Τα σχόλιά σας δε δημοσιεύονται άμεσα. Ελέγχονται ως προς την τήρηση των όρων συμμετοχής στη διαβούλευση
It seems you have disabled javascript. Please enable javascript for this site to function properly.
Τα σχόλιά σας δε δημοσιεύονται άμεσα. Ελέγχονται ως προς την τήρηση των όρων συμμετοχής στη διαβούλευση
Παρατηρήσεις στο πλαίσιο της Διαβούλευσης για την Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (2020)
* οι παρατηρήσεις αυτές στάλθηκαν και με email στους Υπεύθυνους Διαβούλευσης στις 21.08.2020
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ Α ΚΑΙ Β
Αυτό που εντοπίζεται σε πρώτο επίπεδο στο Σχέδιο του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με την υφιστάμενη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού είναι η διάσπασή της σε δύο διαφορετικές Διευθύνσεις: τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και τη Διεύθυνση Εφαρμογής Προγραμμάτων και Δράσεων.
Αντιγράφοντας από το Σχέδιο του ΟΕΥ, η μεν πρώτη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού (θα αναφέρεται για συντομία ως 1η) έχει ως σκοπό:
«Σχεδιασμός, προγραμματισμός, παρακολούθηση και αξιολόγηση των αναπτυξιακών πολιτικών και δράσεων της περιφέρειας με γνώμονα τα κρίσιμα ζητήματα περιφερειακά και εσωτερικά ανάπτυξης που χρήζει να αντιμετωπιστούν, βάσει των προτεραιοτήτων της Περιφερειακής Αρχής, των εθνικών και ευρωπαϊκών στρατηγικών στόχων.»
Η δεύτερη Διεύθυνση Εφαρμογής Προγραμμάτων και δράσεων (θα αναφέρεται για συντομία ως 2η) έχει ως σκοπό:
«Την υποστήριξη υλοποίησης των αναπτυξιακών πολιτικών και δράσεων της περιφέρειας, αποτελεσματική δημοσιονομική διαχείριση και βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων, συντονισμός των φορέων υλοποίησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και Σχεδίων Δράσης, ανάπτυξη επιχειρησιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, μέσω αναβάθμισης της ικανότητας προγραμματισμού και υλοποίησης προγραμμάτων και αναπτυξιακών δράσεων».
Παρατηρώντας τα Τμήματα που δημιουργούνται εντοπίζεται γενικά το εξής:
Η 2η Διεύθυνση εξακολουθεί να διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της υφιστάμενης ΔΙΑΠ, με εξαίρεση το Τμήμα Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής που μετονομάζεται σε Τμήμα Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Αξιολόγησης και μεταφέρεται στην 1η Διεύθυνση, η οποία εκτός από αυτό το Τμήμα περιλαμβάνει πλέον και το Τμήμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το Τμήμα Πληροφόρησης και Επικοινωνίας καθώς και τέσσερα (4) ακόμη Τμήματα – Παρατηρητήρια.
Τα τελευταία χρόνια έως σήμερα το συγκεκριμένο Τμήμα Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής υλοποιεί, με ανάθεση καθηκόντων στον Προϊστάμενό του, το σύνολο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στα οποία η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει ως εταίρος. Το αντικείμενο αυτό μεταφέρεται πλέον στο Τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων της 2ης Διεύθυνσης (χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι αναλαμβάνει και την αποτελεσματική διαχείριση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων).
Θα ήθελα λοιπόν να παρατηρήσω τα εξής:
1. Τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα αποτελούν έναν βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για την πρόοδο και την εξωστρέφεια της Περιφέρειάς μας. Ως εκ τούτου θεωρώ αυτονόητη τη δημιουργία Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που θα λειτουργεί στην 1η Διεύθυνση (Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού) καθώς σχετίζεται άμεσα με τους Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς στόχους και τη γενικότερη αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειάς μας και διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα Τμήματα της 2ης Διεύθυνσης. Στο πλαίσιο αυτό επίσης τα Τμήματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων ΠΕ, επίσης θα πρέπει να υπόκεινται στην 1η Διεύθυνση. Το τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων (σήμερα και Έργων) μπορεί να εξακολουθεί να υφίσταται στη 2η Διεύθυνση (ενδεχομένως με τροποποίηση της ονομασίας του) και να συνεχίσει να εκτελεί τις υφιστάμενες εργασίες του που δεν περιλαμβάνουν στην πράξη την υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Σχετικά με την υλοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, και προκειμένου η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να συνεχίσει να συμμετέχει ως εταίρος σε νέα έργα, να αξιοποιήσει σε μέγιστο δυνατό βαθμό τις δυνατότητες που αυτά παρέχουν και να έχει μία δυναμική παρουσία στον τομέα αυτό στη χώρα μας και στην Ευρώπη, θα πρέπει να εμπλακούν στις διαδικασίες υλοποίησής τους με αντίστοιχη αναγραφή των αρμοδιοτήτων αυτών στον ΟΕΥ και με αντίστοιχη στελέχωσή τους φυσικά, και άλλες Υπηρεσίες που επιβάλλεται να εμπλακούν στη διαδικασία υλοποίησης. Ενδεικτικά αναφέρεται η Διεύθυνση Οικονομικού, καθώς στην παρούσα φάση όλες οι διαδικασίες που αφορούν το οικονομικό αντικείμενο των Ευρωπαϊκών Έργων που υλοποιούνται πραγματοποιούνται από τη Διεύθυνση Οικονομικού της ΠΕ Γρεβενών. Επίσης, προκειμένου να αξιοποιηθεί η δυνατότητα απασχόλησης μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με Συμβάσεις Μίσθωσης Έργου (κατηγορία staff) κρίνεται απαραίτητη, μέσω πρόβλεψης στον ΟΕΥ και αντίστοιχη στελέχωση φυσικά, η εμπλοκή της Διεύθυνσης Διοίκησης.
2. Όσον αφορά στα Παρατηρητήρια, θεωρώ επίσης ότι θα έπρεπε να αποτελούν ένα ενιαίο Τμήμα (που θα στελεχωθεί και θα μπορεί να παρέχει στατιστικές και όχι μόνο πληροφορίες σε κάθε ενδιαφερόμενο και σε όλες τις υπόλοιπες Υπηρεσίες της Περιφέρειας) και ενδεχομένως να συμπτυχθεί με το Τμήμα Πληροφόρησης και Επικοινωνίας. Ένα σημαντικό ζήτημα που προκύπτει είναι η στελέχωση όλων αυτών των νέων Τμημάτων – Παρατηρητηρίων, τη στιγμή μάλιστα που είναι υποστελεχωμένα τα ήδη υφιστάμενα τέσσερα (4) Τμήματα της ΔΙΑΠ.
Ειδικότερα, αναφέρω ότι σε ολόκληρη τη Διεύθυνση που αποτελείται από τέσσερα (4) Τμήματα εργάζονται δέκα (10) υπάλληλοι, ως εξής:
Προϊστάμενος Διεύθυνσης (1)
Προϊσταμένος Τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης (1)
Υπάλληλοι Τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης (2)
Προϊσταμένη Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής (1)
Υπάλληλοι Τμήματος Εφαρμογής Προγραμμάτων και Έργων (5)
Σύνολο: 10
Δυστυχώς, διαφαίνεται ουτοπική η στελέχωση των επτά (7) τμημάτων της 1ης Διεύθυνσης και των οκτώ (8) της 2ης Διεύθυνσης (4 στην έδρα και 4 στις ΠΕ). Σύνολο δηλαδή δεκαπέντε (15) τμημάτων αντί υφιστάμενων τεσσάρων (4) που έχουν μόλις δέκα (10) υπαλλήλους.
3. Η 2η Διεύθυνση (μετά την μετακίνηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην 1η) θα πρέπει να διαιρεθεί σε επιμέρους τμήματα με αντίστοιχη κατανομή των επιμέρους αρμοδιοτήτων, καθώς και να τροποποιηθεί πιο στοχευμένα η ονομασία της.
Ανακεφαλαιώνοντας, προτείνεται η ακόλουθη διάρθρωση:
Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού
1. Τμήμα Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Αξιολόγησης
2. Τμήμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
3. Τμήμα Αναπτυξιακού Παρατηρητηρίου, Πληροφόρησης και Επικοινωνίας
4. Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
5. Τμήματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων ΠΕ
Διεύθυνση Δημοσιονομικής Παρακολούθησης, Επιχειρηματικότητας και Επενδυτικών Σχεδίων
1. Γραφείο Υποστήριξης Επενδυτών, με αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
2. Τμήμα Δημοσιονομικής Παρακολούθησης, με αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
3. Τμήμα Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας, με αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
4. [νέο τμήμα με ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπολοίπων]
Προτείνεται δηλαδή η δημιουργία τεσσάρων (4) Τμημάτων ανά Διεύθυνση στην έδρα, η διατήρηση των Τμημάτων που δημιουργούνται στις ΠΕ, η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων με μετακίνηση συγκεκριμένων Τμημάτων μεταξύ των δύο Διευθύνσεων, η μείωση των νέων Τμημάτων που δημιουργούνται και κυρίως προτείνεται η βελτίωση της υφιστάμενης λειτουργίας με καταμερισμό των αρμοδιοτήτων στα επιμέρους Τμήματα και με επιβεβλημένη την αναγκαιότητα αξιοποίησης της εμπειρίας των υφιστάμενου στελεχιακού δυναμικού της ΔΙΑΠ.
Κοζάνη, 21.08.2020
Με εκτίμηση,
Παρασκευή Χριστοπούλου,
Δρ Πολιτικός Μηχανικός MSc
Αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού
Περιφερειακής Πολιτικής της Διεύθυνσης
Αναπτυξιακού Προγραμματισμού
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η άποψη σας κυρία Χριστοπούλου…
Κατ΄αρχάς συμφωνώ για το τμήμα των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων…
Συμφωνώ και με την κατανομή των τμημάτων, που θεωρώ πιο ρεαλιστική από την προτεινόμενη στο σχέδιο. Θα αναλύσω όμως εισέτι το αντικείμενο των Τμημάτων της (1ης) Δ/νσης και θα χρησιμοποιήσω την πρακτική των γραφείων.
Έτσι λοιπόν στο Τμήμα Μεταλιγνιτικής Μετάβασης (το ονομάζω έτσι για να το προσδιορίσω επακριβώς, βγάζοντας το Δίκαιης ως πλεονασμό), το οποίο υποτίθεται ότι θα ασχοληθεί με την ολοκληρωτική αναδιάρθρωση του Οικονομικού και Παραγωγικού μας μοντέλου, θα πρέπει να απαρτίζεται από τα Γραφεία Ανασυγκρότησης του Πρωτογενούς Τομέα, του Δευτερογενούς και του Τριτογενούς. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό Τμήμα που απαιτεί μάλιστα στελέχωση υψηλών προδιαγραφών.
Όσον αφορά το τμήμα Αναπτυξιακού Παρατηρητηρίου θα πρέπει να περιλαμβάνει Γραφεία Έξυπνης Εξειδίκευσης, Ενεργειακής Ανάπτυξης (υπό την έννοια ότι η Περιφέρεια πρέπει να κρατήσει το Στρατηγικό Γεωπολιτικό της status σε σχέση με την φιλική προς το Περιβάλλον παραγωγή Ενέργειας με τελικό στόχο μιας Πράσινης περιοχής), Έρευνας και Καινοτομίας. Επίσης απαιτείται ικανό και ιδιαίτερα καταρτισμένο προσωπικό. Μέσα από εκεί βέβαια θα δίνεται η πληροφόρηση και η επικοινωνία με τον επιχειρηματικό κόσμο.
Θεωρώ την ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ιδιαίτερα οραματική προς την σωστή κατεύθυνση, συγχρόνως όμως ουτοπική σε σχέση με το υφιστάμενο προσωπικό, κινδυνεύοντας να κάνουμε ένα όμορφο μπουκέτο το οποίο γρήγορα θα μαραθεί μη έχοντας βάζο να το βάλουμε στο νερό, για να κάνω και ένα παραλληλισμό.
