισχύει
μέχρι σήμερα”. (Έτσι έγινε στην περιφέρεια Θεσσαλίας).
2. Προτείνω να αντικατασταθεί η παράγραφος 2 του άρθρου 15 που αφορά το αυτοτελές Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου με: “Οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων συνεργάζονται και παρέχουν τις αναγκαίες πληροφορίες στο Τμήμα,προκειμένου να παράσχουν κάθε στοιχείο για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του”.
3. Προτείνω τα Παρατηρητήρια να μην γίνουν Τμήματα γιατί επί της ουσίας έχουν αρμοδιότητες συμβουλευτικές προς την Περιφερειακή Αρχή .
4. Προτείνω να μην συσταθούν κτηνιατρικά και γεωργικά γραφεία αλλά στην θέση τους τρία τμήματα σε Εορδαία, Σέρβια και Βόιο αντίστοιχα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων-αγροτών στις περιοχές τους.
5. Προτείνω οι αρμοδιότητες να περιγράφονται πιο συνοπτικά και κατανοητά έτσι ώστε να αντιστοιχούν στις ουσιαστικές αρμοδιότητες των Τμημάτων και όχι τόσο αναλυτικά γιατί επαναλαμβάνονται σε δύο και τρία τμήματα .
Ελπίζω με την παρέμβαση αυτή να συνεισφέρω με την σειρά μου,σε αυτήν την προσπάθεια που κάνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ και θέλουμε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί ΔΙΚΑΙΑ για όλους τους υπαλλήλους της Περιφέρειας μας.
Συναδερφικά,
Γεώργιος Ν. Βάμβας
Υπάλληλος Τμήματος Εφαρμογής Προγραμμάτων & Έργων
ΔιΑΠ -Π.Δ.Μ
Μέλος ΔΣ συλλόγου Υπαλλήλων Π.Δ.Μ.
1) Να παραμείνουν τα τμήματα αλιείας στις ΔΑΟΚ των ΠΕ γιατί έχουμε πολλές λίμνες στην ΠΔΜ και αν θέλουμε ανάπτυξη αυτών τότε πρέπει να ενισχύουμε με ειδικό επιστημονικό προσωπικό τις υπηρεσίες και όχι να τις συρρικνώνουμε !!
2) Σύμφωνα με την ΔΙΔΑΔ/Φ.35.54?2611/9356/25-06-2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίζει ότι για να συμμετέχει κάποιος υπάλληλος σε θέση ευθύνης, επιλέγονται υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ “κατά τα ειδικώς οριζόμενα στις οικείες οργανικές διατάξεις” και με ορισμένα καθορισμένα με το νόμο κριτήρια.
Συνεπάγεται ότι είναι στο χέρι σας κύριοι που συντάσσεται τον νέο ΟΕΥ πως θα μεταχειριστείτε τους υπαλλήλους της ΠΔΜ με ισοτιμία, ισονομία και εμπιστοσύνη ή με προσωπική εύνοια σε ορισμένους …….γιατί αν γίνει η μερική αποδοχή ΤΕ ή ΔΕ σε ορισμένες μόνο Θέσεις, τότε για όλους αυτούς που μένουν εκτός γίνεται το θέμα καθαρά ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ!!!
Παρατηρήσεις για τη Θεματική Ενότητα Β άρθρο 44
-ΥΜ3.3.0.0-A1 Η θεώρηση μπλοκ ναρκωτικών ιδιωτών γιατρών έχει καταργηθεί
( αρθρ.90 Ν. 4600(ΦΕΚ 43/Α/09-03-2019)
-ΥΜ3.3.0.0-Δ2.3 … και διαβίβαση αίτησης ανάκλησης απόφασης αγοράς- πώλησης ναρκωτικών φαρμάκων
-ΥΜ3.3.0.0-A4 καταργήθηκε ( αρθρ.90 Ν. 4600(ΦΕΚ 43/Α/09-03-2019 , εγκύκλιος ΔΒ4Α/Π60/1/οικ. 17217/09-05-2019)
-ΥΜ3.3.0.0-Δ5.6 … και έκδοση απόφασης προσωρινού κλεισίματος φαρμακείων
–ΥΜ3.3.0.0-Δ5.3 καλύτερα “ανακοίνωση κενών θέσεων φαρμακείων”
Επιπλέον αρμοδιότητες
– Έκδοση απόφασης ωραρίου λειτουργίας φαρμακείων, διημερεύσεων – διανυκτερεύσεων των φαρμακείων και ένταξη στο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων των ΠΕ
Α. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ Δ/ΝΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ Π.Ε.:
1. ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ Δ/ΝΣΗΣ, ΝΑ ΕΙΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΟΝΟ ΓΕΩΠΟΝΟΙ Π.Ε., ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΟΣ-ΙΧΘΥΟΛΟΓΟΣ.
2. ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ, ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ. ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΟΤΙ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ.
3. ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΖΩΪΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΑΛΙΕΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΥ.
Β. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΓΕΝΙΚΑ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ Δ/ΝΤΩΝ & ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ Δ/ΝΕΙΣ:
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΕΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΘΕΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ/ΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ/ΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΖΕΥΓΑΡΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ (ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΕΝΟ).
ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ.