Ιδιαίτερα ουτοπική βέβαια είναι και η πρόβλεψη για 1200 περίπου υπαλλήλους ως Προσωπικό στο σύνολο της Περιφέρειας, την στιγμή που σε Παγκόσμιο επίπεδο η προοπτική είναι μικρό και επιτελικό Κράτος, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη μέσω της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Αυτή άλλωστε είναι και η πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης την οποία προσωπικά επικροτώ και επαυξάνω._
Οι υπάλληλοι των Τμημάτων Τοπογραφίας, Εποικισμού & Αναδασμού των Περιφερειακών Ενοτήτων Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας της ΠΔΜ, με την ανάρτηση του υπό διαβούλευση Σχεδίου ΟΕΥ ΠΔΜ, μετά λύπης μας διαπιστώσαμε την αιφνίδια προσθήκη της ειδικότητας ΠΕ Γεωτεχνικών (ειδικότητας Γεωπόνων) και ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας στον κωδικό ΑΚ3.5, ο οποίος αφορά στα Τμήματα Τοπογραφίας, Εποικισμού & Αναδασμού των Περιφερειακών Ενοτήτων ΠΔΜ όπου και υπηρετούμε, αλλά και στις αντίστοιχες υπηρεσίες στην έδρα της ΠΔΜ στους κωδικούς ΑΚ2 & ΑΚ2.2 του άρθρου 55 περί Προϊσταμένων Κεντρικής Υπηρεσίας και Περιφερειακών Υπηρεσιών της ΠΔΜ.
Εκφράζουμε με το παρόν τις έντονες αντιρρήσεις μας, την απογοήτευση και τη λύπη μας για την αιφνίδια, αναιτιολόγητη και άδικη αυτή μεταβολή η οποία ήρθε να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα απογοήτευσή μας από την κατάφωρη αδικία που προκαλεί ο υφιστάμενος Ο.Ε.Υ της Π.Δ.Μ. θέτοντάς μας σε μειονεκτική θέση καθώς στη θέση ευθύνης του Προϊσταμένου Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των ΠΕ Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας, προβλέπονται όλοι οι κλάδοι ΕΚΤΟΣ όμως από τους ΠΕ ή ΤΕ Μηχανικούς και ΠΕ ή ΤΕ Διοικητικού-Οικονομικού οι οποίοι δύνανται να προΐστανται στο Τμήμα Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού της κάθε Π.Ε.!
Με γνώμονα τον ορθολογικό σχεδιασμό στελέχωσης των υπηρεσιών μας, καθώς και την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων/προσωπικού της ΠΔΜ, προτείνουμε και συγχρόνως υποβάλλουμε τα κάτωθι αιτήματά μας:
1. Την αναδιάρθρωση στο άρθρο 38 (και ταυτόχρονα τη σχετική διόρθωση του άρθρου 39), της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης της έδρας με την προσθήκη Υποδιευθύνσεων των ΠΕ Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας με ένα Τμήμα Τοπογραφίας και ένα Τμήμα Εποικισμού & Αναδασμού με τοπική αρμοδιότητα στην αντίστοιχη Περιφερειακή Ενότητα και αυτοτελή λειτουργία, κατά το πρότυπο της προτεινόμενης στο σχέδιο ΟΕΥ αναδιάρθρωσης της Δ/νσης Κτηνιατρικής της έδρας.
Όπως άλλωστε προβλέπεται στο άρθρο 38, παρ.1, εδ.2 του Σχεδίου ΟΕΥ: «Η Διεύθυνση Πολιτικής Γης εφαρμόζει τις εθνικές και κοινοτικές πολιτικές στα θέματα της αρμοδιότητάς της, παρέχει τις κατευθυντήριες οδηγίες στις περιφερειακές υπηρεσίες που ασχολούνται με θέματα πολιτικής γης σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, ενώ είναι αρμόδια για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων Τοπογραφίας, Εποικισμού & Αναδασμού στην ΠΕ Κοζάνης».
2. Τη διόρθωση του άρθρου 55 όσον αφορά στους Κωδικούς ΑΚ3.5, ΑΚ2 και ΑΚ2.2 και συγκεκριμένα τη διαγραφή της ειδικότητας των ΠΕ ή ΤΕ Γεωπόνων από όλες τις οργανικές θέσεις καθώς και από τη θέση ευθύνης του Προϊσταμένου στα Τμήματα Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού των ΔΑΟΚ των Π.Ε. αλλά και στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης, για τους κάτωθι λόγους:
• Στις αρμοδιότητες του άρθρου 39 του ΟΕΥ που αφορούν τις υπηρεσίες μας δεν καταγράφεται καμία αρμοδιότητα του γεωπονικού επιστημονικού πεδίου.
• Οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών μας σχετίζονται αποκλειστικά με το επιστημονικό και γνωστικό αντικείμενο των Μηχανικών και των Διοικητικών.
• Όλες οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών μας στον προτεινόμενο ΟΕΥ ΠΔΜ είναι ακριβώς ίδιες με όλους τους προϊσχύσαντες ΟΕΥ της Περιφέρειάς μας και σε καμία από αυτές δεν προκύπτει η αναγκαιότητα προσθήκης της ειδικότητας ΠΕ ή ΤΕ Γεωπόνων.
3. Την αύξηση των οργανικών θέσεων Διοικητικών και Μηχανικών των υπηρεσιών Πολιτικής Γης και Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού στις Περιφερειακές Ενότητες ΠΔΜ, ώστε ο συνολικός αριθμός αυτών να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες (σύνταξη-λειτουργία Εθνικού Κτηματολογίου, ιδιαιτέρως αυξημένη ζήτηση εκτέλεσης αναδασμών, ιδιαιτέρως αυξημένη ζήτηση της κατά χρήση παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων λόγω της μεγάλης στροφής της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα κ.ά.). Ήδη οι υπηρεσίες μας οι οποίες τελούν υπό ιδιαίτερο φόρτο εργασίας, σε εκτέλεση του υπ’ αριθμόν οικ.109986/05-08-2020 εγγράφου της Γραμματείας του Εκτελεστικού Γραμματέα Π.Δ.Μ. προτείνουν με έγγραφό τους προς τις διευθύνσεις, νέες θέσεις προσωπικού ανά κατηγορία/κλάδο.
Ως υπάλληλος του Τμήματος Τοπογραφίας Εποικισμού και Αναδασμού της Π.Ε. Φλώρινας έχω τις κάτωθι παρατηρήσεις σχετικά με τον προτεινόμενο Οργανισμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας:
α) Καταρχάς η ονομασία του τμήματος θα πρέπει να αλλάξει δεδομένου ότι ο όρος Εποικισμός και αντίστοιχα η Εποικιστική Νομοθεσία καταργήθηκαν με την ψήφιση του Ν.4061/2012. Στην ερμηνευτική του Νόμου με ΑΔΑ: Β49ΨΒ-04Ρ , σελίδα 10, και αριθ. πρωτ. εγγράφου 1204/51539/2-5-2012 , η Δ/νση Πολιτικής Γης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προτείνει την μετονομασία των περιφερειακών τμημάτων σε ” Τμήμα Διαχείρισης Γης” ή “Τμήμα Πολιτικής Γης”. Μιας που πλέον διαχειριζόμαστε τις εκτάσεις του ΥΠ.Α.Α.Τ (μισθώσεις , παραχωρήσεις, κλπ) αλλά και αναδιανέμουμε την γη (αναδασμοί) , η μετονομασία σε “Τμήμα Τοπογραφίας και Διαχείρισης Γης” ή “Τμήμα Τοπογραφίας και Πολιτικής Γης” είναι απαραίτητη.
β) Σε ότι αφορά την πρόβλεψη για την θέση του Προισταμένου , υπαλλήλου με ειδικότητα Γεωπόνου ή και Αρχιτέκτονα Μηχανικού , επιτρέψτε μου να πω ότι είναι λανθασμένη προσέγγιση. Το αντικείμενο του Τμήματος είναι καθαρά τεχνικό ώστε να προίσταται Γεωπόνος, και το ότι ίσως διδάσκεται η Τοπογραφία σε κάποιο εξάμηνο στην Σχολή Αρχιτεκτόνων δεν καθιστά από μόνο του λόγο διοίκησης.
γ) Τέλος και σχετικά με το ” Ελλείψει ΠΕ να δύναται να προίσταται υπάλληλος ΤΕ” άποψή μου είναι ότι το πτυχίο και μόνο δεν θα πρέπει να αποτελεί το μόνο κριτήριο στην σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση. Είναι απαραίτητη η μοριοδότηση όπου σαφώς θα λαμβάνεται υπόψη το πτυχίο, οι μεταπτυχιακές σπουδές , το διδακτορικό αλλά και επίσης η παραγωγικότητα του υπαλλήλου , το καθημερινό έργο του , η εικόνα του μέσα από συνεντεύξεις σε Επιτροπές Στοχοθεσίας της Περιφέρειας. Το διαζευκτικό ή και όχι το ελλείψει θα αποτελούσε βασικό λόγο, αφενός για τους υπαλλήλους που δεν είναι Προιστάμενοι να προσπαθούν για την βελτίωση των ικανοτήτων τους και της εργασιακής τους συμπεριφοράς αλλά και στους Προισταμένους ώστε να μην εφησυχάζουν έχοντας μόνο τα τυπικά προσόντα.
Σας ευχαριστώ για την δυνατότητα παρέμβασης.
Παρατηρήσεις στο πλαίσιο της Διαβούλευσης για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2020 (ΠΔΜ).
Στο σχέδιο του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Π.Δ.Μ., που αφορά τη Γενική Διεύθυνση Οργάνωσης και Ανάπτυξης, διακρίνεται: α) η διάσπαση της σημερινής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού σε δύο Διευθύνσεις (Δ/νση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Δ/νση Εφαρμογής προγραμμάτων και Δράσεων), με κοινές αρμοδιότητες μεταξύ των Τμημάτων και των 2 Δ/νσεων και β) η δημιουργία δύο νέων Διευθύνσεων (Δ/νση Ποιότητας και Αποδοτικότητας και Δ/νση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης), που εξ ορισμού ταιριάζουν περισσότερο στη Δ/νση Διοίκησης και Οικονομικών.
Λαμβάνοντας υπόψη την α) υποστελέχωση της σημερινής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού (μόλις 10 μόνιμοι υπάλληλοι) και β) την συνεχόμενη αύξηση αρμοδιοτήτων των υφιστάμενων Τμημάτων, φαντάζει εξαιρετικά φιλόδοξο το σχέδιο δημιουργίας 15 νέων Τμημάτων, κατανεμημένα στις 3 πρώτες Δ/νσεις του νέου Οργανισμού (ΟΑ.1, ΟΑ.2 και ΟΑ.3).
Σε πολλά νέα προτεινόμενα Τμήματα, υπάρχουν κοινές αρμοδιότητες, που δεν διαχωρίζονται ξεκάθαρα, μεταξύ τους.
Δεν διαφαίνεται η διασύνδεση των Δ/νσεων, προς εξυπηρέτηση της ενίσχυσης της οργανωτικής και επιχειρησιακής ικανότητας της Γενικής Δ/νσης και του στρατηγικού της σκοπού.
Υπάρχει υπερβολική ανάλυση των αρμοδιοτήτων και των διαδικασιών των νέων προτεινόμενων Τμημάτων των τριών (3) πρώτων Διευθύνσεων, με κοινές πολλές φορές αρμοδιότητες, σε αντίθεση με την πολύ περιληπτική αναφορά στις αρμοδιότητες του Τμήματος Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας (σημερινό Τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης), που ουσιαστικά υποβαθμίζεται.
Επιπλέον δεν αναφέρεται στις αρμοδιότητες του Τμήματος Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας, ο συντονισμός, η παροχή στοιχείων και η συνεργασία με τα ορισθέντα μέλη του ΕΜΠΕ των Περιφερειακών Οργάνων Ελέγχου, η οργάνωση των μετακινήσεων τους για πραγματοποίηση αυτοψίας στο χώρο των επενδύσεων, η οργάνωση, ο προγραμματισμός, η προετοιμασία και ο έλεγχος όλων των δικαιολογητικών των μελών των εθνικών μητρώων ΕΜΠΕ, ΕΜΠΑ και των Επιτροπών Αξιολόγησης, των Επιτροπών Ενστάσεων και της Περιφερειακής Γνωμοδοτικής Επιτροπής και η διαβίβαση τους στον Υπόλογο του έργου για την εκκαθάριση των προβλεπόμενων αποζημιώσεων.
Επίσης προτείνεται, το Τμήμα Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας να ασκεί και τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης («πρόσκληση, επιλογή δικαιούχων, ένταξη, παρακολούθηση υλοποίησης, ολοκλήρωση, πληρωμή?, ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος (ΟΠΣ) της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής»).
Το τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης, διαχειρίζεται όλους τους Αναπτυξιακούς Νόμους (1892/1990, 2601/1998, 3299/2004, 3908/2011 και 4 καθεστώτα ενισχύσεων επενδυτικών σχεδίων του Ν.4399/2016), που αποτελούν το πιο σημαντικό και ίσως το μοναδικό Εθνικό Πρόγραμμα ενίσχυσης των Ιδιωτικών Επενδύσεων, της επιχειρηματικότητας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Οι τρεις τελευταίοι επενδυτικοί νόμοι είναι σε πλήρη ισχύ, με πλήθος λειτουργιών και απαραίτητων διαδικασιών, που καλούνται να ανταπεξέλθουν οι ελάχιστοι υπάλληλοι του Τμήματος.
Οι αρμοδιότητες του υφιστάμενου Τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης, που μεταφέρονται αυτούσιες στο νέο προτεινόμενο Τμήμα Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας, είναι οι εξής:
• Παραλαβή και έλεγχος πληρότητας αιτημάτων υπαγωγής-τροποποίησης-απόσυρσης-συγκρότησης ΠΟΕ 1ου και τελικού ελέγχου-πληρωμής-ενημέρωσης μεταβολής στοιχείων και ελέγχου τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων.
• Για τις νέες υποβαλλόμενες αιτήσεις υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στα τέσσερα καθεστώτα ενίσχυσης του Ν.4399/16, διενεργείται: 1) έλεγχος νομιμότητας όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών, 2) αξιολόγηση εύλογου κόστους και ανάλυση της υποβληθείσας βιωσιμότητας, 3) έλεγχος δεικτών βαθμολογίας, 4) συγκρότηση και συνεδρίαση Επιτροπής Αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, 5) βαθμολογική κατάταξη επενδυτικών σχεδίων, που αφορά: α) την κατάρτιση στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του προσωρινού πίνακα κατάταξης των νέων επενδυτικών σχεδίων, β) την υποβολή ενστάσεων επί του προσωρινού πίνακα κατάταξης επενδυτικών σχεδίων, γ) την συγκρότηση και συνεδρίαση επιτροπής ενστάσεων επί του προσωρινού πίνακα κατάταξης επενδυτικών σχεδίων και γ) την ανάρτηση του Οριστικού Πίνακα Κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και δ) την έκδοση εγκριτικής ή απορριπτικής απόφασης για την υπαγωγή των νέων υποβαλλόμενων επενδυτικών σχεδίων. Να σημειωθεί ότι όλες οι ενέργειες καταχωρούνται στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων .
• Εξέταση αιτημάτων τροποποίησης επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στους νόμους Ν.3299/04, Ν.3908/11 και στα τέσσερα ενεργά καθεστώτα του Ν.4399/16 και έκδοση σχετικών αποφάσεων αποδοχής/απόρριψης, με ταυτόχρονη ενημέρωση όλων των ενεργειών στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων. Τα αιτήματα αυτά αφορούν τροποποίηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, αλλαγής της δυναμικότητας του φορέα, αλλαγής του τρόπου χρηματοδότησης, αλλαγής του φορέα της επένδυσης , αλλαγής του τόπου εγκατάστασης υπό όρους, παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης, εκμίσθωσης της ενισχυθείσας επένδυσης και εξέτασης αιτημάτων ενημέρωσης που αφορούν μεταβολές των στοιχείων των υπαγόμενων επιχειρήσεων.
• Συγκρότηση οργάνων ελέγχου( ΠΟΕ) για τη διενέργεια διοικητικού και επιτόπιου ελέγχου υλοποίησης του 50% και του 100% του έργου, των υπαγόμενων επενδυτικών σχεδίων και αφορούν και τους 3 αναπτυξιακούς νόμους
• Παραλαβή των εκθέσεων ελέγχου των ΠΟΕ, έλεγχος πληρότητας – νομιμότητας αυτών και έκδοση σχετικών αποφάσεων, υποβολή συμπληρωματικών εκθέσεων ελέγχου σε περίπτωση που διαπιστωθούν ελλείψεις ήσσονος σημασίας, επιστροφές εκθέσεων ελέγχου των ΠΟΕ και διενέργεια εκ νέου οργάνου ελέγχου σε περίπτωση που διαπιστωθούν σοβαρές ελλείψεις .
• Έκδοση αποφάσεων ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται και στους τρεις αναπτυξιακούς νόμους
• Παραλαβή και δέσμευση παραβόλων που συνοδεύουν τα αιτήματα υπαγωγής-τροποποίησης και ελέγχου και επιστροφή ποσών σε περίπτωση λανθασμένων παραβόλων.
• Έλεγχος πληρότητας-νομιμότητας των δικαιολογητικών που αφορούν αιτήματα πληρωμής προκαταβολής για επενδυτικά σχέδια που έχει υλοποιηθεί το 25,00% του έργου τους, προετοιμασία των φακέλων πληρωμής και προώθηση τους στον Υπόλογο-Φορέα για εκταμίευση-πληρωμή των επιχειρήσεων.
• Έλεγχος αιτημάτων καταβολής ενίσχυσης που αφορούν επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί και στους τρεις αναπτυξιακούς νόμους, έκδοση αποφάσεων πληρωμής, προετοιμασία των φακέλων πληρωμής και προώθηση τους στον Υπόλογο-Φορέα για εκταμίευση-πληρωμή των επιχειρήσεων.
• Συντονισμός, παροχή στοιχείων και συνεργασία με τα ορισθέντα μέλη του ΕΜΠΕ των Περιφερειακών Οργάνων Ελέγχου, οργάνωση των μετακινήσεων τους για πραγματοποίηση αυτοψίας στο χώρο των επενδύσεων, οργάνωση, προγραμματισμός, προετοιμασία και έλεγχος όλων των δικαιολογητικών των μελών των εθνικών μητρώων ΕΜΠΕ, ΕΜΠΑ και των Επιτροπών Αξιολόγησης, των Επιτροπών Ενστάσεων και της Περιφερειακής Γνωμοδοτικής Επιτροπής και διαβίβαση τους στον Υπόλογο του έργου για την εκκαθάριση των προβλεπόμενων αποζημιώσεων.
• Σύσταση-συγκρότηση-συνεδρίαση Περιφερειακής Γνωμοδοτικής Επιτροπής για εξέταση αιτημάτων τροποποίησης, ανάκλησης αποφάσεων υπαγωγής, επιστροφές ενισχύσεων και άλλων σημαντικών ζητημάτων που αφορούν παλαιότερες επενδύσεις .
• Ετήσια παρακολούθηση της τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων των φορέων υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ολοκληρωθεί και αφορούν : α) την τεκμηρίωση της νόμιμης λειτουργίας του φορέα του επενδυτικού σχεδίου, β) την πιστοποίηση της φερεγγυότητας, γ) την τεκμηρίωση της παραγωγικής λειτουργίας και δ) την τεκμηρίωση των θέσεων εργασίας.
• Επιβολή κυρώσεων, σε φορείς επενδυτικών σχεδίων που δεν τηρούν τους όρους υπαγωγής και σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης ενημέρωσης του Τμήματος για μεταβολές των στοιχείων τους, όπως επωνυμία, έδρα και μετοχική σύνθεση.
• Ενημέρωση όλων των ενεργειών που έχουν περιγραφεί παραπάνω: Α) του πληροφοριακού συστήματος ΟΠΣ Ιδιωτικών Επενδύσεων, που αφορά επενδύσεις του Ν.3299/04 και β) του Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων ΠΣΚΕ, που αφορά επενδύσεις του Ν.3908/11 και Ν.4399/16 (4 καθεστώτα).
• Αποστολή επενδυτικών σχεδίων, που αφορούν το γεωργικό και κτηνοτροφικό κλάδο, στις αρμόδιες ΔΑΟΚ ανά Περιφερειακή Ενότητα, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν για τον ορθολογικό σχεδιασμό των νέων επενδυτικών σχεδίων και καταγραφή του αποτελέσματος στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων ΠΣΚΕ.
• Τήρηση αρχείου καταγραφής των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί σε όλους του αναπτυξιακούς νόμους, με αναλυτικά στοιχεία για κάθε υπαγόμενο φορέα (επωνυμία, είδος επένδυσης, κλάδος, συνολικό κόστος, επιχορήγηση, φορολογική απαλλαγή, ποσό δανείου, δημιουργούμενες θέσεις εργασίας, πληρωμές κτλ) .
• Υποβολή αιτημάτων στο νομικό τμήμα του αρμόδιου Υπουργείου, αλλά και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ehd.ependyseis.gr (Helpdesk του Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων ΠΣΚΕ), για ζητήματα που αφορούν όλα τα επενδυτικά σχέδια όλων των νόμων, καθώς το τμήμα δεν στηρίζεται από νομικό σύμβουλο (όπως γίνεται σε άλλες Περιφέρειες).
• Παροχή πληροφοριών-διατύπωση προτάσεων σε φορείς και Υπουργεία, για θέματα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού νόμου.
Λόγω του μεγάλου όγκου των αρμοδιοτήτων και των απαραίτητων διαδικασιών που πρέπει να τηρηθούν στα πλαίσια της λειτουργίας όλων των αναπτυξιακών Νόμων, δικαιολογείται η δημιουργία νέας Δ/νσης με 6 ή 7 Τμήματα, όπως αναφέρονται στη συνέχεια.
Συνολικά, προτείνεται:
Α) η δημιουργία Δ/νσης Ιδιωτικών Επενδύσεων και Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας (αντί του Τμήματος Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας), με αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τα εξής Τμήματα:
1. Τμήμα Αξιολόγησης, Υπαγωγής και Τροποποιήσεων Επενδυτικών Σχεδίων, που εντάσσονται σε επενδυτικά προγράμματα των Αναπτυξιακών Νόμων.
2. Τμήμα Υλοποίησης και Ελέγχου Επενδυτικών Σχεδίων, που έχουν υπαχθεί σε επενδυτικά προγράμματα των Αναπτυξιακών Νόμων.
3. Τμήμα Ολοκλήρωσης και ελέγχου τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ολοκληρωθεί. Συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών πληρωμής, έλεγχος και διαβίβαση των φακέλων πληρωμής των επενδυτικών σχεδίων στον υπόλογο πληρωμής του έργου για εκκαθάριση.
4. Τμήμα Υποστήριξης και συνεργασίας με τα μέλη του Εθνικού Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών (ΕΜΠΑ), του Εθνικού Μητρώου Πιστοποιημένων Ελεγκτών(ΕΜΠΕ), των Επιτροπών Αξιολόγησης, των Επιτροπών Ενστάσεων και της Περιφερειακής Γνωμοδοτικής Επιτροπής. Συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών, προετοιμασία των πληρωμών και διαβίβαση τους στον Υπόλογο του έργου για την εκκαθάριση των προβλεπόμενων αποζημιώσεων. Τήρηση των απαραίτητων διαδικασιών και ενημέρωση του Π.Σ.Κ.Ε., στα πλαίσια εφαρμογής των Αναπτυξιακών Νόμων.
5. Τμήμα Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης για πράξεις Ιδιωτικών Επενδύσεων που εντάσσονται σε συγχρηματοδοτούμενα με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρησιακά προγράμματα (εφόσον κριθεί απαραίτητο να ενταχθεί στη Δ/νση και να ενεργοποιηθεί) .
6. Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης και Μέριμνας, με σκοπό την αποτελεσματική και άμεση διαχείριση του πλήθους των εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων και
7. Τμήμα Πληροφόρησης και Επικοινωνίας να αποτελεί ενιαίο Τμήμα με το Γραφείο Υποστήριξης Επενδυτών, με σκοπό την ενιαία και αποτελεσματική ενημέρωση και πληροφόρηση κοινού και επενδυτικών φορέων, για τα διαθέσιμα Εθνικά και Περιφερειακά Προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, την επικοινωνία με διάφορους Φορείς για την επίτευξη του σκοπού του και την υποβοήθηση του Τμήματος Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας.