Ο ΣΚΟΠΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑΣ, ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.
ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΟΙ, ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ.
ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΥΠΟΨΙΑ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ.
Δεν έχει καμία λογική, να μην τοποθετείται ζευγάρι σε ιεραρχικές θέσεις Δ/ντή / Προϊσταμένου ιδίου
Τμήματος, ΕΦΟΣΟΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ τα ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ. (Προσέχετε ποιάν θα παντρευτείτε, …)
Σχετικά με τα υπόλοιπα, δηλαδή, το να μην λαμβάνεται υπόψη η εξειδίκευση ενός επαγγέλματος, στην σημερινή παγκόσμια εποχή της αναγκαιότητας για εξειδίκευση, της Τεχνολογίας, των παγκοσμίων άπειρων Πανεπιστημιακών Τμημάτων με εξειδίκευση της γνώσης, της εξέλιξης, των άπειρων Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών πτυχίων, τα οποία και εξειδικεύουν τη γνώση και κάνα 2 εκατομμυρίων λόγων ακόμη, φαντάζει, ας το πούμε κομψά, αδόκιμο.
Μάλλον έχουμε μπερδέψει την ισότητα με την ισοπέδωση
ΘΕΜΑ: «Προτάσεις Τροποποίησης Νέου Οργανογράμματος της Π.Δ.Μ.»
Επειδή στο υφιστάμενο Οργανόγραμμα της ΠΔΜ (2010), η Κτηνιατρική Υπηρεσία με το πλήθος των αρμοδιοτήτων :
1. Αποτελεί Τμήμα της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/ΠΕ, χωρίς επιμερισμό της σε υφιστάμενες Διοικητικές Δομές, μαζί με τα πέντε (5) διασκορπισμένα ανά την ΠΕ Κτηνιατρικά Γραφεία.
2. Αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα κατανόησης και διαχείρισης κτηνιατρικών θεμάτων και κρίσεων που σχετίζονταν με τη Δημόσια Υγεία, σε χρονικά διαστήματα που προΐσταται ως Δ/ντης ΔΑΟΚ/ΠΕ, άτομο άλλης ειδικότητας, εκτός της Κτηνιατρικής.
3. Στα Κτηνιατρικά Γραφεία, που συμπεριλαμβάνονται στο Τμήμα δεν υφίσταται διοικητική δομή και οργάνωση, και δεν δίδεται η δυνατότητα υπογραφής εγγράφων.
Καταδεικνύεται η αναγκαιότητα τροποποίησης του συγκεκριμένου Οργανογράμματος, προς το ορθότερο, μετά την 10ετή εφαρμογή του.
Επειδή στο υπό διαβούλευση Νέο Οργανόγραμμα της ΠΔΜ (2020), για την Κτηνιατρική Υπηρεσία, προβλέπονται τα ακόλουθα, ακολουθεί σύντομη ανάλυση και αντίστοιχες προτάσεις:
1. Μετονομασία ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ/ΠΕ σε Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ/ΠΕ.
α) Από όλες τις Δομές-Υπηρεσίες/ΠΕ της ΠΔΜ, ΜΟΝΟ οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ορίζονται ως Δομές ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ/ΠΕ, ενώ ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες πέντε (5) Δομές-Υπηρεσίες/ΠΕ της ΠΔΜ, ορίζονται ως Δ/νσεις/ΠΕ (Διοικητικών & Οικονομικών/ΠΕ, Τεχνικών Υπηρεσιών/ΠΕ, Βιομηχανίας, Εμπορίου & Τουρισμού/ΠΕ, Αγροτικής Οικονομίας/ΠΕ, Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας/ΠΕ) και, υπάγονται σε αντίστοιχες απολύτως ίδιες Δ/νσεις της ΕΔΡΑΣ, εντασσόμενες σε υπερκείμενες και αντίστοιχες Δομές Γενικών Δ/νσεων της ΕΔΡΑΣ!!!
β) Η αιτιολόγηση ότι, οι Δ/νσεις/ΠΕ δεν μπορούν να έχουν υπερκείμενη αρχή Δ/ΝΣΗ (ΕΔΡΑ), καταρρίπτεται, από το ίδιο το Οργανόγραμμα και τις διαμορφούμενες άλλες Δ/νσεις/ΠΕ/ΕΔΡΑ.
γ) Επιπλέον, η αιτιολόγηση ότι, λειτουργικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα αφού οι Υποδιευθύνσεις Κτηνιατρικής/ΠΕ -και ενώ ορίζονται ως Υποδ/νσεις/ΠΕ- θα λειτουργούν ως Δ/νσεις/ΠΕ, αφού με νόμο εκχωρούνται σχεδόν όλες οι αρμοδιότητες της υπερκείμενης Διεύθυνσης Κτηνιατρικής (ΕΔΡΑ), δεν ευσταθεί διότι, Δομές με τις ίδιες αρμοδιότητες οφείλουν να έχουν και την ίδια ισόβαθμη και ανώτερη διαβάθμιση, σύμφωνη με την ονομασία και τις δραστηριότητές τους, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις άλλες πέντε (5) Δ/νσεις/ΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι στο Οργανόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), που κατ’ εξοχήν διαχειρίζεται Υπηρεσιακές Δομές και Λειτουργίες, και γνωρίζοντας τη σημασία της Κτηνιατρικής στον Πρωτογενή Τομέα, η Κτηνιατρική αποτελεί ισοδύναμη Δ/νση με όλες τις άλλες Υπηρεσιακές Δομές του ΥΠΠΑΤ, είτε ως Γεν. Δ/νση, είτε ως επιμέρους Δ/νσεις και Τμήματα.