και
Β) η συγχώνευση όλων των Παρατηρητηρίων της 1ης Δ/νσης σε ένα ενιαίο Παρατηρητήριο ή το πολύ σε δύο, εφόσον διασφαλισθεί η στελέχωση τους με υπαλλήλους (1. σύμπτυξη του Παρατηρητηρίου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με το Παρατηρητήριο Υποδομών και 2. σύμπτυξη του Παρατηρητηρίου Έξυπνης Εξειδίκευσης με το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης, Απασχόλησης και Διά Βίου Μάθησης).
Κλείνοντας, θα πρέπει να επισημανθεί η τρομερή έλλειψη προσωπικού στις σημερινές Υπηρεσίες της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και ειδικότερα στο Τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης και η συνεχόμενη αύξηση των ασκούμενων αρμοδιοτήτων με ολοένα και λιγότερο διαθέσιμο στελεχιακό δυναμικό.
Όσο φιλόδοξο και να είναι το Σχέδιο του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Π.Δ.Μ., όπως τελικά αυτός θα διαμορφωθεί, η επιτυχία του εξαρτάται άμεσα από τους ανθρώπους που θα στελεχώσουν τις Υπηρεσίες του και την στήριξή τους από την Περιφερειακή Αρχή, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα μέσα για την επιτυχία του έργου τους (δημοκρατικός προγραμματισμός, διαφάνεια, νομική υποστήριξη κ.λ.π.).
Με εκτίμηση
Σταθόπουλος Δημήτριος
ΠΕ Διοικητικού- Οικονομικού
Οικονομολόγος, MSc Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις
Αν. Προϊστάμενος Τμήματος Κινήτρων
Περιφερειακής Ανάπτυξης
της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού
Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Περιοχή Ζ.Ε.Π. – 50100 Κοζάνη
τηλ: 2461052737
Fax: 2461052723
e-mail: [email protected]
Παρατηρήσεις στο πλαίσιο της Διαβούλευσης για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2020 (ΠΔΜ).
Σύμφωνα με το σχέδιο του νέου ΟΕΥ της ΠΔΜ, η υφιστάμενη Γενική Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών μετονομάζεται σε Γενική Δ/νση Οργάνωσης και Ανάπτυξης και συγκροτείται από 5 Οργανικές μονάδες (4 Διευθύνσεις και ένα Γραφείο της Γενικής Δ/νσης). Παρατηρείται η διάσπαση της υφιστάμενης Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού σε δύο διαφορετικές διευθύνσεις: τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΔΣΣ) και τη Διεύθυνση Εφαρμογής Προγραμμάτων και Δράσεων (ΔΕΠΔ), δημιουργείται μία νέα διεύθυνση: η Δ/νση Ποιότητας και Αποδοτικότητας και μεταφέρεται από άλλη Γενική Δ/νση, η Δ/νση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Η ΔΕΠΔ (υφιστάμενη ΔΙΑΠ) διατηρεί 4 τμήματα συν το Γραφείο Υποστήριξης Επενδυτών. Το υφιστάμενο τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης, μετονομάζεται σε Τμήμα Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας, με αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Διαπιστώνεται μία εμφανώς συνοπτική περιγραφή αρμοδιοτήτων του Τμήματος Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας (υφιστάμενο τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης), σε αντίθεση με άλλα νέα τμήματα που δημιουργούνται στις υπόλοιπες τρεις διευθύνσεις (Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, Δ/νση Ποιότητας και Αποδοτικότητας και Δ/νση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ).
Είναι απορίας άξιο, το πώς θα στελεχωθούν όλα αυτά τα Τμήματα-Παρατηρητήρια, τη στιγμή που είναι υποστελεχωμένα τα τέσσερα τμήματα της υφιστάμενης ΔΙΑΠ. Πιο συγκεκριμένα στην υφιστάμενη Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού (ΔΙΑΠ), που αποτελείται από τέσσερα τμήματα, εργάζονται 10 υπάλληλοι:
Ένας Προϊστάμενος Δ/νσης.
Ένας Προϊστάμενος τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Δύο υπάλληλοι στο τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Μία προϊσταμένη του τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής και
Πέντε υπάλληλοι στο τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων και έργων.
Το υφιστάμενο τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης (νέο τμήμα Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας) , το οποίο όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι στελεχωμένο με 2 υπαλλήλους και έναν Προϊστάμενο, διαχειρίζεται τρεις (3) Αναπτυξιακούς νόμους: 1) τον Ν.3299/04 με συνολικά 297 υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια , τα οποία είναι σε φάση υλοποίησης, 2) τον Ν.3908/11 με 81 υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια, τα οποία είναι σε φάση υλοποίησης και 3) τον Ν.4399/16, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τέσσερα καθεστώτα ενισχύσεων ενεργά: α) τη « Γενική Επιχειρηματικότητα» (με 10 υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια και 11 νέες αιτήσεις υπαγωγής) , β) τις « Ενισχύσεις Μηχανολογικού εξοπλισμού» ( με 3 υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια και 1 νέα αίτηση υπαγωγής), γ) τις «Νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ» (με 4 υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια) και δ) την «Επιχειρηματικότητα πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων» (με 64 νέες αιτήσεις υπαγωγής ).
Οι αρμοδιότητες του τμήματος αναλύονται ως εξής:
• Παραλαβή και έλεγχος πληρότητας αιτημάτων υπαγωγής-τροποποίησης-απόσυρσης-συγκρότησης ΠΟΕ 1ου και τελικού ελέγχου-πληρωμής-ενημέρωσης μεταβολής στοιχείων και ελέγχου τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων.
• Για τις νέες υποβαλλόμενες αιτήσεις υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στα τέσσερα καθεστώτα ενίσχυσης του Ν.4399/16, διενεργείται: 1) έλεγχος νομιμότητας όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών, 2) αξιολόγηση εύλογου κόστους και ανάλυση της υποβληθείσας βιωσιμότητας, 3) έλεγχος δεικτών βαθμολογίας, 4) συγκρότηση και συνεδρίαση Επιτροπής Αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, 5) βαθμολογική κατάταξη επενδυτικών σχεδίων, που αφορά: α) την κατάρτιση στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του προσωρινού πίνακα κατάταξης των νέων επενδυτικών σχεδίων, β) την υποβολή ενστάσεων επί του προσωρινού πίνακα κατάταξης επενδυτικών σχεδίων, γ) την συγκρότηση και συνεδρίαση επιτροπής ενστάσεων επί του προσωρινού πίνακα κατάταξης επενδυτικών σχεδίων και γ) την ανάρτηση του Οριστικού Πίνακα Κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και δ) την έκδοση εγκριτικής ή απορριπτικής απόφασης για την υπαγωγή των νέων υποβαλλόμενων επενδυτικών σχεδίων. Να σημειωθεί ότι όλες οι ενέργειες καταχωρούνται στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων .
• Εξέταση αιτημάτων τροποποίησης επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στους νόμους Ν.3299/04, Ν.3908/11 και στα τέσσερα ενεργά καθεστώτα του Ν.4399/16 και έκδοση σχετικών αποφάσεων αποδοχής/απόρριψης, με ταυτόχρονη ενημέρωση όλων των ενεργειών στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων. Τα αιτήματα αυτά αφορούν τροποποίηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, αλλαγής της δυναμικότητας του φορέα, αλλαγής του τρόπου χρηματοδότησης, αλλαγής του φορέα της επένδυσης , αλλαγής του τόπου εγκατάστασης υπό όρους, παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης, εκμίσθωσης της ενισχυθείσας επένδυσης και εξέτασης αιτημάτων ενημέρωσης που αφορούν μεταβολές των στοιχείων των υπαγόμενων επιχειρήσεων.
• Συγκρότηση οργάνων ελέγχου( ΠΟΕ) για τη διενέργεια διοικητικού και επιτόπιου ελέγχου υλοποίησης του 50% και του 100% του έργου, των υπαγόμενων επενδυτικών σχεδίων και αφορούν και τους 3 αναπτυξιακούς νόμους
• Παραλαβή των εκθέσεων ελέγχου των ΠΟΕ, έλεγχος πληρότητας – νομιμότητας αυτών και έκδοση σχετικών αποφάσεων, υποβολή συμπληρωματικών εκθέσεων ελέγχου σε περίπτωση που διαπιστωθούν ελλείψεις ήσσονος σημασίας, επιστροφές εκθέσεων ελέγχου των ΠΟΕ και διενέργεια εκ νέου οργάνου ελέγχου σε περίπτωση που διαπιστωθούν σοβαρές ελλείψεις .
• Έκδοση αποφάσεων ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται και στους τρεις αναπτυξιακούς νόμους
• Παραλαβή και δέσμευση παραβόλων που συνοδεύουν τα αιτήματα υπαγωγής-τροποποίησης και ελέγχου και επιστροφή ποσών σε περίπτωση λανθασμένων παραβόλων.
• Έλεγχος πληρότητας-νομιμότητας των δικαιολογητικών που αφορούν αιτήματα πληρωμής προκαταβολής για επενδυτικά σχέδια που έχει υλοποιηθεί το 25,00% του έργου τους, προετοιμασία των φακέλων πληρωμής και προώθηση τους στον Υπόλογο-Φορέα για εκταμίευση-πληρωμή των επιχειρήσεων.
• Έλεγχος αιτημάτων καταβολής ενίσχυσης που αφορούν επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί και στους τρεις αναπτυξιακούς νόμους, έκδοση αποφάσεων πληρωμής, προετοιμασία των φακέλων πληρωμής και προώθηση τους στον Υπόλογο-Φορέα για εκταμίευση-πληρωμή των επιχειρήσεων.
• Συντονισμός, παροχή στοιχείων και συνεργασία με τα ορισθέντα μέλη του ΕΜΠΕ των Περιφερειακών Οργάνων Ελέγχου, οργάνωση των μετακινήσεων τους για πραγματοποίηση αυτοψίας στο χώρο των επενδύσεων, οργάνωση, προγραμματισμός, προετοιμασία και έλεγχος όλων των δικαιολογητικών των μελών των εθνικών μητρώων ΕΜΠΕ, ΕΜΠΑ και των Επιτροπών Αξιολόγησης, των Επιτροπών Ενστάσεων και της Περιφερειακής Γνωμοδοτικής Επιτροπής και διαβίβαση τους στον Υπόλογο του έργου για την εκκαθάριση των προβλεπόμενων αποζημιώσεων.
• Σύσταση-συγκρότηση-συνεδρίαση Περιφερειακής Γνωμοδοτικής Επιτροπής για εξέταση αιτημάτων τροποποίησης, ανάκλησης αποφάσεων υπαγωγής, επιστροφές ενισχύσεων και άλλων σημαντικών ζητημάτων που αφορούν παλαιότερες επενδύσεις .
• Ετήσια παρακολούθηση της τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων των φορέων υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ολοκληρωθεί και αφορούν : α) την τεκμηρίωση της νόμιμης λειτουργίας του φορέα του επενδυτικού σχεδίου, β) την πιστοποίηση της φερεγγυότητας, γ) την τεκμηρίωση της παραγωγικής λειτουργίας και δ) την τεκμηρίωση των θέσεων εργασίας.
• Επιβολή κυρώσεων, σε φορείς επενδυτικών σχεδίων που δεν τηρούν τους όρους υπαγωγής και σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης ενημέρωσης του Τμήματος για μεταβολές των στοιχείων τους, όπως επωνυμία, έδρα και μετοχική σύνθεση.
• Ενημέρωση όλων των ενεργειών που έχουν περιγραφεί παραπάνω: Α) του πληροφοριακού συστήματος ΟΠΣ Ιδιωτικών Επενδύσεων, που αφορά επενδύσεις του Ν.3299/04 και β) του Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων ΠΣΚΕ, που αφορά επενδύσεις του Ν.3908/11 και Ν.4399/16 (4 καθεστώτα).
• Αποστολή επενδυτικών σχεδίων, που αφορούν το γεωργικό και κτηνοτροφικό κλάδο, στις αρμόδιες ΔΑΟΚ ανά Περιφερειακή Ενότητα, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν για τον ορθολογικό σχεδιασμό των νέων επενδυτικών σχεδίων και καταγραφή του αποτελέσματος στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων ΠΣΚΕ.
• Τήρηση αρχείου καταγραφής των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί σε όλους του αναπτυξιακούς νόμους, με αναλυτικά στοιχεία για κάθε υπαγόμενο φορέα (επωνυμία, είδος επένδυσης, κλάδος, συνολικό κόστος, επιχορήγηση, φορολογική απαλλαγή, ποσό δανείου, δημιουργούμενες θέσεις εργασίας, πληρωμές κτλ) .
• Υποβολή αιτημάτων στο νομικό τμήμα του αρμόδιου Υπουργείου, αλλά και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ehd.ependyseis.gr (Helpdesk του Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων ΠΣΚΕ), για ζητήματα που αφορούν όλα τα επενδυτικά σχέδια όλων των νόμων, καθώς το τμήμα δεν στηρίζεται από νομικό σύμβουλο (όπως γίνεται σε άλλες Περιφέρειες).
• Παροχή πληροφοριών-διατύπωση προτάσεων σε φορείς και Υπουργεία, για θέματα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού νόμου.
Nα σημειωθεί ότι πριν τη δημοσίευση του Ν.4399/16, το Τμήμα ήταν στελεχωμένο με πέντε υπαλλήλους, εκ των οποίων η μία συνταξιοδοτήθηκε και η άλλη τοποθετήθηκε σε άλλη Υπηρεσία.
Σήμερα που ο όγκος της δουλειάς έχει πολλαπλασιαστεί, το Τμήμα όχι μόνο δεν ενισχύθηκε με υπαλλήλους (όπως επανειλημμένως έχουμε ζητήσει υπαλλήλους Διοικητικού-Οικονομικού και Μηχανολόγους- μηχανικούς), αλλά μειώθηκε κατά 2 άτομα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν μόνο 2 υπάλληλοι Διοικητικού-Οικονομικού και ένας Γεωπόνος.
Λόγω του μεγάλου όγκου των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας (υφιστάμενο τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης) και για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία του, θα πρέπει να δημιουργηθεί νέα Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων και Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας, με τα εξής τμήματα:
1) Τμήμα Αξιολόγησης, Υπαγωγής και Τροποποιήσεων Επενδυτικών Σχεδίων που εντάσσονται σε επενδυτικά προγράμματα των Αναπτυξιακών Νόμων,
2) Τμήμα Υλοποίησης και Ελέγχου Επενδυτικών Σχεδίων, που έχουν υπαχθεί σε επενδυτικά προγράμματα των Αναπτυξιακών Νόμων,
3) Τμήμα Ολοκληρώσεων Επενδυτικών Σχεδίων και ελέγχου τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων,
4) Τμήμα Υποστήριξης και συνεργασίας με τα μέλη του ΕΜΠΕ και ΕΜΠΑ
5) Αρμοδιότητες Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης για πράξεις Ιδιωτικών Επενδύσεων που εντάσσονται σε συγχρηματοδοτούμενα με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρησιακά προγράμματα (εφόσον κριθεί απαραίτητο να ενταχθεί στη Δ/νση και να ενεργοποιηθεί) .
Συμπερασματικά το Τμήμα Κινήτρων αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της Περιφέρειας έμπρακτα και όχι στη θεωρία (όπως επιχειρείται με τη δημιουργία κάποιων νέων τμημάτων) και είναι το πιο σημαντικό Εθνικό Πρόγραμμα ενίσχυσης των Ιδιωτικών Επενδύσεων, της Επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Είναι πρόκληση λοιπόν για το Τμήμα Κινήτρων, να παλεύει υποστελεχωμένο, να ανταπεξέλθει στα δύσκολα και βεβαρημένα καθήκοντα του, ενώ την ίδια χρονική στιγμή να δημιουργούνται Τμήματα και Παρατηρητήρια με γενικές και αόριστες αρμοδιότητες.
Με εκτίμηση
Πούτα Χαρά
ΠΕ Δ/κού – Οικ/κού
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Γενική Δ/νση Αναπτυξιακού Προγρ/σμού
Περιβάλλοντος & Υποδομών
Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού
Τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης
Τηλ: +30 2461052730
mail: [email protected]
O Σύλλογος των Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας θέλει να εκφράσει τη πρόθεσή του να συνεργαστεί, στο βαθμό που του αναλογεί, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των Υπηρεσιών της Περιφέρειάς, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών, με γνώμονα την ισονομία, ισοπολιτεία και την αξιοπρέπεια που αρμόζει, εξασφαλίζοντας το καλύτερο δυνατό επίπεδο διαβίωσης σε όλους τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Σχετικά με το σχέδιο του νέου Ο.Ε.Υ. (Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας) της Π.Δ.Μ., έχουμε τις ακόλουθες προτάσεις – παρατηρήσεις και παρακαλούμε να τις συμπεριλάβετε στο σχεδιασμό του τελικού οργανογράμματος.
Α. Θα πρέπει στο διάγραμμα ροής, που αφορά την προτεινόμενη οργανωτική δομή, τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και τις Διευθύνσεις υλοποίησής τους, όπου αποτυπώνονται οι σχέσεις αλληλεπίδρασης των αιρετών με τις υπηρεσίες, να τοποθετηθούν ως επικεφαλείς των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε) οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες.
Β. Στο διάγραμμα ροής η τοποθέτηση του Εκτελεστικού Γραμματέα δεν πρέπει να παραπέμπει στη “Διαμόρφωση Στρατηγικής” (αρμοδιότητα η οποία ανήκει στον Περιφερειάρχη, στους εκάστοτε Αντιπεριφερειάρχες και στο Περιφερειακό Συμβούλιο) αλλά να συνδέεται με τις διάφορες Διευθύνσεις μόνο σε ότι αφορά στην βελτίωση της αποδοτικότερης λειτουργίας αυτών και γενικά να γίνεται μνεία στις αρμοδιότητες του Εκτελεστικού Γραμματέα όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 242 του N. 3852/2010 (Καλλικράτης), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Γ. Διεύθυνση Διοικητικού – Οικονομικού Π.Ε.
Η συγκεκριμένη Διεύθυνση είναι σήμερα επιφορτισμένη με δύο διαφορετικά αντικείμενα που δεν συνάδουν μεταξύ τους. Με γνώμονα την καλύτερη λειτουργία, θεωρούμε τον διαχωρισμό της παραπάνω Διεύθυνσης σε δύο διαφορετικές Διευθύνσεις (Διεύθυνση Διοικητικού και Διεύθυνση Οικονομικού) απαραίτητη ενέργεια γιατί ο Προϊστάμενος της ενιαίας Διεύθυνσης δεν μπορεί να γνωρίζει, ως οφείλει, το σύνολο των αντικειμένων των δύο υπηρεσιών.
Διαφωνούμε με την δημιουργία μιας ενιαίας γραμματείας που θα εξυπηρετεί όλες τις Διευθύνσεις, διότι οι υπάλληλοι που σήμερα εξυπηρετούν την κάθε Διεύθυνση γνωρίζουν το εξειδικευμένο αντικείμενο αυτής και με την άμεση επαφή με τους υπαλλήλους της γίνεται εξοικονόμηση χρόνου. Στην περίπτωση της δημιουργίας ενιαίας γραμματείας δεν θα υπάρχει η αμεσότητα της επαφής και των επεξηγήσεων που απαιτούνται σε κάποιες περιπτώσεις έκδοσης εγγράφων με αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου διεκπεραίωσης των εγγράφων. Επιπλέον το κοινό έχει μάθει να συναλλάσετε με τη γραμματεία της κάθε Διεύθυνσης. Διαφορετικά το κοινό θα πρέπει να απευθύνετε σε ένα συγκεκριμένο γραφείο το οποίο τελικά θα πρέπει να οργανωθεί με υποδοχή για να τηρείται η σειρά των ενδιαφερόμενων ατόμων, η στελέχωση της οποίας, λόγω έλλειψης προσωπικού και χώρων, είναι αδύνατη.
Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στην Π.Ε. Φλώρινας, στο παρελθόν και σε εποχές με περισσότερο προσωπικό, συστάθηκε ενιαία γραμματεία χωρίς ωστόσο η λειτουργία της να καταστεί ποτέ εύρυθμη και αποτελεσματική.
Αν παρόλα αυτά δημιουργηθεί ενιαία γραμματεία, πρότασή μας είναι να δημιουργηθούν και γραφεία διοικητικής υποστήριξης (γραμματείες) σε κάθε διεύθυνση σε άμεση συνεργασία με την κεντρική γραμματεία, προκειμένου να επιτευχθούν τα ανωτέρω.
Δ. Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών Π.Ε.
Δεν έχουμε να επισημάνουμε τίποτα επί του σχεδίου εκτός του να δημιουργηθεί γραφείο διοικητικής υποστήριξης.
Ε. Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Π.Ε.
Δεν έχουμε να επισημάνουμε τίποτα επί του σχεδίου εκτός του να δημιουργηθεί γραφείο διοικητικής υποστήριξης.
Στ.Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε.
Να δημιουργηθεί γραφείο διοικητικής υποστήριξης.
Το Τμήμα Τοπογραφίας Εποικισμού & Αναδασμού θα ήταν ορθότερο να μην ενταχθεί στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας. Το γεγονός ότι ο προϊστάμενος του τμήματος δεν έχει τη δυνατότητα να γίνει προϊστάμενος της Διεύθυνσης, αποτελεί ένδειξη ότι το Τμήμα δεν πρέπει να υπάγεται στην Διεύθυνση, όπως εξηγείται παρακάτω.
Ζ. Διεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε.
Με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και τη καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, θεωρούμε ότι πρέπει να δημιουργηθούν Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και όχι υποδιευθύνσεις στις Π.Ε. καθώς και γραφείο διοικητικής υποστήριξης (όπως αναλύονται στο με αριθμ. πρωτ. 115574/18-08-2020 έγγραφο).
H. Διεύθυνση Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού Π.Ε.
Πρέπει να δημιουργηθεί γραφείο διοικητικής υποστήριξης, λαμβάνοντας υπόψη ότι στη συγκεκριμένη Διεύθυνση ακολουθείται το πρωτόκολλο ΟΠΣΝΑ, του Υπουργείου Ανάπτυξης, σχετικό με τα θέματα Εμπορίου, Επαγγελματικών αδειών και Αδειοδότησης Βιομηχανιών.
Θ. Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε.
Σε ότι αφορά τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, το Γραφείο Διοικητικής και Τεχνικής Υποστήριξης δεν αναφέρονται πουθενά οι απαραίτητες ειδικότητες που θα πρέπει να το στελεχώνουν σε σχέση με τις αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί (όπως αναφέρεται και παρακάτω), αντίθετα σε έγγραφο με τίτλο Αναλυτικός Πίνακας Κατανομής Θέσεων φαίνεται (όπως και σε άλλες Π.Ε.) να στελεχώνεται από έναν υπάλληλο Δ.Ε. Διοικητικών-Γραμματέων ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανωτέρω αρμοδιότητες. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά οι απαραίτητες ειδικότητες που θα πρέπει να στελεχώνουν κάθε Διεύθυνση και Τμήμα σε σχέση με τις αρμοδιότητες (όπως προτείνουμε και παρακάτω).
Προτείνουμε επιπλέον τη δημιουργία:
Ι. Τμήματος ή Γραφείου Προγραμματισμού που θα είναι επιφορτισμένο με τη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος της Π.Ε., την παρακολούθηση της υλοποίησής του και των αναγκαίων τροποποιήσεων του καθώς και με τον συντονισμό της Τεχνικής Υπηρεσίας με την Οικονομική Υπηρεσία.
ΙΙ. Τμήματος ή Γραφείου Έγκρισης Ποιοτικών Χαρακτηριστικών και Ποιοτικού Ελέγχου σε άμεση συνεργασία με το προτεινόμενο Τμήμα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Έδρας. Η έγκριση των Υλικών και των Ποιοτικών Χαρακτηριστικών τους που θα ενσωματώνονται στα έργα είναι ουσιώδους σημασίας για την ποιότητα του τελικώς παραγόμενου έργου και πρέπει να γίνεται από εξιδεικευμένο προσωπικό.