Προτείνεται η τροποποίηση του υπό διαμόρφωση Οργανογράμματος και η μετατροπή της Δομής ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ/ΠΕ σε Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ/ΠΕ, κατά την ίδια εφαρμογή και το ίδιο σκεπτικό των υπολοίπων Δ/νσεων/ΠΕ.
2. Μετονομασία Τμήματος Κτηνιατρικής
Το υπό ίδρυση Τμήμα Κτηνιατρικής/ΠΕ με τον τίτλο «Τμήμα Υγείας και Προστασίας των Ζώων», στις αρμοδιότητές του εμπεριέχει τους τομείς της Κτηνιατρικής Αντίληψης και Φαρμάκων (ΚΑΦΕ), ονομασία ίδια με την ουσία των αρμοδιοτήτων που ασκούνται και από την αντίστοιχη Τμήμα του ΥΠΠΑΤ.
Προτείνεται η μετονομασία του Τμήματος σε Τμήμα Υγείας και Προστασίας των Ζώων, σε Τμήμα Υγείας των Ζώων (ΥΖ) και Κτηνιατρικής Αντίληψης και Φαρμάκων (ΚΑΦΕ), ονομασία με τις αρμοδιότητες που θα ασκεί -οι οποίες συμπίπτουν ,αι με τη Δομή του ΥΠΑΑΤ-, στελεχωμένο από δύο (2) Κτηνιάτρους ΠΕ και δύο (2) Τεχνολόγους Ζωικής Παραγωγής (ΤΕ).
3. Θεσμοθέτηση των Κτηνιατρικών Γραφείων ως Τμήματα των Δ/νσεων Κτηνιατρικής/ΠΕ.
Τα Κτηνιατρικά Γραφεία, ως αυτοτελείς Υπηρεσίες, προστατεύουν τη Δημόσια Υγεία όλων των πολιτών της Π.Δ.Μ., μέσω της προστασίας του Ζωικού Κεφαλαίου της Π.Δ.Μ., της Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος, καθώς εκτελούν το 90% των ετήσιων Εθνικών Προγραμμάτων Εξυγίανσης Ζωικού Κεφαλαίου, όλες τις Έκτακτες Επιζωοτίες, όλες τις καταγγελίες και επιπλέον, έρχονται σε άμεση καθημερινή επαφή, τριβή και ενημέρωση με το πλέον απαιτητικό και δύσκολο κοινό των πολιτών της ΠΔΜ, που ασχολείται με την Πρωτογενή Παραγωγή, εκπληρώνοντας πλήρως τα καθήκοντά τους, απορροφώντας όλους τους κραδασμούς και τις αντιδράσεις από την εφαρμογή της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, εκπροσωπώντας και προβάλλοντας όλη τη δυναμική της Κτηνιατρικής προς τα έξω.
Παρόλα αυτά, τα Κτηνιατρικά Γραφεία, εντάσσονται αόριστα στο Τμήμα/ΠΕ (στο ισχύον Οργανόγραμμα) ή στην Υποδιεύθυνση/ΠΕ (στο υπό διαβούλευση Οργανόγραμμα), χωρίς υπάρχουσα «διοικητική» δομή (ειδικότητες, προϊστάμενος, υφιστάμενοι, κλπ), χωρίς δικαίωμα υπογραφής των εγγράφων που εκδίδουν, στην καθημερινή δραστηριότητά τους με πολίτες (κτηνοτρόφους, εμπόρους, μεταφορείς, ιδιώτες, κλπ.), υπηρεσίες (ΥΠΑΑΤ, Κτηνιατρικά Εργαστήρια, Δήμοι, λοιπές Δημόσιες Υπηρεσίες, όπως ΕΛ.ΑΣ., ΟΠΕΚΕΠΕ, Δ.Ο.Υ. κλπ.), επιχειρήσεις (σφαγεία, γαλακτοβιομηχανίες, τυροκομεία, κλπ.).
Προτείνεται η θεσμοθέτησή τους ως Τμήματα των Δ/νσεων Κτηνιατρικής/ΠΕ, με χωρικές αρμοδιότητες των αντίστοιχων Δήμων των ΠΕ, με δομή και ιεραρχία, ανάλογη των Τμημάτων της ΠΔΜ, και με δικαίωμα υπογραφής όλων των καθημερινών εγγράφων αρμοδιότητας των Κτηνιατρικών Γραφείων.
4. Δημιουργία Γραφείου Διοικητικής Υποστήριξης στην Δ/νση ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ /ΠΕ.
Στο υπό διαβούλευση Οργανόγραμμα, στην Δομή ΥΠΔ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ και στο Τμήμα Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας και Ζωικών Υποπροϊόντων, εντάσσεται ένας (1) υπάλληλος Διοικητικών Γραμματέων. Δηλαδή, το Επιμέρους ένα Τμήμα της Υπδ/νσης Κτηνιατρικής διαθέτει «Γραμματεία» ενώ το άλλο Τμήμα δεν διαθέτει, όπως ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΓΡΜΜΑΤΕΙΑ και η Υπδ/νση Κτηνιατρικής, που διαχειρίζεται διοικητικά δύο (2) Τμήματα και πέντε (5) Κτηνιατρικά Γραφεία.
Προτείνεται η δημιουργία Γραφείου Διοικητικής Υποστήριξης στην Δ/νση ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ/ΠΕ και τη μεταφορά του υπαλλήλου Διοικητικών –Γραμματέων στην Δ/νση Κτηνιατρικής /ΠΕ.
——————————-
Συμπερασματικά η προτεινόμενη Δομή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας είναι η ακόλουθη:
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕ Φλώρινας
Προσωπικό: Ένας (1) Κτηνίατρος (ΠΕ)
Γραμματεία:
Προσωπικό: Δύο (2) Τεχνολόγοι Ζωικής Παραγωγής
1. ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ (ΥΖ) & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (ΚΑΦΕ)
Προσωπικό: Δύο (2) Κτηνίατροι και δύο (2) Τεχνολόγοι Ζωικής Παραγωγής
2. ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΚΔΥ) & ΖΩΙΚΩΝ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΖΥΠ)
Προσωπικό: Δύο (2) Κτηνίατροι και δύο (2) Τεχνολόγοι Ζωικής Παραγωγής
3. ΤΜΗΑ-ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (Φλώρινας, Παπαγιάννη, Μελίτης)
Προσωπικό: Τρεις (3) Κτηνίατροι (ΠΕ) και δύο (2) Τεχνολόγοι Ζωικής Παραγωγής (ΤΕ), ένας (1) Σπερματεγχύτης (ΤΕ/ΔΕ).
4. ΤΜΗΜΑ-ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ (Αμυνταίου)
Προσωπικό: Δύο (2) Κτηνίατροι (ΠΕ) και δύο (2) Τεχνολόγοι Ζωικής Παραγωγής (ΤΕ), ένας (1) Σπερματεγχύτης (ΤΕ/ΔΕ).
5. ΤΜΗΜΑ-ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ (Λευκώνα)
Προσωπικό: Δύο (2) Κτηνίατροι (ΠΕ) και δύο (2) Τεχνολόγοι Ζωικής Παραγωγής (ΤΕ), ένας (1) Σπερματεγχύτης (ΤΕ/ΔΕ).
ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ Β΄
ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΚΩΔΙΚΟΣ : ΔΟ 2
ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ : ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ: ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΤΟ ” ΚΑΙ ΕΝ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ” ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ” ή ” ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Σχετικά με το οργανόγραμμα της ΔΑΟΚ της κάθε ΠΕ, και ιδίως των Κτηνιατρικών, έχω να κάνω παρατηρήσεις.
1. Οι Κτηνιατρικές υπηρεσίες πάντα είχαν ιδιαίτερα εξειδικευμένο έργο. Πάντα υπήρχε Διευθυντής Κτηνιατρικής σε κάθε ΠΕ, 3 Τμήματα σε κάθε Διεύθυνση(Υγείας Ζώων-Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων και Εφαρμογών-Κτηνιατρικής Δημόσιας υγείας). Υπήρχαν πάντα και τα Αγροτικά Κτηνιατρεία, τα οποία ήταν και Τμήματα και πάντα δούλευαν σε διαφορετικούς ρυθμούς και δραστηριότητες (θα εξηγηθούν παρακάτω) από την τότε Διεύθυνση Κτηνιατρικής. Δυστυχώς, με το υπάρχον οργανόγραμμα καταργήθηκαν τα πάντα και η Κτηνιατρική υπηρεσία έγινε ολόκληρη από Διεύθυνση με Τμήματα απλώς ένα Τμήμα.
2. Δυστυχώς, αν και τα Αγροτικά Κτηνιατρεία απέχουν έως και 40 χλμ από το Τμήμα –πλέον- Κτηνιατρικής, δεν λειτουργούν ως τμήματα, αν και επιτελούν σε πολλές περιπτώσεις έργο επιπέδου ακόμα και Διεύθυνσης. Συγκεκριμένα δεν έχει δοθεί στα Κτηνιατρεία κανένα δικαίωμα υπογραφής, ενώ στην πράξη τα κτηνιατρεία διαχειρίζονται και υπογράφουν τελικά τα πάντα στο χώρο δραστηριότητας τους. Παρακάτω παραθέτω τα αντικείμενα που καθημερινά ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ οι κτηνίατροι στα κτηνιατρικά γραφεία:
1. Άδειες διακίνησης ζώων-υγειονομικά πιστοποιητικά. Το κυριότερο καθημερινό αντικείμενο. Κάθε ζώο για να διακινηθεί απαιτείται η έκδοση υγειονομικού πιστοποιητικού, τα οποία βάσει οργανογράμματος πρέπει να τα υπογράφει ο Διευθυντής ΔΑΟΚ και όχι οι κτηνίατροι στα κτηνιατρεία. οι οποίοι αναγκάζονται τελικά να τα υπογράφουν καθώς οι χειρόγραφες υπογραφές από τον τελικό υπογράφοντα θα λαμβάνονταν στη καλύτερη περίπτωση την επόμενη μέρα. Αλλά και ηλεκτρονικά πλέον, ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Η ΤΥΠΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ -ΙΔΙΩΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΑΙΧΜΗΣ -ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΠΟΤΕ ΖΩΑ ΚΑΙ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ, τη στιγμή που γρήγορα και εύκολα επί σειρά ετών οι τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες ρυθμίζουν τέτοιες υποθέσεις). Συνεπώς το κτηνιατρείο διαχειρίζεται αντικείμενο ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ.