Ι. Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε.
Δεν αναφέρονται πουθενά οι απαραίτητες ειδικότητες που θα πρέπει να το στελεχώνουν σε σχέση με τις αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί (όπως αναφέρεται και παρακάτω), αντίθετα σε έγγραφο με τίτλο Αναλυτικός Πίνακας Κατανομής Θέσεων φαίνεται (όπως και σε άλλες Π.Ε.) να στελεχώνεται από έναν υπάλληλο Δ.Ε. Διοικητικών-Γραμματέων ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητες του τμήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά οι απαραίτητες ειδικότητες που θα πρέπει να στελεχώνουν κάθε Διεύθυνση και Τμήμα σε σχέση με τις αρμοδιότητες (όπως προτείνουμε και παρακάτω).
O Σύλλογος θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσει για έγκριση το σχέδιο του νέου Ο.Ε.Υ. (Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας), σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 187840/16-11-2018 (εισερχόμενο στην Π.Δ.Μ. 209916/3278/16-11-2018) έγγραφο, και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μεταβάλλοντας το κείμενο ώστε να εφαρμοστεί τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του ανωτέρω εγγράφου και της κείμενης νομοθεσίας (Ν.3528/2007 Άρθρο 97 (Προβάδισμα) του Υ.Κ., άρθρο 103 του Συντάγματος, υπ’ αριθμ. 2817/2017 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.Τ.Ε.) και άλλες πέντε αποφάσεις σχετικά με το θεσπιζόμενο από το άρθρο 97 του Υπαλληλικού Κώδικα προβάδισμα των κατηγοριών στην επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων, την με αριθμ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.508/2412/οικ.21795/18-6-2018 (Α.Δ.Α.: ΨΤΜΓ465ΧΘΨ-ΣΟΔ) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την επιλογή προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης και αναφέρεται το προβάδισμα των κατηγοριών Π.Ε. έναντι Τ.Ε. και όχι στην αδιάκριτη επιλογή διαζευκτικώς υπαλλήλων διαφορετικής κατηγορίας (Π.Ε. ή Τ.Ε.) κ.α.). Τα ανωτέρω δεν φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη στο σχέδιο του νέου Ο.Ε.Υ. (Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας) όπου διατηρείται το διαζευκτικό “ή” για πάρα πολλές θέσεις ευθύνης, σε αντίθεση με το υπ’ αριθμ. 187840/16-11-2018 έγγραφο το οποίο αναφέρει: “…α) Να μην αξιοποιούν την εξαιρετική διατύπωση του άρθρου 97 περ. δ’ Υ.Κ. αδιακρίτως σε όλες τις περιπτώσεις θέσεων ευθύνης, δηλαδή να περιορίζονται σε όσες περιπτώσεις μπορεί να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα και σκοπιμότητα της και β) Να προκύπτει σχετική τεκμηρίωση ώστε να διασφαλίζεται ότι η εξαίρεση που υλοποιείται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 97 περ. δ’ Υ.Κ., δεν οδηγεί σε αδιάκριτη κατάργηση του προβαδίσματος των κατηγοριών, αλλά είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την εξυπηρέτηση της αρχής της αποτελεσματικότητας της διοίκησης και εντός του πλαισίου των εξουσιοδοτικών διατάξεων…”. Επιπλέον δεν υπάρχει στην διαβούλευση η σχετική ειδική, σαφής και επαρκής τεκμηρίωση, που να δικαιολογεί το διαζευκτικό “ή” στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως αναφέρεται στο ανωτέρω έγγραφο: “… η αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας δεν μπορεί να γίνεται αδιακρίτως (ήτοι σε όλες τις αναφερθείσες οργανικές μονάδες του φορέα) και χωρίς ειδική, σαφή και επαρκή τεκμηρίωση, η οποία θα προκύπτει είτε από το σώμα της πράξης είτε από τα στοιχεία του φακέλου…”.
Το Άρθρο 97 του Υπαλληλικού Κώδικα (το εν λόγω άρθρο παραμένει ανέπαφο ακόμα και από το Άρθρο 29 του Ν. 4369/2016 το οποίο τροποποιεί μόνο τα Άρθρα 84 έως 89 του Υ.Κ. καθώς και από το Άρθρο 45 του Ν. 4674/2020 που τροποποιεί μόνο το Άρθρο 84 του Υ.Κ., γεγονός που αποδεικνύει ότι το πνεύμα των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.Τ.Ε.), παρόλο που λαμβάνει υπόψη προγενέστερους νόμους, δεν μεταβάλλεται επουδενί), που εξειδικεύει τον τρόπο που τοποθετούνται οι παραπάνω κατηγορίες καθορίζει σαφώς το προβάδισμα κατηγοριών ως εξής: “Το προβάδισμα μεταξύ των υπαλλήλων καθορίζεται ως εξής: α) Μεταξύ υπαλλήλων που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες προηγούνται οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΕΘ και ακολουθούν κατά σειρά οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ, της κατηγορίας ΤΕ, της κατηγορίας ΔΕ και τέλος οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΥΕ.”. Η σαφήνεια με την οποία έχει διατυπωθεί η ως άνω διάταξη, το δίχως άλλο δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών σχετικά με την αληθινή βούληση του νομοθέτη, η οποία δεν είναι άλλη από την πρόθεση του να αναγνωρίσει σαφές προβάδισμα στους υπαλλήλους της κατηγορίας Π.Ε. έναντι αυτών της κατηγορίας Τ.Ε., που με τη σειρά τους προηγούνται σε σχέση με τους υπαλλήλους Δ.Ε. κ.ο.κ., γεγονός που αποτυπώνεται και στις ανάλογες αποφάσεις του Σ.Τ.Ε.. Η αξιοποίηση της διατύπωσης του άρθρου 97 περ. δ του Υ.Κ. και του άρθρου 99 του Ν.3584/2007 (Κ.Δ.Κ.Υ.), δύναται να περιορίζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατόπιν ειδικής, σαφούς και επαρκούς τεκμηρίωσης, η αναγκαιότητα της οποίας πρέπει να προκύπτει από το σώμα της πράξης ή τα στοιχεία του φακέλου.
Κατόπιν των ανωτέρω και στα πλαίσια της χρηστής Διοίκησης που όλοι επιθυμούμε, επανερχόμαστε και παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη τα ανωτέρω κατά τη σύνταξη του Οργανισμού και να αντικατασταθεί η αδιάκριτη επιλογή, διαζευκτικώς, υπαλλήλων διαφορετικής κατηγορίας (Π.Ε. ή Τ.Ε.) από την “εν ελλείψει”, επιλογή σύμφωνη με το προβάδισμα κατηγοριών, προκειμένου να αποφύγουμε περαιτέρω καθυστερήσεις με την μη έγκριση του οργανισμού.
Διαπιστώνεται ότι στο σχέδιο του νέου Ο.Ε.Υ. (Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας), που είναι στην διαβούλευση, δεν αναφέρονται πουθενά οι απαραίτητες ειδικότητες που θα πρέπει να στελεχώνουν κάθε Διεύθυνση και Τμήμα σε σχέση με τις αρμοδιότητες, καθώς και ο απαραίτητος αριθμός υπαλλήλων κάθε ειδικότητας, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών. Από τον συνδυασμό των ειδικοτήτων που στελεχώνουν κάθε Διεύθυνση και Τμήμα καθώς και των αρμοδιοτήτων που έχουν καθοριστεί, προκύπτει ποιές ειδικότητες είναι αναγκαίο να προΐστανται σε κάθε Διεύθυνση και Τμήμα. Ακόμα δεν αναφέρονται πουθενά οι ειδικότητες και ο αριθμός των υπαλλήλων που υπηρετούν σε κάθε Διεύθυνση και σε κάθε Τμήμα, γεγονός που σε συνδυασμό με τα ανωτέρω θα καθόριζε και τις ανάγκες σε έμψυχο δυναμικό.
Ένα άλλο σημείο που χρήζει επανεξέτασης, έγκειται στο γεγονός ότι στο σχέδιο του νέου Ο.Ε.Υ. (Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας) παρατηρήθηκε σε τμήματα των ίδιων διευθύνσεων, να υπάρχει διαφοροποίηση ως προς τον τρόπο που χρησιμοποιείται το προβάδισμα διαφορετικών κατηγοριών για την κατάληψη θέσεων ευθύνης. Δηλαδή σε ένα τμήμα χρησιμοποιείται η διατύπωση “Π.Ε. και εν ελλείψει Τ.Ε.”, σε άλλο η διατύπωση “Π.Ε. ή Τ.Ε.” και σε άλλο μόνο “ΠΕ”. Καλό θα ήταν να υπάρχει ίδια διατύπωση για λόγους ισότητας και ισονομίας. Σε συνέχεια με τα ανωτέρω, διαπιστώθηκε ότι σε κάποιες ειδικότητες κατηγοριών ζητείται εξειδίκευση, ενώ στις περισσότερες ειδικότητες όχι (π.χ. συνήθως ζητείται κατηγορία ΠΕ Γεωτεχνικών (Γεωπόνων)), σε κάποια τμήματα ζητείται εξειδίκευση ΠΕ Γεωτεχνικών (π.χ. Γεωπόνων Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπόνων Εγγείων Βελτιώσεων). Καλό είναι να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση. Είτε παντού να ζητείται εξειδίκευση, είτε παντού μόνο ειδικότητα.
Όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας των Υπηρεσιών μας θέλουμε να γνωρίζετε ότι είμαστε αντίθετοι στην διαχείριση του προσωπικού με όρους αδιαφανείς και αναξιοκρατικούς. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια κατάργησης του Δημόσιου Τομέα. Διαφωνούμε με πολιτικές που έχουν στόχο να καταστήσουν τους υπαλλήλους ομήρους, ανίκανους να αντιδράσουν στις όποιες επιθυμίες – προσταγές των πολιτικών προϊσταμένων, που προσπαθούν να τους μετατρέψουν σε όργανα εκπλήρωσης πολιτικών υποσχέσεων και όχι διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι πιστεύουμε ακράδαντα πως αν υπάρχει η πρόθεση να τηρηθεί η νομιμότητα και η αξιοκρατία, είναι δυνατή η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.
Σχετικά με την ενοποίηση της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης με την Γενική Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών που προτείνεται στον νέο οργανισμό θα θέλαμε να αναφέρουμε τα παρακάτω:
Πρόκειται για δύο μεγάλες Γενικές διευθύνσεις σε αριθμό υπαλλήλων, σε αριθμό αντικειμένων αλλά και σε ποικιλία αρμοδιοτήτων. Επίσης τα αντικείμενα και οι ασκούμενες αρμοδιότητες των δύο Δ/νσεων είναι διαφορετικής φύσης χωρίς να γειτνιάζουν μεταξύ τους. Ακόμα και οι κεντρικές εποπτεύουσες διοικητικές δομές της πολιτείας για τις δύο Γενικές Δ/νσεις είναι εντελώς διαφορετικοί φορείς/υπουργεία.
Συνεπώς με την ενοποίηση δημιουργούμε μια Γενική Δ/νση υπερβολικά μεγάλου όγκου χωρίς να υπάρχει ομοιογένεια και συνεκτικότητα αλλά ούτε να προκύπτει κάποια οικονομία σε πόρους από πιθανή ενιαία άσκηση κάποιων αρμοδιοτήτων. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρώτη από τις Βασικές Κατευθύνσεις Ανασχεδιασμού του Μοντέλου Λειτουργίας όπως περιγράφονται από την Εισηγητική Έκθεση Αναδιοργάνωσης του Οργανισμού:
«Δημιουργία συνεκτικών και ευέλικτων δομών με τα αναγκαία ιεραρχικά επίπεδα, για την ενιαία άσκηση ομοειδών λειτουργιών και τη δυνατότητα ενσωμάτωσης νέων αρμοδιοτήτων».