Στο σημείο αυτό θα αναφερθεί μια άποψη που αναφέρθηκε από κάποιους. Λέει πως δήθεν, τα καθήκοντα αυτά, μας έχουν ανατεθεί από το υπουργείο. Σύμφωνα με τα προγράμματα του Μελιταίου κλπ, αυτά αναφέρουν την Τοπική κτηνιατρική Αρχή κατά Καλλικράτη και συνεπώς σύμφωνα με το οργανόγραμμα της ΠΔΜ τον Δ/ντη ΔΑΟΚ της ΠΕ ως τελικό υπογράφοντα.
2. Καθημερινά οι κτηνίατροι υπογράφουν ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΒΟΟΕΙΔΩΝ (ταυτότητες), κάτι το οποίο φέρει το λογότυπο της υπηρεσίας και δεν έχει ο αγροτικός κτηνίατρος δικαίωμα υπογραφής. Αν τα υπογράφει ο Δ/ντης ΔΑΟΚ και αυτά (8.000/ έτος), τότε πια δεν θα λειτουργεί απολύτως τίποτε άλλο.
3. Καθημερινά εν δυνάμει τα Κτηνιατρεία αναφέρουν στο Τμήμα Κτηνιατρικής και τη ΔΑΟΚ την παρουσία νοσημάτων, με τις ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ, τα πρακτικά ενημέρωσης, τις εισηγήσεις προς τη Διεύθυνση για άρσεις μέτρων, με ΣΦΡΑΓΙΔΑ και ΥΠΟΓΡΑΦΗ , για να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις, ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟΥ και πρωτόκολλο, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ. Επίσης, προωθούμε δικαιολογητικά αποζημιώσεων με διαβιβαστικά, ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ, ώστε να αποζημιωθούν πληττόμενοι κτηνοτρόφοι, ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ, ακολουθώντας τρόπο λειτουργίας δεκαετιών, ώστε κάπως να λειτουργεί η υπηρεσία.
4. Αποστολή μηνιαίων δελτίων, με υπογραφή και πρωτόκολλο, ώστε ο Τμηματάρχης Κτηνιατρικής να ενημερώσει το ΥΠΑΑΤ, ως τελικός υπογράφων, για τις δραστηριότητες των κτηνιατρείων και της κτηνιατρικής υπηρεσίας γενικότερα (αντικείμενο για το οποίο αμείβεται ως θέση ευθύνης).
5. Στις αποζημιώσεις ζώων, στο αίτημα που υποβάλει ο κτηνοτρόφος το κτηνιατρείο βεβαιώνει πως τηρήθηκαν τα μέτρα, κάτι που επίσης λαμβάνει το πρωτόκολλο της υπηρεσίας.
6. Τακτικά τα κτηνιατρεία πραγματοποιούν δειγματοληψίες (αίμα για βρουκέλλωση, Δυτικό Νείλο, καταρροϊκό πυρετό κλπ, νευρικός ιστός, γάλα, πρόγραμμα λύσσας, τοξικολογικές εξετάσεις, φυματινισμό κλπ). Από δεκαετίες τα Κτηνιατρεία στέλνουν και υπογράφουν τα ίδια τα διαβιβαστικά των δειγμάτων που λαμβάνουν, χωρίς μεσολάβηση της Δ/νσης-η οποία αποφεύγει πολλές φορές να υπογράψει, επικαλούμενη φόρτο εργασίας. Από μόνο του το σύστημα δουλεύει με την αρχή πως ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ είναι να τα υπογράφει και να τα αποστέλλει το Κτηνιατρείο. Και είναι κάτι που γίνεται τακτικότατα.
7. Ο αγροτικός κτηνίατρος υπογράφει χωρίς δικαίωμα υπογραφής τους ελέγχους οχημάτων μεταφοράς ζώων, με πρωτόκολλο και λογότυπο υπηρεσίας. Το οργανόγραμμα δεν νομίζω να αναφέρει πως έχει ο αγροτικός κτηνίατρος δικαίωμα υπογραφής πχ κατά τον κρεοσκοπικό έλεγχο, σε έλεγχο οχημάτων, έλεγχο ευζωίας μόσχων, χοίρων ή πτηνών, επιτόπιους ελέγχους ΟΣΔΕ, έλεγχους ΖΥΠ, ελέγχους κρεοπωλείων, σουπερμάρκετ, εγκαταστάσεων τροφίμων, επιτροπές εκτίμησης ζώων, επιτροπές επιβολής προστίμων, επιτροπές παραλαβών κρέατος, βεβαίωση απολύμανσης, έλεγχους μητρώων φαρμακευτικής αγωγής, δελτία κλινικής εξέτασης ζώων, ελέγχους διακίνησης κτηνιατρικών φαρμάκων, έλεγχους καταλληλότητας οχημάτων μεταφοράς ζώων, τροφίμων (τα οποία επίσης λόγω απόστασης πολλές φορές εκτελεί το κτηνιατρείο, χωρίς να έχει αρμοδιότητα και δικαίωμα υπογραφής) κλπ. Κάποιοι φαίνεται πως το αμέλησαν ή το αγνόησαν σκόπιμα.
8. Τα κτηνιατρεία χορηγούν και υπογράφουν διάφορες ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ (πχ κατοχής ζώων για δάνεια, επιδοτήσεις κλπ), καθώς ο αρμόδιος Δ/ντης ΔΑΟΚ είναι στην έδρα της ΠΕ (αντικείμενο Προϊσταμένου για υπογραφή) και, όπως φαίνεται, η απόσταση είναι ανασταλτικός παράγοντας για υπογραφή από τον ορθό τελικό υπογράφοντα. Σημαντικός αριθμός βεβαιώσεων αποτελούν οι βεβαιώσεις παράδοσης γάλακτος, με αυτονόητη αξία. Τα κτηνιατρεία αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη τακτικά, επιπέδου ΔΑΟΚ, και έτσι επιτρέπουν στο Διευθυντή και Τμηματάρχη να ασχοληθεί με άλλα αντικείμενα. Το κάθε κτηνιατρείο εξυπηρετεί περίπου 400-500 κτηνοτρόφους, καθημερινά, τακτικά και όχι εφάπαξ (πχ έλεγχος εφάπαξ δικαιολογητικών για ένταξη σε προγράμματα βελτίωσης), καθώς κάθε φορά που διακινούνται ζώα απαιτούνται νέα πιστοποιητικά.
9. Καθημερινά ενημερώνεται με ευθύνη των υπαλλήλων του κτηνιατρείου η βάση δεδομένων του Υπουργείου για το ζωικό κεφάλαιο, χωρίς να απαιτείται η προσυπογραφή του Προϊσταμένου. Κάθε κακή καταχώρηση, από λάθος μας ή του κτηνοτρόφου μπορεί να σημαίνει απώλεια χιλιάδων ευρώ, όπως έχει γίνει πολλάκις στο παρελθόν, με ιδιαίτερα δυσάρεστες συνέπειες (εντάσεις, αγωγές κλπ). Σε συνέχεια των παραπάνω, με πρωτόκολλο και λογότυπο υπηρεσίας υπογράφει το κτηνιατρείο εγκρίσεις παραγγελίας ενωτίων για τη σήμανση ζώων, κάτι το οποίο πάλι ο Διευθυντής ΔΑΟΚ θα έπρεπε βάσει οργανογράμματος.
10. Κτηνίατρος πρέπει επίσης να προσυπογράφει τα εμπορικά έγγραφα, με τα οποία οδηγείται ένα πτώμα ζώου προς τελική διάθεση, ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ως τώρα. Επίσης, εκπροσωπώντας την υπηρεσία σε σφαγεία εκτός ΠΕ, ο αγροτικός κτηνίατρος συντονίζει δειγματοληψίες εγκεφαλοπαθειών με σχετικό έντυπο, ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ υπογραφής. Όπως φαίνεται για άλλη μια φορά, το κτηνιατρείο συντονίζει τα πάντα στο χώρο ευθύνης του.
11. Καταχωρήσεις απογραφών στο ηλεκτρονικό σύστημα ΟΠΣ, όπου κάθε λάθος καταχώρηση χρησιμοποιείται λάθος σε πληρωμές. Επίσης, ο αγροτικός κτηνίατρος υπογράφει-θεωρεί τα βιβλία των αιγοπροβατοτρόφων ΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΣ πως υποβλήθηκε η απογραφή, κάτι που με το τυπικό έπρεπε να κάνει ο Δ/ντης ΔΑΟΚ (χορήγηση βεβαίωσης που μας την αφαίρεσε το οργανόγραμμα). Απλά τηρούμε μια παλιά κατάσταση, ώστε να μην υπογράφει ο Διευθυντής ΔΑΟΚ, που βρίσκεται ως 40-50 χλμ μακρύτερα.
12. Επιτήρηση ρίψεων αεροπλάνων για τα δολώματα λύσσας και σχετικές υπογραφές.
13. Σε περίπτωση επιβολής προστίμου, ο πρόεδρος της επιτροπής (πολλές φορές είναι αγροτικός κτηνίατρος), με το λογότυπο της υπηρεσίας και πρωτόκολλο και υπογραφή, καλεί σε ακρόαση τον παραβάτη. Έπειτα, τα μέλη της επιτροπής, ΧΩΡΙΣ δικαίωμα υπογραφής υπογράφουν πρόστιμο ή αθωώνουν τον κατηγορούμενο ενώπιων της επιτροπής.