Πεποίθησή μας είναι ότι, έστω και σε αυτό το υψηλό ιεραρχικό επίπεδο, ένας Γενικός Δ/ντης για να ασκήσει με ουσία τα καθήκοντα του θα πρέπει να έχει γνώση και προηγούμενη εμπειρία των σχετικών αντικειμένων, πράγμα που δεν είναι δυνατό λόγω του όγκου και της διαφορετικότητας των αντικειμένων. Διαφορετικά η συνεισφορά του θα είναι κυρίως τυπική/διοικητική χωρίς να μπορεί να διαμορφώσει πραγματική προσωπική θέση/άποψη για τα θέματα, τα προβλήματα και τις προσκλήσεις που προκύπτουν στην κεφαλή μιας Γενικής Διεύθυνσης.
Η αφαίρεση του όρου ‘Ανάπτυξη’ από την υφιστάμενη Γενική Δ/νση Ανάπτυξης και η προσάρτηση του σε άλλη Γενική Δ/νση είναι σίγουρο ότι θα προκαλεί σύγχυση στο μέλλον λόγω του ότι πανελλαδικά ο όρος ‘Ανάπτυξη’ είναι συνυφασμένος με την Βιομηχανία και το Εμπόριο (Γ.Γ. Βιομηχανίας και Γ.Γ. Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων) και όχι με τα αντικείμενα της προτεινόμενης νέας Γενικής Δ/νσης Οργάνωσης και Ανάπτυξης.
Προβληματισμό τέλος μας προκαλεί η δημιουργία νέων Δ/νσεων οι οποίες αποτελούνται από ακόμα περισσότερα νέα Τμήματα, με το σκεπτικό ότι κάθε Τμήμα για να έχει λειτουργικό νόημα πρέπει να στελεχώνεται από τουλάχιστον τρία άτομα. Εάν υπολογιστεί και ο αντίστοιχος αριθμός θέσεων ευθύνης εύκολα κάποιος μπορεί να σκεφτεί τάση μαζικής μετακίνησης υπαλλήλων αφήνοντας υπηρεσίες και πόστα που εξυπηρετούνται ήδη οριακά τη στιγμή αυτή. Και όλα αυτά σε μια εποχή που οι ανθρώπινοι πόροι της Περιφέρειας όλο και λιγοστεύουν.
Η Θέση της Π.E.Π.Τ.Ε.Γ. (Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών) επί της Δημόσιας Διαβούλευσης για την Τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Η Π.E.Π.Τ.Ε.Γ. (Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών) αποτελεί τον επιστημονικό και συνδικαλιστικό φορέα των Πτυχιούχων Γεωπόνων ΤΕ, αποφοίτων Τ.Ε.Ι. και ισοτίμων Σχολών Γεωπόνων Τ.Ε., που εργάζονται στο Δημόσιο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, στα Ν.Π.Δ.Δ. και διορίζονται στον κλάδο Τ.Ε. Γεωπόνων – Γεωτεχνικών (Τεχνολόγων Γεωπόνων).
Επειδή το προβάδισμα της κατηγορίας ΠΕ έναντι της ΤΕ είναι η έπαρση των
κλαδικών συντεχνιών , σας γνωρίζουμε ότι τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά
Ιδρύματα (ΤΕΙ), είναι Ανώτατα Ιδρύματα.
Οι Πτυχιούχοι του Τεχνολογικού Τομέα των ΑΕΙ, επομένως και των Σχολών Τεχνολογίας Γεωπονίας, μηδενός εξαιρουμένου, έχουν παρακολουθήσει βασικές τετραετείς σπουδές στο επιστημονικό τους πεδίο, λαμβάνοντας υψηλού επιπέδου επιστημονική και τεχνολογική γνώση.
Ακολουθούν μεταπτυχιακές σπουδές σε επίπεδο ΜΔΕ και Διδακτορικού Διπλώματος, και επομένως έχουν κάθε δικαίωμα, να ζητάνε από την Ελληνική Πολιτεία, να αξιοποιούνται με βάση αντικειμενικά κριτήρια και όχι την αντίληψη του οποιουδήποτε συνδικαλιστικού φορέα, που βρίσκεται σε μία άλλη εποχή.
Με την παρούσα επιστολή ζητούμε να σας ενημερώσουμε και να εκθέσουμε τις
απόψεις μας σχετικά με το εξαιρετικά σοβαρό θέμα του Ο.Ε.Υ. το οποίο απασχολεί
τους συναδέλφους μας ΤΕ Γεωπόνους και έχει άμεσο αντίκτυπο στην λειτουργία της
Υπηρεσίας.
Γνωρίζουμε ότι έχετε δρομολογήσει τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας σας και σύμφωνα με πληροφορίες μας οι διατάξεις του νέου Ο.Ε.Υ. συνεπάγονται τον αποκλεισμό των ΤΕ Γεωπόνων από τη
διαδικασία αξιολόγησης για την ανάληψη θέσεων ευθύνης.
Ενόψει αυτού θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι:
Στο Νόμο 3852/2010 (Καλλικράτης) προβλέπεται σαφέστατα ότι υπάλληλοι της ΤΕ κατηγορίας επιλέγονται για τις θέσεις προϊσταμένων όλων των Οργανικών μονάδων επιπέδου Διεύθυνσης και Τμήματος.
Οι Αποφάσεις του ΣτΕ για Οργανισμούς Περιφερειών, αναφέρονται σε μια
δεδομένη χρονική περίοδο και σίγουρα δεν αποτυπώνουν την μετέπειτα βούληση
του νομοθέτη αφού έκτοτε έχουν γίνει άλλες τέσσερις βασικές τροποποιήσεις
του Υπαλληλικού Κώδικα (Νόμο 3528/2007):
1.με τον Νόμο 4024/2011
2.με τον Νόμο 4275/2014, ο οποίος προβλέπει ως προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης να επιλέγονται υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ
3. με τον Νόμο 4369/2016 που προβλέπει ότι οι υπάλληλοι της ΤΕ κατηγορίας:
Εγγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης στο οποίο εντάσσονται υποψήφιοι για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης. Επιλέγονται για τις θέσεις προϊσταμένων όλων των Οργανικών μονάδων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης και Τμήματος.
4. Το Υπουργείο Εσωτερικών με τον Νόμο 4674/2020 έχει καθορίσει νέο θεσμικό πλαίσιο και έχει εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο στις οποία αναφέρεται με σαφήνεια στους όρους ,στις προϋποθέσεις, στα κριτήρια και στην διαδικασία επιλογής των προϊσταμένων(Εγκύκλιος ΔΙΔΑΔ/Φ.35.54/2611/9356 (25-06-20) ΑΔΑ: ΨΘΚ46ΜΤΛ67ΓΔ)
Οι παραπάνω νόμοι και ειδικά ο τελευταίος και ισχύων, και η Εγκύκλιος ΔΙΔΑΔ/Φ.35.54/2611/9356 (25-06-20) ΑΔΑ: ΨΘΚ46ΜΤΛ67ΓΔ αποτυπώνουν με απόλυτη σαφήνεια, χωρίς αστερίσκους και περίεργες πολύπλοκες ερμηνείες, ότι οι υπάλληλοι της ΠΕ και της ΤΕ κατηγορίας θεωρούνται και αντιμετωπίζονται ως στελέχη των Υπηρεσιών του Δημοσίου.
Ως απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τα πτυχία τους μοριοδοτούνται με την ίδια διαδικασία και η επιλογή προϊσταμένων στηρίζεται στην αξιολόγηση που περιλαμβάνει αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια και συγκεκριμένα:
α) Μοριοδότηση βάσει τυπικών, εκπαιδευτικών προσόντων και προσόντων επαγγελματικής κατάρτισης.
β) Μοριοδότηση βάσει εργασιακής εμπειρίας και άσκησης καθηκόντων ευθύνης.
γ) Μοριοδότηση βάσει αξιολόγησης έχοντας στόχο να αναδειχθούν σε θέσεις ευθύνης οι πλέον άξιοι και ικανοί υπάλληλοι.
Η εγκύκλιος υπ’ αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.47/2306/οικ.17520/29-05-2017 (ΑΔΑ: 6ΜΜ1465ΧΘΨ-Φ7Γ) «Σύστημα Επιλογής Προϊσταμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 84-86 του Υπαλληλικού Κώδικα», αναφέρει ξεκάθαρα ότι για τις θέσεις ευθύνης οργανικών μονάδων (Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης, Τμήματος) επιλέγονται υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ ή TE.
Επιπρόσθετα με πρόσφατη Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή των ρυθμίσεων, που αφορούν στις προϋποθέσεις, τα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής των προϊσταμένων, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο του Νόμου 4674/2020, Εγκύκλιος ΔΙΔΑΔ/Φ.35.54/2611/9356 (25-06-20)ΑΔΑ: ΨΘΚ46ΜΤΛ67ΓΔ
Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και στη δημιουργία ενός συστήματος επιλογής προϊσταμένων με κοινά κριτήρια σε Κεντρική Διοίκηση και ΟΤΑ.
Ειδικότερα προβλέπεται:
1. Προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα, εκλογικευμένα και σταθμισμένα, σε όλους τους υπαλλήλους να μετέχουν στις διαδικασίες επιλογής ανάλογα με την υπηρεσιακή τους πορεία, με γνώμονα τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των φορέων του δημοσίου και άρα και της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών, προσδιορίστηκαν επιπλέον προϋποθέσεις συμμετοχής:
• Η εργασιακή απόδοση των υποψηφίων, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις αξιολόγησης της τελευταίας 3ετίας σε όλα τα επίπεδα θέσεων ευθύνης, ή
• Η προηγούμενη άσκηση καθηκόντων ευθύνης, τουλάχιστον επιπέδου Τμήματος στα επίπεδα προϊσταμένων Διεύθυνσης και Γενικής Διεύθυνσης.
2.Ως προς τις ομάδες κριτηρίων τυπικών προσόντων και εργασιακής εμπειρίας:
• Σταθμισμένη μοριοδότηση των τυπικών προσόντων (πτυχίο, μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, διδακτορικός τίτλος σπουδών)
• Μοριοδότηση και των μη συναφών μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων, καθώς η απόκτηση οιουδήποτε μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών αποδεικνύει ικανότητες και δεξιότητες, όπως ο προγραμματισμός έργων, η διαχείριση χρόνου και πίεσης, καθώς και η κριτική σκέψη, ανεξαρτήτως γνωστικού αντικειμένου, με μικρότερη στάθμιση
• Μείωση μοριοδότησης των σεμιναρίων προς αποφυγή του φαινομένου της συγκέντρωσης πιστοποιήσεων για ιδιοτελείς λόγους και αλυσιτελείς ως προς τον επιδιωκόμενο σκοπό που άπτεται πρωτίστως του δημοσίου συμφέροντος
• Καλύτερη στάθμιση του επιπέδου της γνώσης των ξένων γλωσσών
• Ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας υπολογίζεται διακριτά, ξεχωριστά ο χρόνος που έχει διανυθεί σε θέσεις ευθύνης και ξεχωριστά ο χρόνος που έχει διανυθεί με την ιδιότητα του υπαλλήλου, ενώ διαβαθμίζεται η μοριοδότηση σε θέσεις ευθύνης ανάλογα με το ιεραρχικό επίπεδο
• Ο υπολογισμός για το χρόνο υπηρεσίας και σε θέσεις ευθύνης μοριοδοτείται σε μήνες έναντι ετών, προς όφελος των υποψηφίων.
3.Εναρμόνιση των διατάξεων του Κώδικα ΟΤΑ όσον αφορά στις προϋποθέσεις, τα κριτήρια, τη διαδικασία και τα όργανα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων στους ΟΤΑ α’ βαθμού .
Είναι ξεκάθαρη επομένως η βούληση της Πολιτείας να αξιοποιήσει το σύνολο του στελεχιακού της δυναμικού και μάλιστα επεκτείνει τη δυνατότητα αυτή σε αποφοίτους κολεγίων, στους οποίους έχει αναγνωρισθεί μόνο επαγγελματική και όχι ακαδημαϊκή ισοτιμία (Π.Δ. 50/2001 Κωδικοποίηση προσοντολογίου αρθ. 26 παρ.11).