14. Πολλές φορές, λόγω εγγύτητας, το κτηνιατρείο πραγματοποιεί ελέγχους, όπως πχ σε φαρμακεία, ΖΥΠ (ζωικά υποπροϊόντα), οχήματα μεταφοράς τροφίμων (αν και δεν αναφέρεται στο οργανόγραμμα-καθήκον του Τμηματάρχη κτηνιατρικής), οχήματα μεταφοράς ζώων (τα προηγούμενα δεν αναφέρεται στα καθήκοντα των κτηνιατρείων σύμφωνα με το οργανόγραμμα), ορίζονται οι κτηνίατροι στα κτηνιατρεία τακτικά πραγματογνώμονες από την αστυνομία λόγω εγγύτητας σε περιπτώσεις που απαιτείται (πχ εγκληματικές ενέργειες, κακοποίηση ζώων, δηλητηρίαση, παράνομες σφαγές κλπ). Δεν υπάρχει δικαίωμα υπογραφής ούτε για τους ελέγχους που πραγματοποιούν οι ελεγκτές κτηνίατροι.
15. Ο κτηνίατρος του κτηνιατρείου είναι εν δυνάμει contact person σε αγοραπωλησίες ζώων από Βουλγαρία αντί του Διευθυντή ΔΑΟΚ. Εκπροσωπεί λοιπόν την υπηρεσία σε ΑΙΤΗΜΑ ΑΛΛΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ένα καθήκον του Δ/ντη ΔΑΟΚ.
16. Τραγικό θέμα που μετατοπίστηκε άτυπα στα κτηνιατρεία είναι η έγκριση θερινών μετακινήσεων των ζώων. Προφανώς απάντηση θα έπρεπε να δίνει ο Δ/ΝΤΗΣ ΔΑΟΚ, μιας και εκπροσωπεί την υπηρεσία σε αίτημα άλλης υπηρεσίας, σύμφωνα με το οργανόγραμμα.
17. Χορήγηση στατιστικών στοιχείων, επίσης αντικείμενο του Δ/ντη ΔΑΟΚ ή/και της Γενικής Διευθύντριας-όχι πάντως των κτηνιατρείων, στο οποίο μας το ζητάνε παραδοσιακά από εμάς, αν και τελικός υπογράφων είναι επίσημα άλλος. Επίσης, μόνιμα ο Δήμος ζητά στοιχεία των κτηνοτρόφων από το κτηνιατρείο πχ για χρέωση νερού των ζώων και αναμένουν όλοι από το Κτηνιατρείο Αμυνταίου να το λύσει.
18. Οι υπάλληλοι των κτηνιατρείων πολλές φορές έχουν και καθήκοντα οδηγού, καθώς επίσης μεριμνούν για τη συντήρηση του υπηρεσιακού αυτοκινήτου, ελλείψει οδηγών και πέρα των επιστημονικών τους καθηκόντων. ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ χωρίς δικαίωμα υπογραφής τη προμήθεια βενζίνης, τα σέρβις του αυτοκινήτου κλπ. Κάποιοι οδηγοί είναι και Τμηματάρχες.
19. Συχνά καλείται ο αγροτικός κτηνίατρος για διάφορα θέματα στον εισαγγελέα, τη στιγμή που βάσει οργανογράμματος ως τελικός υπογράφων θα έπρεπε να απολογείται και να δίνει εξηγήσεις ο Δ/ντης ΔΑΟΚ και ο Τμηματάρχης (αίτημα άλλων υπηρεσιών). Ξανά παραδοσιακά μετατοπίζεται ένα αντικείμενο σε απλούς υπαλλήλους και όχι σε προϊστάμενο.
20. Συμμετοχή σε διάφορες επιτροπές (πχ του Δήμων για τα αδέσποτα λόγω εγγύτητας) , ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ.
21. Σχετικά με το ζήτημα των υπογραφών στα κτηνιατρεία και την εκ του πονηρού μετατόπιση προς τα κτηνιατρεία αντικειμένων προς τελική υπογραφή, νομικοί εξέφρασαν την άποψη πως τα υπογεγραμμένα από μη σωστό υπογράφοντα έγγραφα είναι ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΑ έγγραφα με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο.
Δυστυχώς κάποιοι υποτίμησαν σκόπιμα τη λειτουργία των Κτηνιατρείων, αλλά και ολόκληρης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, υποβιβάζοντας την σε επίπεδο ΔΕ πολλές φορές, με την ύπαρξη ενός μόνο τμηματάρχη, εξισώνοντας την τήρηση πρωτοκόλλου και την αρχειοθέτηση και τη φωτοτύπηση εγγράφων (αντικείμενα που και ο τελευταίος υπάλληλος ενός Κτηνιατρείου εκτελεί χωρίς επίδομα ευθύνης –Τμήματος), με ελέγχους και ευθύνες Δημόσιας υγείας, Υγείας ζώων και οικονομικών αποζημιώσεων. Δηλαδή κάποιος που χειρίζεται ΤΑ ΠΑΝΤΑ σε τοπικό επίπεδο στον τομέα της κτηνοτροφίας από κτηνιατρικής άποψης στη περιοχή ευθύνης του με ευθύνες στη δημόσια υγεία, την υγεία του ζωικού κεφαλαίου και την εξυπηρέτηση των πολιτών, είναι λιγότερο Τμηματάρχης από κάποιους που πρέπει να ευνοηθούν.