Είναι επίσης γνωστό ότι:
➢ Τα ΤΕΙ όπως και τα Πανεπιστήμια ανήκουν στην Τριτοβάθμια Ανώτατη Εκπαίδευση, το πτυχίο τους αποτελεί βασικό τίτλο σπουδών και οι απόφοιτοί τους αμφότεροι έχουν την δυνατότητα σπουδών μεταπτυχιακού ή διδακτορικού επιπέδου (Ν.2916/2001, Ν.3549/2007, Νόμος 3685/2008). Ο Νόμος 4009/2011 αναφέρει ότι: Η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς:
α) τον πανεπιστημιακό τομέα, που περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα
Πολυτεχνεία και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, τα οποία στο εξής
αναφέρονται ως«Πανεπιστήμια» και
β) τον τεχνολογικό τομέα, που περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά
Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής
Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), τα οποία στο εξής αναφέρονται ως
«Τ.Ε.Ι.».
➢ Οι γνωμοδοτήσεις του ΣΤΕ, ενδεικτικά η υπ’ αρ. 256/2010 για τον Ο.Ε.Υ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, όπου αναφέρεται
ότι:
➔ Άρθρο 24 «…νομίμως και σύμφωνα με την εξουσιοδοτική διάταξη……..ορίζεται στο άρθρο 21 του …….στις Διευθύνσεις της αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας προΐστανται υπάλληλοι των κατηγοριών ΠΕ ή ΤΕ. Επίσης για τους ίδιους λόγους νομίμως ορίζεται …….ότι στα Τμήματα των Διευθύνσεων προΐστανται κατά κανόνα υπάλληλοι των κατηγοριών ΠΕ ή ΤΕ …….και εν ελλείψει αυτών υπάλληλοι της κατηγορίας ΔΕ».
➔ Άρθρο 25 «……συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, στη δημόσια διοίκηση, είναι, καταρχήν, επιτρεπτή η πλήρωση θέσεων προϊσταμένων οργανικών μονάδων από υπαλλήλους της κατηγορίας ΔΕ μόνον, όμως εφόσον δεν είναι δυνατή η πλήρωση των θέσεων αυτών από υπαλλήλους των κατηγοριών ΠΕ ή ΤΕ, οι οποίοι κατέχουν τον ίδιο τουλάχιστο βαθμό…… και να ορισθεί ότι εν ελλείψει των κατηγοριών αυτών υπάλληλοι της κατηγορίας ΔΕ».
Από τα παραπάνω προκύπτει σαφέστατα ότι ο όρος «εν ελλείψει» δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για την ΤΕ κατηγορία και αντίστοιχο θέμα που δημιουργήθηκε στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων, αντιμετωπίσθηκε και επιλύθηκε με τον Νόμο 4272/2014, αρθρ. 26 που αναφέρει ότι: ….«για τις θέσεις ευθύνης……για τις οποίες προβλέπεται να καταλαμβάνονται από υπαλλήλους των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ ισχύει η διαζευκτική δυνατότητα επιλογής των προϊσταμένων αυτών».
Κύριε Περιφερειάρχη
κ.κ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι,
Επειδή το προβάδισμα των κατηγοριών εφαρμόζεται καθολικά μέσω της διαφορετικής βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης στους υπαλλήλους των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ.
Επειδή είναι απολύτως ασύμβατο και αδιανόητο στους υπαλλήλους της ΤΕ
κατηγορίας οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο επιτελικών
στελεχών και την δυνατότητα να επιλέγονται σε θέσεις Γενικών Γραμματέων
Υπουργείων, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, να αμφισβητείται το δικαίωμα συμμετοχής τους στη
διαδικασία επιλογής προϊσταμένων ακόμα και για οργανικές μονάδες επιπέδου
τμήματος,
Σας ζητούμε να μην ενδώσετε σε τακτικές εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων, τακτικές που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Δημόσιο συμφέρον, αλλά να διασφαλίσετε ότι τις θέσεις προϊσταμένων θα προβλέπεται να καταλαμβάνουν υπάλληλοι των κατηγοριών ΠΕ ή ΤΕ, ώστε να έχουν και οι ΤΕ υπάλληλοι τη δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων , με απώτερο σκοπό στις θέσεις ευθύνης να επιλέγονται οι πλέον ικανοί, γεγονός που θα συμβάλει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Δεδομένης της σημασίας των ζητημάτων που καταθέτουμε την θέση της Ένωσης στην Δημόσια διαβούλευση και σας ζητούμε να λάβετε υπόψη σας τις απόψεις και τις επισημάνσεις μας
Η Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. (Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών), ως η επίσημη Επαγγελματική και Επιστημονική Ένωση των
πτυχιούχων των Τμημάτων Γεωπονίας του Τεχνολογικού Τομέα των ΑΕΙ, αναμένει
από τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο να μην παρεκκλίνει από την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και συγκεκριμένα , βάση του Νόμου 4674/2020 και της διευκρινιστικής Εγκύκλιου του Υπουργείου Εσωτερικών ΔΙΔΑΔ/Φ.35.54/2611/9356 (25-06-20) ΑΔΑ: ΨΘΚ46ΜΤΛ67ΓΔ για την τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας , καθώς όπως αναλύσαμε παραπάνω ο όρος «εν ελλείψει» δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για την ΤΕ κατηγορία εργαζομένων.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση και συνεργασία.
Για την Κ.Δ.Ε. της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών
Ο Πρόεδρος
Κρανιάς Βασίλειος
Ο Γενικός Γραμματέας
Καρύδης Κωνσταντίνος
Ε.Δ.
1. ΑΡΧΕΙΟ Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ.
2. ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ.
3. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ.
Κεντρική Διοικητική Επιτροπή
Οδός Βεραντζέρου 15
Τ.Κ. 10677, ΑΘΗΝΑ
Email:[email protected]
http://www.pepteg.gr
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ, συμφωνώ με τον συνάδελφο και επισυνάπτω το ίδιο κείμενο.
Σχετικά με την Τροποποίηση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (2020) θα ήθελα να εκφράσω τα παρακάτω σχόλια -αντιρρήσεις:
1. Ως προς τη στελέχωση της θέσης του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Μεταφορών & Επικοινωνιών γίνεται αναφορά και στην ειδικότητα ΠΕ Διοικητικού- Οικονομικού.
Η διεύθυνσή μας είναι κατά 70% τουλάχιστον, τεχνική υπηρεσία και ως εκ τούτου ο προϊστάμενός της οφείλει να έχει τις ελάχιστες τεχνικές γνώσεις προκειμένου σε ιδιάζουσες περιπτώσεις (τεχνικά θέματα οχημάτων, επικοινωνιών και εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων κλπ) να διατυπώνει την άποψή του για μια πιο άμεση και ουσιαστική εξυπηρέτηση των πολιτών. Εξάλλου από τον Οργανισμό, στην στελέχωση Διευθύνσεων άλλων Υπηρεσιών, παρατηρείται μια συμφωνία του αντικειμένου των εργασιών της Διεύθυνσης και της ειδικότητας του Προϊσταμένου της (π.χ. στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων προϊστάμενος προτείνεται Πολιτικός Μηχανικός κλπ) . Από όλα αυτά προτείνω να εκλείψει από τη Θέση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης η ειδικότητα ΠΕ Διοικητικού -Οικονομικού.
2. Παρατηρείται στη στελέχωση της θέσης του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Μεταφορών ο όρος “και εν ελλείψει”. Αυτό δίνει το προβάδισμα στην κατηγορία των υπαλλήλων κλάδου ΠΕ. Είναι όμως παράλογο και άδικο να προτείνεται η κατηγορία ΠΕ, τη στιγμή που σε κάποιες Διευθύνσεις υπάρχουν κυρίως υπάλληλοι κατηγορίας ΤΕ που έχουν πολυετή εμπειρία στη Διεύθυνση, έχουν χειριστεί ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις αιτημάτων πολιτών και μπορούν να ανταπεξέλθουν πολύ καλύτερα στις όποιες ανάγκες από κάποιον υπάλληλο που θα τοποθετηθεί προϊστάμενος απλά και μόνο επειδή είναι του κλάδου ΠΕ. Εξάλλου σύμφωνα και με την εγκύκλιο ΔΙΔΑΔ/Φ.35.50/2412/οικ.21795/2018 (ΑΔΑ:ΨΤΜΓ465ΧΘΨ-ΣΟΔ) δύναται στη Διοίκηση η ευχέρεια και με σωστή αιτιολόγηση, να ορίζει διαζευκτικά τις κατηγορίες ΠΕ,ΤΕ ή ΔΕ ή και να περιορίζει τις κατηγορίες και τους κλάδους από τους οποίους θα προέρχονται οι προϊστάμενοι των μονάδων προς εξυπηρέτηση πρώτα του δημοσίου συμφέροντος αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το δικαίωμα των υπαλλήλων για υπηρεσιακή εξέλιξη. Προτείνω να τεθεί στη στελέχωση της Διεύθυνσης Μεταφορών το διαζευκτικό (ή) ανάμεσα στους προτεινόμενους κλάδους υπαλλήλων με τεκμηριωμένη αιτιολόγηση.
Σχετικά με την Τροποποίηση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (2020) θα ήθελα να εκφράσω τα παρακάτω σχόλια -αντιρρήσεις:
1. Ως προς τη στελέχωση της θέσης του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Μεταφορών & Επικοινωνιών γίνεται αναφορά και στην ειδικότητα ΠΕ Διοικητικού- Οικονομικού.
Η διεύθυνσή μας είναι κατά 70% τουλάχιστον, τεχνική υπηρεσία και ως εκ τούτου ο προϊστάμενός της οφείλει να έχει τις ελάχιστες τεχνικές γνώσεις προκειμένου σε ιδιάζουσες περιπτώσεις (τεχνικά θέματα οχημάτων, επικοινωνιών και εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων κλπ) να διατυπώνει την άποψή του για μια πιο άμεση και ουσιαστική εξυπηρέτηση των πολιτών. Εξάλλου από τον Οργανισμό, στην στελέχωση Διευθύνσεων άλλων Υπηρεσιών, παρατηρείται μια συμφωνία του αντικειμένου των εργασιών της Διεύθυνσης και της ειδικότητας του Προϊσταμένου της (π.χ. στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων προϊστάμενος προτείνεται Πολιτικός Μηχανικός κλπ) . Από όλα αυτά προτείνω να εκλείψει από τη Θέση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης η ειδικότητα ΠΕ Διοικητικού -Οικονομικού.
2. Παρατηρείται στη στελέχωση της θέσης του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Μεταφορών ο όρος “και εν ελλείψει”. Αυτό δίνει το προβάδισμα στην κατηγορία των υπαλλήλων κλάδου ΠΕ. Είναι όμως παράλογο και άδικο να προτείνεται η κατηγορία ΠΕ, τη στιγμή που σε κάποιες Διευθύνσεις υπάρχουν κυρίως υπάλληλοι κατηγορίας ΤΕ που έχουν πολυετή εμπειρία στη Διεύθυνση, έχουν χειριστεί ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις αιτημάτων πολιτών και μπορούν να ανταπεξέλθουν πολύ καλύτερα στις όποιες ανάγκες από κάποιον υπάλληλο που θα τοποθετηθεί προϊστάμενος απλά και μόνο επειδή είναι του κλάδου ΠΕ. Εξάλλου σύμφωνα και με την εγκύκλιο ΔΙΔΑΔ/Φ.35.50/2412/οικ.21795/2018 (ΑΔΑ:ΨΤΜΓ465ΧΘΨ-ΣΟΔ) δύναται στη Διοίκηση η ευχέρεια και με σωστή αιτιολόγηση, να ορίζει διαζευκτικά τις κατηγορίες ΠΕ,ΤΕ ή ΔΕ ή και να περιορίζει τις κατηγορίες και τους κλάδους από τους οποίους θα προέρχονται οι προϊστάμενοι των μονάδων προς εξυπηρέτηση πρώτα του δημοσίου συμφέροντος αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το δικαίωμα των υπαλλήλων για υπηρεσιακή εξέλιξη. Προτείνω να τεθεί στη στελέχωση της Διεύθυνσης Μεταφορών το διαζευκτικό (ή) ανάμεσα στους προτεινόμενους κλάδους υπαλλήλων με τεκμηριωμένη αιτιολόγηση.