Για τα Τμήματα Υγείας Ζώων, Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας και Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων και εφαρμογών (ΚΑΦΕ), είναι πολύ πιο σημαντικός ο συντονισμός των θεμάτων τους, με αντίκτυπο στη Δημόσια Υγεία, παρά η αρχειοθέτηση στις γραμματείες να αμείβεται περισσότερο. Ελπίζουμε να μην είναι αυτό <> εξισώνοντας ή και υποτιμώντας τον κάτοχο πτυχίου ΠΕ, μεταπτυχιακού και διδακτορικού με τον απόφοιτο λυκείου. Σε κάθε περίπτωση, αφού υπάρχει δυνατότητα για ύπαρξη τμήματος σε γραμματείες, είναι αδιανόητο να μην υπάρχει δυνατότητα ύπαρξης Τμημάτων για θέματα Δημόσιας υγείας –και όχι μόνο- στις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Επίσης εφόσον υπάρχει δυνατότητα ύπαρξης Τμήματος Γραμματείας, θα μπορούσαν πχ και οι τεχνολόγοι των αγροτικών κτηνιατρείων να είναι Τμηματάρχες-υπεύθυνοι για πρωτόκολλο και αρχείο κλπ.
Ελπίζουμε να επιλυθεί σύντομα το θέμα. Θεωρώ πως η υπομονή των κτηνιάτρων σε θέματα ιεραρχίας έχει εξαντληθεί, με δυσάρεστες ενδεχομένως συνέπειες, ιδίως όταν αρχίσουν οι αγροτικοί κτηνίατροι να εφαρμόζουν το γράμμα του οργανογράμματος σε θέματα εξυπηρέτησης κοινού (χορήγηση πιστοποιητικών-αδειών διακίνησης κλπ) με διαβίβαση εγγράφων στον ορθό τελικό υπογράφοντα, καθώς και διακοπή της εκπροσώπησης της υπηρεσίας σε άλλες υπηρεσίες. Θεωρούμε, επίσης, πως θα πρέπει να σταματήσουν να είναι αποδέκτες παραπόνων, απειλών και φοβέρας από το κοινό και πολιτικούς προϊσταμένους οι υπάλληλοι των αγροτικών κτηνιατρείων, καθώς τη παρούσα στιγμή ο Δ/ντης ΔΑΟΚ είναι ο τελικός υπογράφων και θα πρέπει να απευθύνονται οι παραπονούμενοι σε αυτόν. Υπενθυμίζω πως τη παρούσα στιγμή κτηνιατρεία ουσιαστικά υφίστανται μόνο στη ΠΕ Φλώρινας (Φλώρινα Αμύνταιο Πρέσπα Παπαγιάννης), στη Πτολεμαΐδα, στη Κοζάνη και στη Δεσκάτη. Ιδίως τα κτηνιατρεία που βρίσκονται εκτός της έδρας θα πρέπει άμεσα να γίνουν τμήματα (Αμύνταιο, Πρέσπα, Πτολεμαΐδα, Δεσκάτη).
Τέλος, θεωρώ πως μπορεί να προΐσταται και Κτηνίατρος στο Τμήμα Αλιείας, δεδομένων των ελέγχων σε προϊόντα ζωικής προέλευσης (συμπεριλαμβανομένων ψαριών) από τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Ευχαριστώ
Ράγκος Γεώργιος
Κτηνίατρος
Τελείως διαφορετικός ο βασικός σκοπός του Τμήματος Αλιείας σε σχέση με τον κύριο σκοπό του Κτηνιάτρου.
Εάν κάθε φορά πιανόμαστε από κάποιο επιμέρους αντικείμενο, μέσα στα πολλά ενός τμήματος, το οποίο μπορεί να το κάνει και κάποια άλλη ειδικότητα, τότε σίγουρα θα πρέπει να βάλουμε και στα Κτηνιατρεία να προϊσταται και Γεωπόνος Ζωϊκής Παραγωγής.
θεματική ενότητα Γ:
Δεν μπορούν να γίνουν όλες οι θέσεις οργανικές σε έναν νέο οργανισμό καταργώντας τις προσωποπαγείς?
θεματική ενότητα Δ:
Ο αποκλεισμός της Κατηγορίας ΤΕ από τις θέσεις ευθύνης είναι τουλάχιστον απαράδεκτος, ειδικότερα σήμερα μετά την εξομοίωση όλων των σχολών και τη συνένωσή τους καθώς επίσης μη λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότεροι πτυχιούχοι ΤΕΙ σήμερα είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων πανεπιστημίων.
Παρατηρείτε ότι υπάρχουν δυο μετρά και δύο σταθμά στον οργανισμό ειδικότερα όταν σε τμήματα υπάρχει το εν ελλείψει και σε τμήματα που υπάρχουν ήδη ΤΕ προϊστάμενοι το διαζευκτικό ή.
Επίσης σε κάποιες θέσεις ΤΕ Μηχανικών εξειδικεύει τις θέσεις (ειδικότητας Μηχανολόγων Μηχανικών ή Ηλεκτρολόγων Μηχανικων ή Πολιτικων Εργων
Υποδομής ή Δομικών Εργων ή Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος) αποκλείοντας τους Τοπογράφους π.χ και προωθώντας το τμήμα Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος σε τμήματα που υπάρχουν και άλλες ειδικότητες μηχανικών ή θα μπορούσαν να υπάρξουν σε μια ενδεχόμενη κινητικότητα.